Nieuws

Column Miranda van der Stelt: “Een AED op je bedrijf geeft een veilig gevoel”

Een AED kan het verschil maken. Op HC Giessenlanderij ziet Miranda van der Stelt dat ook in en heeft er daarom één aangeschaft. Ze vertelt over haar ervaring en de reden van de aanschaf.

Profielfoto van Rachel van Keulen
Rachel van Keulen
20 mei 2022 | 1 minuut lezen

Op onze manege en pensionstal hebben we 75 paarden en ongeveer 350 lesklanten per week. Samen met mijn man zijn wij eigenaar van HC Giessenlanderij in Zuid-Holland. Wij houden ons bezig met manege- en privélessen. In de zomer en herfst organiseren we ponykampen. Door de vele mensen die op ons bedrijf komen, vind ik het belangrijk om een AED te hebben.

Belang AED en BHV

Alle instructeurs en instructrices hebben eerst de basis cursus BHV gedaan, daarna is er één keer in de twee jaar een herhalingcursus BHV. Hierin worden alle onderdelen van de BHV nog een keer doorgenomen, waaronder het gebruik van de AED en het reanimeren. Mocht er iets gebeuren, dan weet iedereen hoe er in een bepaalde situatie gehandeld kan worden. 

Op ons bedrijf hebben we een AED hangen. Dit vonden wij heel belangrijk, omdat er veel mensen komen. Mocht er een keer iemand onwel worden, dan weten wij hoe we moeten handelen of iemand kunnen redden.

Ervaring

De AED hebben we één keer gebruikt. Er is een tennisbaan naast ons bedrijf gevestigd, daar kregen ze te maken met een situatie waarbij een persoon onwel werd. Deze man hebben ik en mijn man gereanimeerd met behulp van de AED. Door de BHV cursus wisten wij hoe de AED gebruikt moest worden en hoe we moesten reanimeren. De AED is heel gemakkelijk in het gebruik. Het geeft precies aan hoe je het moet doen.

AED

De AED hangt bij ons in de kantine, het kastje hangt los en kun je zo van de muur afpakken. Iedereen die bij ons werkt weet waar die hangt. Wij hebben een buurtpreventie app, hierdoor weten de buren ook dat er bij ons een AED hangt en als het nodig is, ze ons kunnen bellen. Na gebruik kun je de AED uit laten lezen en weer gebruiksklaar laten maken.
Ik raad andere bedrijven zeker aan, als je nog geen AED hebt, er één aan te schaffen.