Nieuws

Alle F-proeven uitgereden bij manege Satana

De 22-jarige amazone Sarinah Loupatty uit Culemborg leverde een bijzondere prestatie. Op 6 februari haalde ze bij Manege Satana een promotiepunt in haar laatste F-proef, F20B. Op haar manege is ze de enige die alle F-proeven heeft uitgereden. Ook landelijk is de prestatie, waar ze twaalf jaar over deed, uniek!

Profielfoto van Rachel van Keulen
Rachel van Keulen
8 juni 2022 | 2 minuten lezen

“Manege Satana in Erichem is echt mijn tweede thuis. Ik kom hier al vanaf mijn zevende, dus al vijftien jaar. Het is echt een superfijne plek. Ik voel me hier heel erg op mijn gemak. Mijn instructrice, Natasja Van der Velden, heeft mij half opgevoed. Ze heeft mij zien opgroeien van klein meisje tot volwassene”, vertelt Sarinah enthousiast. “Als klein meisje was ik erg allergisch voor paarden. De dokter zei: ballet is ook leuk. Mijn moeder en ik dachten: echt niet! Gelukkig ben ik aardig over die allergie heen gegroeid. Mijn moeder rijdt al meer dan 45 jaar. Dat doet ze bij een goede vriendin. Via haar leerden we Manege Satana kennen. Mijn moeder gaat nog steeds elke week mee. Het is voor ons echt een moeder-dochtermoment. Ze las ook altijd de dressuurproeven voor. Daarin waren we super op elkaar ingespeeld.”

“Ze kunnen iedere maand starten en dus vaak opnieuw proberen”

Sarinah is al jaren klant bij manege Satana. Hoe zorg je dat jouw klanten lang blijven? Natasja van der Velden vertelt over hun bedrijfsvoering en de band met Sarinah: “Ik heb heel wat ruiters die lang bij ons rijden, zo ook Sarinah. Sarinah kwam sinds haar zevende bij ons paardrijden door mond-tot-mondreclame, sindsdien is ze niet meer weggegaan en heeft ze alle twintig F-proeven behaald. De persoonlijke band onderhouden met mijn klanten vind ik erg belangrijk. Op die manier heb ik ook Sarinah persoonlijk ondersteunt bij het realiseren van haar doel; alle twintig F-proeven behalen.”

”Bij ons rijden de ruiters iedere week op een ander paard. Je merkt wel dat ze meestal met vier à vijf paarden een klik hebben. Daarnaast zijn er ook paarden buiten hun comfortzone. We willen de ruiters trainen zodat het paard wat buiten hun comfortzone ligt, ook binnen de comfortzone komt. Het stimuleert ruiters zoals Sarinah, dat ze regelmatig wedstrijden kunnen rijden. Ze kunnen iedere maand starten, met uitzondering van de zomervakantie. Dan duurt het dus niet heel lang voor je het opnieuw kan proberen. Ruiters die wedstrijden rijden zijn vaak meer gemotiveerd om zichzelf te verbeteren en een doel te stellen, dit was ook het geval bij Sarinah. Doordat onze instructeurs ook zelf wedstrijden rijden en begrijpen wat er gebeurt, kan de lesklant beter worden geholpen. We hebben dus een goede band met onze ruiters, we kennen iedereen persoonlijk. Dit komt ook omdat ons bedrijf niet heel groot is. Als ondernemer moet je echt persoonlijke interesse tonen en proberen kwaliteit te bieden aan jouw klanten.”  

“Het is af en toe nog best puzzelen qua beschikbaarheid”

“Op het gebied van bedrijfsvoering vinden we het belangrijk om fijn te rijden paarden te hebben die we niet snel moeten verkopen. Geen van onze manegepaarden staat te koop. Voor sommige bedrijven is dat bijzonder. We hebben kwalitatief goede instructie in de baan staan; mijn zusje en ik. Mijn zusje is een Lichte Tour-ruiter en ik heb al met meerdere paarden in het Z gereden. Het is voor ons momenteel moeilijk om een instructeur erbij te krijgen die betaalbaar en kwalitatief goed is. Goed paardrijles geven is bij ons namelijk erg belangrijk en daar hoort goede instructie bij. Paarden lopen bij ons twee lessen per dag en hebben één vrije dag in de week. Nu is dat wel wat lastiger geworden om dit voor elk paard elke week te realiseren, goede paarden kopen is namelijk best lastig geworden. Het is af en toe dus nog best puzzelen qua beschikbaarheid. Ik zou nog wel een extra uur les kunnen organiseren, maar dan belast je de paarden weer meer. Dat wil ik voorkomen. Liever iets minder les en de paarden stabiel kunnen houden dan andersom. Er zijn natuurlijk ook niet veel nieuwe paarden te koop. We zijn daarom alvast met pony’s aan het fokken geslagen.”

Lees verder in de Paard & Sport over de missie van Sarinah