Nieuws

Stikstof: halvering stikstof in 2030 ook voor paardenhouderij?

Het jaartal 2030 voor de stikstofdoelen moet volgens stikstofbemiddelaar Johan Remkes niet zomaar opzij worden geschoven. Het kabinet wil dat de stikstofuitstoot dan is gehalveerd en moet daar voorlopig aan vasthouden. Dit is vanmiddag in Den Haag door Remkes in het stikstofrapport gepresenteerd.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
5 oktober 2022 | 1 minuut lezen

Hij vindt ook dat 500 tot 600 veehouderijen, de zogenaamde piekbelasters, in de buurt van kwetsbare natuurgebieden binnen een jaar moeten stoppen. In de praktijk kan dit gedwongen uitkoop betekenen. Tot nu toe is het beleid om boeren zo veel mogelijk op vrijwillige basis te laten stoppen. De “stikstofruimte” die ontstaat zal voor een deel gebruikt worden om bestaande PAS-melders alsnog een vergunning te geven.  

Tussen 2025 en 2028 kijken of stikstofreductie wordt gehaald

Remkes adviseert het jaartal 2030 niet los te laten. Wel wil hij dat tussen 2025 en 2028 nog eens wordt bekeken of de stikstofreductie dan ook overal kan worden gehaald. Hij vindt dat er dan alsnog besloten moet kunnen worden van het gekozen tijdstip af te wijken.

Over '2030' was de afgelopen tijd veel te doen. Het kabinet wil dat de stikstofuitstoot in dat jaar gehalveerd is. Dat hebben de vier coalitiepartijen in het regeerakkoord afgesproken. Maar boeren vinden dat jaartal een onhaalbare kaart en willen dat de deadline vijf jaar naar achteren wordt geschoven.

“Paardensector onvergelijkbaar, hou daar in uitwerking rekening mee”

FNRS heeft eerder, vanuit haar zetel in de SRP, zorgen uitgesproken over deze ontwikkeling rondom stikstof. FNRS pleit ervoor dat betrokken paardenhouderijen in de buurt van deze kwetsbare natuurgebieden ook een belangrijke inbreng in vervolggesprekken moeten hebben. De paardensector is in meerdere opzichten onvergelijkbaar met de overige agrarische bedrijfstakken. Daarmee zal in de uitwerking rekening gehouden moeten worden.

De komende weken zal het kabinet zich buigen over het rapport en zal ook meer duidelijk worden welke adviezen overgenomen worden.