Nieuws

Donkere dagen naderen: verlichting onmisbaar!

Nu de zomer bijna voorbij is en de herfst langzaam zijn intrede doet, wordt het langzaamaan weer vroeger en langer donker. Goede verlichting in de stallen, rijbanen en op het erf is dan onmisbaar.

Op een hippisch bedrijf draagt verlichting bij aan veiligheid en sfeer, maar ook zeker aan het welzijn van de dieren. Echter is de juiste verlichting dan wel een must. De aanschaf van nieuwe verlichting lijkt eenvoudig; lamp kiezen, ophangen en klaar. Ledverlichting heeft veel mogelijkheden, echter ook verschillende onmogelijkheden. Het goed verlichten van stallen, binnenbanen of buitenbanen is vakwerk. Daarnaast is elk bedrijf uniek en heeft eigen unieke omstandigheden. Een algemeen advies voor de beste verlichting is daarom ook niet te geven. Veel zichtbare, maar ook onzichtbare factoren hebben invloed op hoe de verlichting uiteindelijk wordt beleefd en of het past op uw bedrijf.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
16 september 2021 | 2 minuten lezen

Verlichting passend bij discipline

Om de juiste verlichting te bepalen moet u bedenken waar u de verlichting voor wil gebruiken. Is het voor de sfeer of wilt u de stal of rijbanen goed verlichten om te werken of te rijden? Het type verlichting dat u nodig heeft hangt af van uw doelen en wensen. Welke discipline beoefent u en wilt u foto’s maken met de verlichting aan? In een eerder artikel legde wij uit dat het belangrijk is om de verlichting af te stemmen op de discipline die op uw bedrijf wordt beoefend. Het maken van goede foto’s met verlichting aan is eenvoudig, mits de verlichting het juiste niveau heeft en u de verwachting van de foto’s afstemt op het lichtniveau wat u heeft. Persfoto’s worden nu eenmaal vaak in andere omstandigheden en bij een ander lichtniveau gemaakt dan foto’s die het op de social media of website van de bedrijf ook prima doen.

Wintervacht reduceren met verlichting

Een veelgestelde vraag is of er verlichting bestaat die wintervacht kan beperken? Het reduceren van een wintervacht is mogelijk met de juiste verlichting, maar wel als de verlichting minimaal 16 uur per dag aanstaat, voldoende niveau heeft en de paarden niet in een uitloopstal staan.

Omstandigheden bepalen mogelijkheden

De omstandigheden van uw accommodatie bepalen voor een deel de mogelijkheden. Waar komt de verlichting te hangen en heeft u donkere, dichte of open en lichte wanden? Wilt u een energiebesparing realiseren? Allemaal elementen die geanalyseerd moeten worden om de juiste verlichting te bepalen.

FNRS stelt samen met partner Rofianda een aantal checklists beschikbaar om de belangrijkste aandachtspunten voor de verlichting op hippische bedrijven in kaart te brengen. Gebruik deze checklists wanneer uw verlichting aan vervanging toe is of wanneer u gebouwen, erf of rijbanen gaat verbouwen, opknappen of ander inrichten. In de checklists wordt onderscheid gemaakt tussen verlichting voor stellen, binnenrijbaan of buitenrijbaan.

De checklists zijn alleen beschikbaar voor FNRS-leden en zijn te downloaden via onderstaande knop.

 

Download checklist verlichting

 

 

De vragen die u heeft om de juiste verlichting te bepalen op uw bedrijf kunt u het beste bespreken met de partij waarbij u de verlichting wil aanschaffen. Samen kunt u de voor- en nadelen van bepaalde verlichting afwegen. FNRS-partner Rofianda is gespecialiseerd op verlichting voor hippische bedrijven. Neem voor meer informatie contact op met Anouk Grondsveld via info@rofianda.nl of 013-8500964.