Nieuws

Vitale medewerkers om verzuim te voorkomen

De medewerkers van uw hippische onderneming zijn waardevol voor uw dagelijkse bedrijfsvoering. Wanneer uw medewerkers uitvallen door ziekte, bent u wettelijk verplicht gedurende twee jaar minstens 70% van het loon door te betalen. De financiële risico’s van verzuim liggen voor het grootste gedeelte bij de werkgever. Bij een kort ziekteverzuim is dit nog te overzien, maar u weet als werkgever vooraf niet hoe lang iemand uit de running is. Een gezond hippisch bedrijf kan dus niet zonder vitale medewerkers. Ze hebben meer energie, zijn betrokken, gemotiveerd en flexibeler.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
3 maart 2020 | 2 minuten lezen

Alarmerende verzuimgerelateerde cijfers

De verzuimgerelateerde cijfers over het afgelopen jaar zijn alarmerend. Het gemiddelde verzuim in Nederland blijft stijgen. Van de Nederlandse medewerkers:

  • heeft 73% stress en/of andere mentale problemen;
  • leeft 51% ongezond;
  • kampt 64% met fysieke problemen;
  • is 24,9% van het verzuim het gevolg van psychische klachten;
  • is 25,4% van het verzuim het gevolg van fysieke klachten.

Bronnen: Aon EMEA health survey, CBS 

Verzuim voorkomen

Zeker nu de pensioenleeftijd opschuift, is het belangrijk dat uw medewerkers vitaal aan het werk blijven. Desondanks investeert nog niet de helft (49%) van de werkgevers in een vitaliteitsbeleid. Hoe houdt u de medewerkers in uw bedrijf gezond, lang en productief aan het werk? Wij geven u een aantal tips:

1. Houd medewerkers betrokken en de werkdruk gezond

Bij een lagere betrokkenheid in combinatie met een hoge werkdruk, is het verzuim bijna twee keer zo hoog als bij werknemers met een hoge betrokkenheid. Betrokkenheid hangt samen met goede communicatie, afwisseling in de werkzaamheden en goede ontwikkelmogelijkheden.

2. Stimuleer gezond eten en sporten

Zorg voor vers fruit, een gezonde lunch en motiveer uw mensen om meer te bewegen. Deze relatief eenvoudige aanpassingen zorgen voor een betere concentratie en hogere productiviteit. Daarnaast zorgt een bewuste lunch ervoor dat medewerkers minder snel ondoordacht snoepen.

3. Zorg voor genoeg pauze(s)

Hard doorwerken is niet hetzelfde als efficiënt werken; meer is niet altijd beter. We zijn zo gewend om door te werken, dat we er bewust voor moeten kiezen om even niets te doen. Een rustmoment zorgt voor hernieuwde energie. Zorg dus voor genoeg pauzemomenten.

4. Herkennen van signalen

Leer de signalen herkennen die verzuim ‘aankondigen’. Zorg dat u de juiste gesprekstechnieken beheerst om hierover met uw medewerker in gesprek te gaan en zet passende maatregelen in. Signalen kunnen bijvoorbeeld een slechte concentratie, moeheid en gespannenheid zijn.

5. Bied uw werknemer handvatten

Bied de juiste hulpmiddelen aan, bijvoorbeeld een cursus of coach die aansluit bij de situatie of klachten van uw werknemer. In de hippische sector, waar toch relatief vaak zwaardere lichamelijke arbeid wordt verricht, kunt u bijvoorbeeld denken aan een tilcursus. Veel langdurig verzuim heeft overigens geen medische aanleiding, maar komt vaak door problemen in de privé- en/of werksfeer. Denk in zo’n situatie ook aan andere oplossingen, zoals de inzet van een budgetcoach voor werknemers met financiële problemen of adviesgesprekken rondom mantelzorg – iets waar veel werknemers mee te maken hebben.

6. Stel een vitaliteitsprogramma op

Neem de bovenstaande acties op in een vitaliteitsprogramma dat goed bij uw bedrijf en uw medewerkers past. 

Hoe goed uw vitaliteitsbeleid ook is, verzuim voorkomt u nooit helemaal. Onze partner Aon kan met een verzuimverzekering u financiële zekerheid bieden. Hiermee heeft u ruimte om (indien nodig) tijdelijke krachten aan te stellen.

Informatieprogramma vitaliteit

Aandacht voor vitaliteit en verzuim wordt steeds belangrijker. Samen met Aon bieden we u daarom een informatieprogramma aan, met tips om uw medewerkers vitaal te krijgen en houden, maar ook informatie over het voorkomen en behandelen van verzuim. Meld u nu vrijblijvend aan.