Nieuws

€ 1.000,- subsidie voor instructeursopleiding

Wil je jouw personeel een instructeursopleiding laten volgen om verder te ontwikkelen? Met het STAP-budget kunnen zij jaarlijks maximaal € 1.000,- aan subsidie ontvangen voor het volgen van een instructeursopleiding vanaf het niveau ORUN 3 (Instructeur Basissport). De opleiding tot Aspirant Instructeur valt hier niet onder. De overheid stelt deze subsidie beschikbaar voor alle werkenden en /of werkzoekenden. Er kan 1x per jaar subsidie aangevraagd worden.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
15 juni 2022 | 3 minuten lezen

Vraag de subsidie op tijd aan 

De overheid stelt de STAP-subsidie in 2022 verspreid over het jaar, in verschillende termijnen, beschikbaar. Hierbij gelden per aanvraagtermijn eisen voor de startdatum van de opleidingen waarvoor je de aanvraag doet. 

De eerstvolgende aanvraagtermijn bij het UWV opent op 1 juli 2022. We adviseren om twee weken voor de start van een aanvraagtermijn al bij de KNHS in te schrijven voor een instructeursopleiding. Op die manier heb je tijdig je STAP-aanmeldingsbewijs op zak. Die heb je namelijk nodig op het moment dat je het STAP-budget aanvraagt. Inschrijven voor een instructeursopleiding bij de KNHS-Academy kan vanaf 15 juni 2022.

Er kan in de volgende periodes een STAP-budget aangevraagd worden bij UWV:  

 • tussen 01-07-’22 t/m 31-08-’22
  voor opleidingen die starten tussen 01-08-‘22 en 30-11-‘22; 
 • tussen 01-09-‘22 t/m 31-10-‘22
  voor opleidingen die starten tussen 01-10-‘22 en 31-01-‘23; 
 • tussen 01-11-’22 t/m 31-12-’22
  voor opleidingen die starten tussen 01-12-‘22 en 31-03-‘23; 
 • tussen 01-01-’23 t/m 28-02-‘23
  voor opleidingen die starten tussen 01-02-’23 en 31-05-‘23; 

TIP 1: Wacht niet te lang met aanmelden, want als de subsidiepot voor deze aanvraagperiode leeg is, krijg je geen STAP-budget. Bereid je alvast goed voor, want de vorige keer moest je er snel bij zijn. Binnen 1,5 dag was het budget voor de vorige aanvraagperiode al uitgegeven!  

TIP 2: Vraag op 1 juli direct na het openen van aanmelden voor het STAP-budget de subsidie aan bij UWV met je aanmeldingsbewijs! 

Voorwaarden 

Er geldt een aantal voorwaarden als je het STAP-budget wilt aanvragen. 

 • Je bent ouder dan 18 en nog niet met pensioen; 
 • Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk; 
 • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen; 
 • Je opleiding mag nog niet gestart zijn; 
 • Je opleiding start minimaal 4 weken na het indienen van je aanvraag en maximaal drie maanden na de aanvraagtermijn; 
 • Je hebt dit jaar nog niet eerder het STAP-budget toegekend gekregen. 

STAP-aanmeldingsbewijs   

Cursisten hebben bij het aanvragen van het STAP-budget bij UWV een STAP-aanmeldingsbewijs nodig. Het STAP-aanmeldingsbewijs is een bevestiging die de KNHS als opleider aan jou verstrekt.  

In het STAP-aanmeldingsbewijs staat dat jij je bij de KNHS bent ingeschreven voor het volgen van een door STAP-budget erkende instructeursopleiding. Zonder dit bewijs kun je geen aanvraag voor het STAP-budget indienen.  

Stappenplan voor het aanvragen van STAP-budget bij UWV 

1. Je bepaalt welke instructeursopleiding je wilt volgen. Dat kun je doen op de website van de KNHS. Dit wordt ook op het STAP-portaal van STAP-budget gefaciliteerd. 
2. Je schrijft je in voor de opleiding van je keuze via MIJNKNHS.  Dat kan vanaf 15 juni 2022.
3. Daarna stuur je een mail naar academy@knhs.nl  waarin je aangeeft dat je voor je opleiding de subsidie STAP-budget aan wilt vragen.  
4. De KNHS-Academy verstrekt het STAP-aanmeldingsbewijs aan jou via de mail. 
5. De wettelijke voorwaarden voor STAP-budget geven aan dat de opleiding mag starten 4 weken na het indienen van je aanvraag, maar binnen 3 maanden na de aanvraagperiode. Dit is toegevoegd om te borgen dat je als cursist zeker weet dat er STAP-budget toegekend of afgewezen is. 
6. Je logt in met DigiD op de applicatie STAP-budget en start de aanvraag. Daar moet jij zelf het STAP-aanmeldingsbewijs (PDF) uploaden. 
7. Je selecteert de Instructeursopleiding van de KNHS waarvoor jij je hebt ingeschreven uit het STAP-scholingsregister. Hiervoor krijg je een aantal zoekfilters aangeboden om de juiste keuze te maken. 
8. Let op: deze keuze van scholing moet 1-op-1 overeenkomen met een aantal gegevens op het STAP-aanmeldingsbewijs. Dit is specifiek voor het Opleider ID en scholings ID. De Locatie, startdatum en subsidiebedrag mogen afwijken t.o.v. het STAP-scholingsregister. 

Meer informatie over STAP-budget