Nieuws

Toenemend belang EU voor hippische sector

Op alle onderwerpen die spelen in hippisch Nederland merkt de FNRS dat de Europese Unie een steeds belangrijkere rol gaat spelen. Steeds meer landen beseffen dat we samen op moeten trekken bij bepaalde onderwerpen om vooruitgang te boeken in dit deel van de wereld. Een van die onderwerpen is dierenwelzijn en dat was vorige week het thema van de bijeenkomst van The European Horse Network waar de FNRS lid van is.

Profielfoto van Haike Blaauw
7 december 2022 | 1 minuut lezen

Maatschappelijke acceptatie paardenwelzijn

Met name de maatschappelijke acceptatie van paardenwelzijn, oftewel de “social license to operate”, stond op de agenda. Organisator van de bijeenkomst was Europarlementariër mevrouw Hilde Vautmans, hoofd van de EU-groep ‘Paard’. Namens de Europese commissie sprak Celine Ledoux van het directoraat Animal Welfare over de toekomst van de EU dierenwelzijn strategie. Het was voor de aanwezigen een goede kans om aandachtspunten aan te geven en te bespreken wat er leeft in de lidstaten op dit gebied.a

Vervolgens presenteerde de FEI welfare committee de eerste resultaten van een wereldwijde enquête over paardenwelzijn. Ook daaruit bleek duidelijk dat zowel de insiders als outsiders zich zorgen maken over dit onderwerp en nadenken over maatregelen.

Paull Kahn gaf vervolgens voorbeelden over hoe de racewereld met dit onderwerp omgaat en welke oplossingen ze voor ogen hebben. Met name kennisuitwisseling en het delen van goede voorbeelden hoe we met deze onderwerpen omgaan is van groot belang voor alle lidorganisaties.

Concrete stappen zetten om sector te behouden

Ook in 2023 zal dit thema centraal staat bij de EHN bijeenkomsten, hierbij zal de communicatie over paardenwelzijn samen met het delen van informatie over kwaliteitssystemen op dit gebied centraal staan. De aanwezigen zijn het er over eens dat er een beweging op gang moet komen om concrete stappen te zetten die de sector gezamenlijk moet gaan nemen om de social license te behouden in de toekomst.

De FNRS heeft aangeboden om gastheer te zijn voor een bijeenkomst in Nederland volgend jaar.