Nieuws

Laat de gemeente hinniken!

De gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur. Op woensdag 16 maart mogen we naar de stembus en wordt een nieuwe gemeenteraad gekozen. Dit is voor de paardensector het uitgelezen moment om van ons te laten horen en belangrijke hippische thema’s op de agenda te zetten. Dit kan bijvoorbeeld door een lokaal sportdebat bij te wonen, of door een werkbezoek te organiseren op jouw paardenbedrijf. Wil jij je stem laten horen binnen de gemeente? Klik dan hier en download onze gratis toolkit ‘Paard in de Gemeente’ aan, met daarin tips en tools om een goede lobby uit te voeren!

Profielfoto van Frederieke Verhaar
3 februari 2022 | 2 minuten lezen

Als FNRS hebben we in samenwerking met onze regiovertegenwoordigers, LTO Nederland, KNHS, en FPG een werkgroep opgezet die zich bezighoudt met de hippische lobby. Deze werkgroep wil benadrukken waarom het goed is om paarden in de gemeente te hebben en maakt zich hard voor een viertal thema’s, namelijk voor schuilgelegenheden, inclusie, buitenrijden en een aantal hete hangijzers.

1. Schuilgelegenheden

Allereerst vraagt de werkgroep om uitbreiding van de mogelijkheden tot het plaatsen van schuilgelegenheden. Wanneer een gemeente kiest voor een verbod op schuilgelegenheden betekent dit dat de welwillende eigenaar, die de regels niet wil overtreden, gedwongen wordt om zijn of haar paard op stal te zetten. Dat is niet alleen een vermindering van het paardenwelzijn, maar ook een verarming van het agrarische buitengebied. Doordat het momenteel niet altijd toegestaan is om een gepaste schuilgelegenheid te creëren, wordt eveneens verrommeling van het landschap in de hand gewerkt. Daarnaast staat in de wet dat ieder dier dat in de wei staat een schuilgelegenheid moet hebben.

2. Inclusie

Een tweede thema dat de werkgroep onder de aandacht wil brengen is de belangrijke inclusieve waarde van paarden en paardensport. Zo'n 500.000 liefhebbers rijden regelmatig paard. De paardensport is een van de weinige sporten die 100% genderneutraal is, zelfs in wedstrijdverband is er geen onderscheid. Ongeveer 15.000 van de paardensporters heeft een beperking, waarmee we als paardensector de grootste tak van georganiseerde gehandicaptensport zijn. Door omgang met paarden voelen mensen zich geaccepteerd en gesteund omdat het paard niet oordeelt. Het geeft mensen eveneens het gevoel ‘mee te kunnen doen’. Coaching met paarden kan bijdragen aan verbeteren van conditie en spierkracht, coördinatie, sociale-, en communicatieve vaardigheden, voor alle paardensporters! Bovendien heeft omgang met het paard aangetoond een positieve invloed op de ontwikkeling van kinderen te hebben.

3. Buitenrijden

Ten derde maakt de werkgroep zich hard voor buitenrijden in de Nederlandse natuur. Er worden jaarlijks ruim 17 miljoen buitenritten gemaakt, over zo’n 90.000 km ruiter- en menpaden. Echter, door kleiner wordende natuurgebieden lopen we tijdens het buitenrijden tegen problemen aan. Denk bijvoorbeeld aan de toenemende recreatiedruk die ertoe leidt dat natuurgebieden door veel sporten en hobby’s gedeeld moeten worden. Daarbij zorgt herzonering van gebieden tot afsluiting, wat onder meer leidt tot onduidelijk gebruik van paden, onnodige irritaties, vervelende situaties en veiligheidsproblemen.

4. Hete hangijzers

Tot slot spelen een aantal hete hangijzers. Zo is extra aandacht nodig voor het gevaar van giftige planten en bomen. Wanneer een paard is vergiftigd door een plant of boom is behandeling vaak niet mogelijk of komt het te laat. De grootste boosdoeners zijn Jacobskruiskruid, Esdoorns en Eikenbomen. Daarnaast wordt aandacht gevraagd voor de komst van de wolf naar Nederland. We zullen in de toekomst niet gaan voorkomen dat er mogelijk aanvallen van de wolf zullen plaats vinden op veulens of kleinere paarden/pony’s. Hier moeten maatregelen tegen genomen worden.

Laat je stem horen!

Om de thema’s onder de aandacht te brengen heeft de werkgroep verschillende factsheets gemaakt om toe te sturen naar gemeenten en aan te geven hoe de paardensector geholpen kan worden om mensen nog meer te laten genieten van paarden. Deze zijn, samen met een algemeen nieuwsbericht, verschillende berichten voor op de sociale media en een informatiebrief voor gemeenteraadsleden,  samengevoegd in de gratis toolkit ‘Paard in de Gemeente’. Voor meer informatie of kan contact opgenomen worden met de Ondernemersdesk (ondernemersdesk@fnrs.nl).

 

Download de toolkit