Nieuws

Warme winters beïnvloeden wormbesmetting paard

Het mooie weer en het weideseizoen komt langzaam weer in zicht, een fijn vooruitzicht na deze natte winter. De kans op wormbesmetting neemt daarmee ook toe. Ook de warme winters, die we de laatste jaren steeds meer krijgen, hebben invloed op de infectiedruk van wormbesmettingen bij paarden. Janneke, eigenaar van FNRS-partner Worm&Co, over de ontwikkelingen die er zijn met betrekking tot het weidemanagment in het voorjaar.  

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
4 maart 2022 | 2 minuten lezen

Ontwikkeling in weidemanagment

Veel paarden komen in de winter niet op de weide. Echter ziet Janneke dit de afgelopen vijf jaar veranderen. 

“We zien echt een verschuiving. Vijf jaar geleden was dit nog anders. Waar voorheen de grootste groep paarden in april op de weide gaan en in oktober van de weide worden gehaald, zien we dat steeds meer paarden ook in de winter gewoon op de weide komen en in sommige gevallen zelfs 24/7 op de weide staan.

Dit is zeker een positieve ontwikkeling gezien het paardenwelzijn, echter is het wel zo dat een wormenbesmetting het meeste op wordt gedaan op de weide. De larf van een worm gaat namelijk in de top van het gras zitten en wordt vanuit daar opgenomen door het paard. Dit staat los van het feit dat een paard altijd wormeitjes met zich mee draagt, waaruit een besmetting kan ontstaan. Het is het dus extra belangrijk een consequent wormmanagement te hanteren om zo (her)besmetting te voorkomen en om gericht te kunnen behandelen. Op deze manier hoop ik dat we er met z’n allen voor kunnen zorgen dat er in de toekomst minder nieuwe wormbesmettingen plaatsvinden.”

Warme winters, wat zijn de gevolgen?

Door de klimaatverandering zijn de winters warmer. Helaas heeft dit gevolgen op de infectiedruk van wormbesmettingen bij paarden. 

“Door warme winters en het ontbreken van langdurige vorst of kou zien we in de winter een hogere infectiedruk” vertelt Janneke. “Bij matige tot strenge vorst worden de infectieuze larven namelijk gedood. Omdat de laatste jaren de paarden dus steeds meer 24/7 op de weide staan, betekent dit ook dat, als de mest niet wordt verwijderd, de weides langer infectieus blijven. De meeste larven en eitjes overleven makkelijk een vorstperiode in de toplaag van de grond. Infectieuze larven van de rode bloedworm kunnen tot drie maanden overleven op de weide.”

Wormbesmetting voorkomen 

Janneke geeft tips wat jij als ondernemer kan doen om een wormbesmetting te voorkomen en hoe je de weide kan voorbereiden op het weideseizoen. 

  • Doe met regelmaat mestonderzoek, optimaal is vier keer per jaar.
  • Indien nodig één keer per jaar preventief ontwormen.
  • Mest uit het land verwijderen.
  • Maai het gras kort in het voorjaar. Hiermee maai je de larven die de winter hebben overleefd uit het gras. 
  • Laat andere dieren, zoals schapen of koeien het land begrazen. Deze dieren eten de larven van de wormen op. 

Kans op zandkoliek 

Wanneer de paarden straks weer de weide op gaan is het gras vaak nog vrij kort, hierdoor kunnen paarden teveel zand binnen krijgen. Afgelopen jaren ziet Janneke een stijging in het aantal paarden met een verhoogde zandwaarde in de darmen. 

“De vraag naar een oplossing wanneer wel of niet behandelen is, bij onze klanten, regelmatig voorbij gekomen.  Daarom hebben wij een zelf-zandtestkit ontwikkeld die je als ondernemer makkelijk thuis uit kan voeren. Wij vinden nog altijd, voorkomen is beter dan genezen. De kit bevat alle benodigdheden om drie dagen achter elkaar te testen inclusief uitgebreide folder met uitleg over de geconstateerde zandwaarde en eventuele behandeling.”  

Symptomen zandkoliek

Een paard met zandkoliek geeft verschillende symtomen:

  • Lusteloosheid
  • Eetlust
  • Temperatuursverhoging
  • Naar buik happen
  • Onrustig (rollen, liggen en opstaan) 
  • Diaree of juist vaste mestballen

Actie weideseizoen 

Om de start van het weideseizoen te vieren en om zandkoliek te voorkomen heeft Worm&Co een leuk actie bedacht voor FNRS-leden. Wanneer FNRS-leden een stallenpakket afsluiten, ontvangen ze gratis drie zandtestkit t.w.v €12,50 (Deze actie loopt tot 15 maart 2022).

Voordeel voor FNRS-leden

Naast de actie kunnen FNRS-leden nog altijd profiteren van het vaste exclusieve aanbod bij Worm&Co. Leden ontvangen twee euro extra korting per onderzoek bij een stallenpakket. Je hebt al een mestonderzoekpakket vanaf € 7,95 per onderzoek. Kun jij een passend advies gebruiken? Neem dan gerust contact op met het team van Worm&Co