Nieuws

Foto’s en video’s op jouw bedrijf: de regels rondom telefoons

Filmpjes en foto’s maken: het gebeurt dagelijks. Ook op paardenbedrijven. Bij elke gebeurtenis wordt de telefoon erbij gepakt om dat ene mooie moment vast te leggen. Klanten maken foto’s van hun favoriete paarden, ouders filmen hun kinderen en jongeren maken samen filmpjes voor TikTok en andere social media. Ruiters of bezoekers kunnen foto's en video's delen waarop jouw bedrijf of klanten duidelijk te zien zijn. Hoe ga je hiermee om als ondernemer? 

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
14 september 2022 | 2 minuten lezen

Privacy en social media 

In de openbare ruimte gelden de volgende regels: filmen en foto’s maken in een openbare ruimte is toegestaan, omdat het valt onder de ‘vrijheid van informatiegaring’. Dit hoort bij vrijheid van meningsuiting. Je hoeft een ander dus niet te waarschuwen of om goedkeuring te vragen. Dit gaat alleen om het fotograferen en filmen. Voor het publiceren van een afbeelding online gelden weer andere regels, dit is een ‘verwerking van persoonsgegevens’ waarop de AVG geldig is. Hierop geldt wel een uitzondering; de AVG is namelijk niet van toepassing wanneer je privé een post plaatst, dus niet namens een organisatie, voor professionele of commerciële doeleinden. Je moet dus zorgen dat de beelden alleen zichtbaar zijn voor een vaste kring, zoals familie of vrienden. De social media posts mogen dus niet openbaar zijn. Ook niet voor vrienden van vrienden op Facebook.

Let op telefoongebruik

Het is dus belangrijk dat je bewustzijn creëert bij je klanten over hun telefoongebruik en duidelijk communiceert: let op met wat je filmt, fotografeert en publiceert. Film elkaar niet zomaar en houd rekening met de privacy van anderen. Wanneer iemand een social media post plaatst van jouw accommodatie met daarop zichtbaar mensen, dan moet de persoon vooraf toestemming gevraagd hebben aan desbetreffende persoon die op de afbeelding of video staat. Is er geen toestemming en ben jij of een klant niet blij met deze geplaatste foto of video? Vraag dan of de plaatser de foto of video verwijdert. 

Telefoneren ter paard

Hoe zit het eigenlijk met telefoneren te paard? Mag je eigenlijk bellen of appen als je op een paard zit? Op de fiets, in de auto en op een menwagen mag het niet, maar op een paard wel. Je bent op een paard wel een bestuurder, maar een paard is geen voertuig. Dus voor ruiters geldt het telefoonverbod niet. Ondanks dat het vasthouden van een telefoon te paard is toegestaan is het zeer onverstandig. Je verlegt namelijk je concentratie van je paard naar je telefoon en dat kan voor onveilige situaties zorgen. Het is verstandig om ruiters te ontmoedigen hun telefoon te gebruiken tijdens het rijden. Je kan als bedrijf aangeven dat het in de rijbanen niet toegestaan is om een telefoon te gebruiken in verband met de veiligheid. FNRS-leden kunnen daarvoor deze poster gebruiken. Uiteraard is het meenemen van een telefoon tijdens een buitenrit om veiligheidsredenen wel aan te raden.

Veiligheid waarborgen

Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor de veiligheid op je bedrijf. Daarom is het belangrijk de huisregels duidelijk en consequent te communiceren naar jouw leden. Zorg dat deze regels op verschillende plekken te lezen zijn. Het ophangen van de regels op stal is vaak niet genoeg. Communiceer de regels via social media, op de website, posters, bespreek het in de lessen, in de nieuwsbrief en blijf dit herhalen. 
De FNRS heeft in samenwerking met de Stichting Veilige Paardensport twee posters ontwikkeld die je op jouw bedrijf kan ophangen om je bezoekers bewuster te maken van het telefoongebruik op stal. 

Download de poster telefoon/privacy hier.

Download de poster telefoonverbod hier.