Nieuws

Bodem voorbereiden op nat seizoen

Het welzijn van paarden is belangrijk voor elke paardenhouder. Om het welzijn te blijven verbeteren zijn er nieuwe kwaliteitseisen doorgevoerd. Een van de belangrijke onderwerpen is de dagelijkse vrije beweging voor paarden. Dat is in de zomer vaak makkelijker te realiseren dan in natte periodes of de winter. De weilanden zijn vaak niet meer toegankelijk in herfst en de winter en er moet naar alternatieven gekeken worden. De meest gebruikelijke oplossing is een paddock. Het is belangrijk dat de bodem tijdig klaar gemaakt worden zodat de paarden hier in natte periodes zonder problemen gebruik van kunnen maken.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
30 november 2021 | 2 minuten lezen

Moeilijk om een goede bodem te behouden

Een bodem waar dagelijks meerdere paarden op lopen heeft aardig wat te verduren.
Een modderigere paddock zal veel ondernemers dan ook wel bekend voorkomen. Als paddocks te nat of modderig zijn is er vergrote kans op blessures of aandoeningen zoals mok en rotstraal. Daarnaast bemoeilijkt het ook de dagelijkse werkzaamheden zoals het verwijderen van mest of voeren van hooi. Met de juiste voorbereidingen kan dit voorkomen worden.

Hoe ontstaat modder

Modder ontstaat niet alleen door veel water. Op sommige stukken valt evenveel regenwater, maar wordt het uiteindelijk niet modderig. Het verschil zit in de verdichting van de bodem. Bijvoorbeeld een stuk waar regelmatig machines overheen rijden, de ingang waar alle paarden langs lopen of rondom een drink of voerplaats zal de bodem sneller dicht zitten. Hoe hoger de druk op de bodem hoe minder ruimte er is om vocht door te laten. Een paardenhoef geeft puntbelasting en zal dus gemakkelijk de poriën van de bodem verdichten. Doordat er op deze plekken vaak geen planten groeien zal de bodem zich minder snel herstellen. Het resultaat is dat het water op de bodem blijft staan in plaats van dat het wegzakt.

Tijdig voorbereiden

Om uw bodem in goede conditie te houden is het verstandig om de voorbereidingen op het natte seizoen alvast te treffen in augustus of september. In deze periode is de bodem vaak nog goed begaanbaar. Ook als er nog aanpassingen gedaan moeten worden met zwaardere machines. Als deze acties nog gedaan moeten worden als het al modderig is, is het bijna onmogelijk het juiste resultaat te bereiken. Voor het stabiliseren van uw bodem is het verstandig om advies in te winnen passend bij het type grond. Kleigrond of zandgrond behoeven allebei een andere aanpak. Voor de afwatering zijn ook meerdere mogelijkheden. De meeste paardenhouders laten een drainage onder hun paddock aanleggen. Maar ook een hemelwateropslag kan een uitkomst bieden. Hierbij wordt het water niet afgevoerd naar een sloot, maar loopt het water in een opslag zodat het later gebruikt kan worden om bijvoorbeeld bomen en heggen te besproeien. Bij stukken die altijd erg nat blijven kan er ook gekozen worden om deze te bestraten.

Bodem het compete jaar gebruiken

Als paarden bijgevoerd worden tijdens de vrije beweging, kan het aan te raden zijn om de voerpunten te verdelen over de ruimte. Dit voorkomt puntbelasting op de bodem. Zodat niet één hoek volledig kapotgelopen zal worden. Bomen nemen veel water op. Het plaatsen van bomen rondom een natte bodem kan op lange termijn dus helpen bij het opnemen van water. Het dagelijks verwijderen van mest en hooiresten zal de bodem in een betere conditie houden. Regelmatig slepen en een goede afwatering zorgen ervoor dat de bodem vaak het complete jaar goed gebruikt kan worden.