Nieuws

Welke huisvestingsvorm past bij mijn paarden? 

Als hippisch ondernemer wil je het welzijn van de paarden op je bedrijf blijven verbeteren. Een goede huisvesting is een belangrijk criteria voor het welzijn van paarden. Doorlopend lichten we verschillende items van het nieuwe kwaliteitsbeleid uit om ondernemers te helpen hun bedrijf op de juiste manier te runnen. In het vernieuwde kwaliteitsbeleid heeft paardenwelzijn een nog belangrijkere rol gekregen, waardoor we het eerste item aftrappen over goede huisvesting. Welke huisvestingsvormen zijn er? En hoe zorg je voor een goed stalklimaat en bedding?

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
29 maart 2022 | 4 minuten lezen

Paarden kunnen op allerlei manieren gehouden worden. In individuele boxen of juist in groepen, binnen of juist veel buiten. We horen steeds vaker dat eigenaren het belangrijk vinden dat paarden zo natuurlijk mogelijk gehouden moeten worden. We bespreken de voor- en nadelen van de verschillende huisvestingsvormen en bespreken we dat het per paard afhankelijk is wat een wel of niet passende huisvesting is.

Verschillende huisvestigingsvormen voor je paard

24/7 buiten

We zien dat steeds meer paarden 365 dagen per jaar 24/7 buiten staan. Dit is gezien het paardenwelzijn een positieve ontwikkeling, omdat paarden altijd vrije bewegingen hebben en natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Deze manier van huisvestingen is de meest natuurlijke manier, maar niet altijd mogelijk en het makkelijkste. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat paarden die dag en nacht buitenstaan altijd voldoende beschutting moeten hebben bij extreme weersomstandigheden (koud, warm, stormachtig en/of nat weer). Bij een beschutting kun je denken aan een schuilstal, bomen of struiken. Als er geen beschutting mogelijk is om reden van ruimtelijke ordening, kan het protocol extreme weersomstandigheden voor paarden gebruikt worden. Ook moeten de paarden altijd een droge plek hebben om te kunnen liggen, voldoende gras of ruwvoer tot hun beschikking hebben en zal de ondernemer de paarden moeten blijven monitoren. De FNRS kan advies geven bij het verkrijgen van een vergunning voor het bouwen van een schuilstal.

Groepshuisvestiging en loopstallen  

Het aantal ondernemers die paarden in een groepshuisvesting of loopstal houden wordt ook steeds groter. Meestal gebeurd dit bij vaste groepen paarden waar weinig verloop voorkomt, omdat het introduceren van nieuwe paarden onrust kan veroorzaakt. Dit is erg belangrijk bij het huisvesten in groepen. Paarden die op deze manier gehuisvest worden hebben veel mogelijkheid tot sociaal contact en hebben veel bewegingsvrijheid.

Deze manier van huisvesten is niet voor elk paard geschikt, omdat de rangorde belangrijk is en sommige paarden zich niet prettig voelen in een groep. Ook is het lastiger om paarden individueel te voeren en is de kans groter dat paarden elkaar verwonden. Bij deze manier is het, voor de veiligheid van de mensen die de groep betreden, belangrijk dat ze ervaren met paarden zijn. Wanneer mensen niet ervaren zijn, kan je zorgen voor personeel die hierbij helpt om de veiligheid te waarborgen. Zorg daarnaast ook voor extra poets- en opzadel plekken, waar de paarden uit de groep neergezet kunnen worden. 

Veulens worden ook vaak in groepsverband gehouden. Tijdens de eerste levensfase van een veulen is de opvoeding en socialisatie erg belangrijk. In een groep leren ze sociale vaardigheden, zoals het bepalen van de rangorde.

Binnenkort zullen we dieper op dit onderwerp in gaan. Lees op onze website het praktijkverhaal van Aafke en Bastiaan van Stal Liza. Zij vertellen over hoe een vrijloopstal werkbaar is in de praktijk en welke voordelen het voor hun bedrijf heeft.

Boxen  

In Nederland worden de meeste paarden (gedeeltelijk) in individuele boxen gehouden. Bij deze manier van huisvesten is dagelijkse vrije beweging heel erg belangrijk. Een box heeft een droge en schone stalbedding nodig met een goed stalklimaat. Paarden zijn kuddedieren, ze moeten ook in hun stal contact kunnen maken met soortgenoten. Bij paarden die in een stal staan is het dus belangrijk dat ze contact kunnen maken via traliewerk of een contactluik. Paarden moeten vanuit de box zicht hebben op andere paarden. Een binnen of buitenluik draagt nog extra bij aan het welzijn van paarden. Op deze manier kunnen de paarden makkelijker contact maken met andere paarden, zien ze meer van de omgeving en krijgen frisse lucht. Door de Sectorraad Paarden (SRP) zijn richtlijnen opgesteld met betrekking tot het formaat van de boxen. Wil je uitrekenen welke boxmaat je minimaal nodig hebt voor jouw paard? Download hier onze handige rekenmodule om de juiste maat uit te rekenen.   

Kijk voor meer informatie over huisvesting op ons YouTube­-kanaal.

Stalklimaat en bedding 

Stalklimaat 

Paarden die in een box gehuisvest worden staan een deel van de dag binnen. Wooncomfort en stalklimaat zijn belangrijk. Een goed stalklimaat van een paard heeft veel invloed op verschillende factoren zoals de gezondheid, vruchtbaarheid en gedrag van een paard. Als de inspecteurs van de FNRS het stalklimaat beoordelen kijken we naar voldoende licht en frisse lucht. De lichtsterkte en de tijd dat het licht aan staat hebben grote invloed op het aanmaken van vitaminen. De temperatuur op stal moet de temperatuur buiten volgen, maar wel extreme hitte of kou verminderen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de hygiëne. Er is geen tocht, schimmel, condens of overmatig stof aanwezig. Slechte hygiëne kan voor problemen in de luchtwegen zorgen.

(Stal)bedding binnen en buiten 

De bedding voor de paarden dient schoon en droog te zijn. Dat geldt voor alle type stallen zowel individuele-, groep, binnen als buitenstallen. Voor de bedding van groepshuisvesting is het belangrijk: in een deel van de groepshuisvesting moet een droge en schone bedding zijn waar de paarden kunnen liggen. Bedding buiten: paarden die dag en nacht buiten verblijven beschikken over een droge en schone ligplaats met voldoende ruimte voor alle paarden.

TIP: De voorkeur voor de bedding in de boxen is stro. Stro is een vorm van ruwvoer en op deze manier hebben de paarden de mogelijkheid om te eten. 

Wil jij de huisvesting voor de paarden nog beter maken op je bedrijf? Laat dan samen met de FNRS een verbeterplan opstellen. Bij dit plan wordt rekening gehouden met de mogelijkheden op de accommodatie maar staat het welzijn van de paarden centraal.

Het ‘Handboek FNRS-kwaliteitsbeleid’ is gratis te downloaden. Heb je vragen over het nieuwe kwaliteitsbeleid? Mail of bel Robert van Almkerk.