Nieuws

Geniet van de natuur, maar denk aan uw Ruitervignet!

Profielfoto van Demi Uijtewaal
Demi Uijtewaal
28 december 2021 | 3 minuten lezen

Momenteel zitten we in Nederland weer in een strenge lockdown. Veel winkels zijn gesloten en activiteiten zijn verboden. Gelukkig kunnen we, ondanks strenge maatregelen en regels, nog wel paardrijden. Het ligt in deze tijden misschien iets minder voor de hand, maar ook in de winter kun je buiten heerlijke ritten maken. Nederland is rijk aan mooie natuurgebieden met prachtige ruiterpaden, deze zijn ook in de wintermaanden goed onderhouden en goed te betreden.

Ontdek de Nederlandse natuur

De KNHS lanceerde in september 2019 de website Buitenrijden.nl. Op deze website zijn de mooiste ruiterpaden in Nederland terug te vinden. Via de website kun je ook plekken vinden waar je een buitenrit kunt combineren met een overnachting met je paard en kun je aangeboden ritten vinden wanneer je niet over een eigen paard beschikt.

Vanaf 1 januari Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug

In Nederland zijn een aantal bosgebieden opengesteld, maar er zijn ook gebieden waar er een vignet nodig is voordat je deze met een paard kunt betreden. Op de website van Buitenrijden.nl kunt u in één overzicht zien waar u in Nederland een vignet moet kunnen tonen en een overzicht van de bijbehorende prijzen. 

Tot 1 januari 2022 was het natuurgebied van Utrechtse Heuevelrug nog vrij te betreden met paarden, maar vanaf 1 januari 2022 is het, voor ruiters en menners die gebruik maken van de paden die over het Utrechtse Heuvelrug vignetgebied lopen, verplicht om een vignet aan te schaffen. Paardenliefhebbers kunnen volop genieten van de natuur op de ruiterpaden op de Utrechtse Heuvelrug. Met de bijdragen uit het vignet kunnen ruiterpaden onderhouden worden, zo kunnen ruiters en menners toegang krijgen tot goed begaanbare paardenpaden.

Type vignetten en kosten

Het ruitervignet voor de Utrechtse Heuvelrug bestelt u eenvoudig via de online bestelformulieren op www.ruitervignetuh.nl. Er is een ‘regulier’ jaarvignet voor individuele ruiters, menners, maneges en andere hippische ondernemers. Deze kost €60,- voor een jaar. Daarnaast is er een maandvignet (à €25,-), een weekvignet (à €15,-) en een dagvignet (à €7,50,-). Voor families en bijrijders is er het meerpersoons jaarvignet à €90,-. Hiermee kunnen meerdere familieleden of bijrijders (met een maximum van drie) één jaarvignet aanschaffen als ze samen op een paard rijden. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, is er gekozen voor een digitaal vignet. Deze moeten gebruikers uitgeprint of op hun mobiele telefoon bij zich hebben vanaf 1 januari 2022.

Waar geldig?

Verschillende gemeenten, terrein- en particuliere eigenaren doen mee met het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug. In totaal bieden zij samen op dit moment een gebied van 214,6 kilometer aan paardenpaden op de Utrechtse Heuvelrug. Het aantal deelnemende eigenaren neemt de komende maanden nog steeds toe. Op dit moment doen mee:  Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap, Natuurmonumenten, gemeenten Soest, Zeist, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, De Bilt en Baarn en de landgoederen Eyckenstein, Remmerstein en De Kleine Hoogstraat en het recreatieterrein RCN Het Grote Bos. Deze partijen tekenden de samenwerkingsovereenkomst met Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Op de website www.ruitervignetuh.nl vind je een kaart met daarop het actuele overzicht van waar het vignet geldig is.

De gemeente Soest heeft ook een eigen ruitervignet. Met de gemeente Soest is de afspraak gemaakt dat ruiters/menners die in het bezit zijn van een Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug, ook binnen het vignetgebied van Soest mogen rijden. Het ruitervignet van Soest blijft daarnaast bestaan en geldt alleen binnen het vignetgebied van Soest.

Voor een artikel in de nieuwste Paard&Sport ging de KNHS met twee ruiters op pad door het gebied rond Austerlitz. Met mooie foto’s en een uitgebreide omschrijving van de rit nemen de ruiters en de schrijvers van het artikel u mee door dit mooie stukje natuur van Nederland. Ook in dit gebied zal de verplichting van het nieuwe ruitervignet gelden. In het artikel

Buitenrijden en coronamaatregelen

Ondanks dat u zich tijdens een buitenrit in de buitenlucht bevindt en waarschijnlijk voldoende afstand van elkaar behoud, geldt momenteel ook een maximum op het aantal personen waarmee u een buitenrit mag maken. Buitenritten (in de openbare ruimte) zijn momenteel toegestaan met maximaal twee personen exclusief instructeur. Bekijk onze website voor de laatste geldende maatregelen.