Nieuws

“Van de 110 paarden hadden 16 wormen, moet je nagaan als je die 94 dus onnodig zou ontwormen.”

Kun jij je voorstellen dat je de paarden op jouw bedrijf niet meer kan behandelen tijdens een wormbesmetting? Dat is het angstaanjagende en reële vooruitzicht waar paardeneigenaren, boeren en andere veehouders mee geconfronteerd worden wanneer wormresistentie groeit. Om de ontwikkeling van resistentie te vertragen is het belangrijk dat we frequent mestonderzoek blijven uitvoeren en alleen wormenkuren toedienen wanneer nodig.

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
22 augustus 2022 | 3 minuten lezen

Kleine rode bloedwormen zijn een van de meest voorkomende en gevaarlijkste maagdarmwormen. Ook rode bloedwormen vertonen resistentie tegen de beschikbare werkzame stoffen in wormkuren. Er zijn geen nieuwe wormenkuren meer in ontwikkeling, dus is het belangrijk alleen te behandelen wanneer nodig.

We spraken drie ondernemers, die klant zijn bij FNRS-partner Worm&Co, over het wormbeleid op een pensionstal. 

Constans Manganas (Stal Panta Rhei): “Wij doen al heel lang mestonderzoek en sinds Worm&Co partner is van de FNRS doen we dit via Worm&Co. Wij waren er altijd van overtuigd dat standaard ontwormen slecht is voor de gezondheid van het paard. Wij doen twee keer per jaar mestonderzoek. Bij ons op de pensionstal is mestonderzoek ook verplicht als je je paard bij ons wil stallen. Wij verzamelen van alle paarden zelf de mest, krijgen dan de uitslagen binnen en ontwormen daarna waar nodig. We zijn bijna wormvrij. Wij hebben 30 paarden waarvan er vaak maar vier of vijf in het jaar ontwormt hoeven te worden. We zijn echt verbaasd als dit er in een jaar meer zijn. Wanneer we nieuwe paarden krijgen wordt er ook altijd eerst mestonderzoek gedaan. Soms hebben we wel eens een paard waar de uitslag positief blijft dan krijgen we hier goed advies over vanuit Worm&Co hoe we dit moeten aanpakken. Ik vind het belangrijk om resistentie tegen te gaan.”

Franny Veldhuisen (Veldhuisen Stables Nigtevecht): “Wij doen twee keer per jaar mestonderzoek; in het voorjaar en in het najaar. Als wij de uitslag binnen hebben, vullen we de vragenlijst in, mailen we die naar de klant en krijgen we een advies van Worm&Co. Wanneer een paard positief is doen we na 14 dagen nog een herhaal onderzoek om te kijken of de wormenkuur is aangeslagen. Vaak is deze dan ook negatief en zo niet dan onderzoeken we verder waarom het paard wormen blijft houden. Elk jaar, voor de verwachte vorstperiode, ontwormen we alle paarden preventief tegen lintworm. Wij hebben 70 pensionpaarden en 80 opfokveulens. De veulens ontwormen wij wel standaard, omdat die lastiger te monitoren zijn. De veulens lopen in een grote groep en de infectiedruk is veel hoger. We hebben dit ook laten testen door groepsmonsters af te laten nemen en hier kwam bijna altijd een besmetting uit. Het is lastig om in zo’n groep te achterhalen welke veulens er dan wormen hebben en welke niet. Van de 70 paarden zijn er vaak maar 10 positief. Dit zijn dan ook vaak paarden die een moeilijke achtergrond hebben.”

Jan Schenk (HC De Eemvallei): “Het wormbeleid bij ons op stal is niet zo moeilijk. Wij hebben 110 paarden bij ons op stal waarvan we mestmonsters afnemen. Deze sturen we op en dan krijgen we de uitslag welke paarden wormen hebben en welke niet. De paarden die wormen hebben ontwormen we en daarbij doen we na 14 dagen nog een herhaalonderzoek om te kijken of de wormenkuur heeft geholpen. Het gebeurt zelden dat een paard daarna nog wormen heeft. Van de 110 paarden zijn er ongeveer 16 positief, moet je nagaan als je die andere 94 dus onnodig zou ontwormen. Voor de eigenaar van het paard die extra onderzocht of extra ontwormt moet worden kan het vervelend zijn, maar wij vinden het belangrijk om resistentie tegen te gaan. Meestal zijn dit ook jonge paarden. Wij doen drie keer per jaar mestonderzoek, in het voorjaar als ze de wei opgaan, als ze een tijdje op de wei staan en in de herfst als ze de wei afkomen. Dit is ons beleid en klanten ervaren dit positief.”

Voordeel voor FNRS-leden

Bij een FNRS bedrijf is een aantoonbaar ontwormbeleid aanwezig. Er kunnen meer punten toegerekend worden wanneer paarden periodiek (minimaal eens per jaar) worden ontwormd aan de hand van een wormentest of mestonderzoek. Optimaal is vier keer per jaar mestonderzoek te laten uitvoeren en waar nodig eenmalig preventief te ontwormen. 

Wil je voor jouw bedrijf het wormbeleid ook op orde? FNRS-leden kunnen profiteren van het vaste exclusieve aanbod bij Worm&Co. Worm&Co biedt tegen zeer voordelig tarief het unieke FNRS stallenpakket aan waardoor mestonderzoek voor alle paardenbedrijven toegankelijk en haalbaar is.
Leden ontvangen twee euro extra korting per onderzoek bij een stallenpakket. Je hebt al een mestonderzoekpakket vanaf €7,95 per onderzoek. Kun jij een passend advies voor jouw bedrijf gebruiken? Neem dan gerust contact op met het team van Worm&Co.