Nieuws

Corona: wat kunt u nu doen?

In de afgelopen dagen is er veel nieuws op u afgekomen over het coronavirus. Wij geven een update van alles wat tot nu toe bekend is. En delen ideeën van andere ondernemers om de komende periode door te komen. 

Profielfoto van Frederieke Verhaar
20 maart 2020 | 5 minuten lezen

Wat is er de afgelopen week gebeurd? 

 • Op 12 maart werd aangekondigd dat bijeenkomsten met meer dan 100 deelnemers niet meer mochten doorgaan. Ook gelden er strengere hygiëne maatregelen. FNRS heeft een informatieblad hierover gemaakt Deze kunt u nog steeds hier downloaden.
 • Op 15 maart werden strengere maatregelen afgekondigd. Een van de maatregelen is het sluiten van alle sportaccommodaties. FNRS heeft aangekondigd dat in verband met het welzijn van de paarden, het voor paardenbedrijven aangepast open blijven noodzakelijk is. Hier treft u meer informatie.
 • De maatregelen die op 15 maart werden aangekondigd zorgde voor veel vragen. Mag ik nog les geven? Is een buitenrit toegestaan? Enzovoorts. Veel van de antwoorden op deze vragen zijn hier te vinden.
 • Communicatie is in deze tijden cruciaal. FNRS heeft voor u enkele voorbeeldteksten opgesteld die u kunt gebruiken richting uw klanten. Deze kunt u hier downloaden.
 • Het kabinet reageerde met de eerste noodmaatregelen om de ondernemers te ondersteunen. Voor medewerkers kan werktijdverkorting worden aangevraagd, bij de belastingdienst kunt u uitstel aanvragen. Meer noodmaatregelen en hoe u de maatregelen kunt aanvragen vindt u hier.  
 • Op 19 maart werd bekend dat ondernemingen, met een financiering tot 2,5 miljoen euro, een half jaar uitstel kunnen krijgen voor de aflossing van hun leningen. ABN Amro, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos hebben dat samen besloten. Om voor dit uitstel in aanmerking te komen, geldt wel dat uw bedrijf gezond moet zijn. FNRS adviseert om in ieder geval uw jaarcijfers zo veel mogelijk actueel te hebben als u contact opneemt met uw bank.
 • De Rabobank heeft een overzicht gemaakt van veel gestelde vragen over de impact van het coronavirus op de financiering van uw bedrijf. Dit kunt u hier vinden. 
   

Wat kunt u nu doen? Ideeën van ondernemers:

Nu bij veel maneges de deuren gesloten zijn, is het ineens angstvallig stil op de bedrijven. De dagelijkse drukte van alle ruiters en bezoekers die langs komen om de paarden en pony’s te knuffelen, poetsen of rijden maakt nu plaats voor een lege kantine en rijbaan. De verzorging van de paarden gaat nog steeds dag en nacht door. Niemand weet precies hoelang deze situatie gaat duren. Wat kunt u de komende tijd doen en hoe kunt u uw ruiters de komende periode toch blijven betrekken bij uw bedrijf? Hieronder een aantal ideeën van andere hippische ondernemers:

Wat kunt u zelf doen?

 • Maak een plan waarbij het voor ruiters mogelijk is om lessen in andere periodes en op andere manieren in te halen of in te wisselen. Dit kan dan bijvoorbeeld in de zomervakantie. Om de inhaalmogelijkheden te spreiden kunt u bijvoorbeeld de geldigheidsduur voor het inhalen verlengen naar één jaar. Denk ook aan mogelijkheden om bijvoorbeeld rijlesuren in te kunnen wisselen voor andere activiteiten later in het jaar. Bijvoorbeeld een start bij een wedstrijd, deelname aan een clinic, dagkamp of andere activiteit.
 • Gebruik de tijd (noodgedwongen) om klussen af te ronden die zijn blijven liggen of die normaal tussen de bedrijven door moeten. Spuit de stallen schoon of geef ze nu die lang uitgestelde schilderbeurt. 
 • Benut de tijd om juist nu de bedrijfsstrategie te evalueren en nieuwe commerciële plannen te schrijven. Het bedenken van nieuwe activiteiten voor als uw bedrijf weer open mag geeft energie.

Wat kunt u doen voor uw ruiters?

Hoe pakt u het aan?

Wat doet u nu? Wij delen graag uw aanpak met andere ondernemers om elkaar te inspireren in deze moeilijke tijd. Stuur uw aanpak naar communicatie@fnrs.nl en wij verzamelen alle ideeën in dit artikel.