Nieuws

Toon Nederland dat welzijn voorop staat

Profielfoto van Frederieke Verhaar
24 januari 2020 | 2 minuten lezen

Het welzijn van het paard is altijd belangrijker dan een lintje of het prijzengeld. Dat zegt Monique van Hal, voorzitter van het Trendpanel Paard, bestuurslid van de stichting Hippische Innovatie Projecten én marketeer. Ze reageert daarmee op de openingsdag van het hippische evenement Jumping Amsterdam op kritiek van actiegroeperingen dat "paardensport een onverantwoorde hobby is".

Samenwerking hipppische organisaties

Trendpanel paard is een samenwerking tussen diverse partijen uit de paardensector. De trends in de paardensport worden daar gemonitord en besproken. Vanuit het trendpanel is er in samenwerking met de FNRS, KNHS en andere organisaties in de hippische sector een taskforce samengesteld om de publieke opinie rondom de paardensport te monitoren. Monique van Hal werkt samen communicatiespecialisten en beleidsadviseurs van deze organisaties en externe adviseurs, structureel aan het op juiste en wetenschappelijk gefundeerde wijze voorlichten van diverse groeperingen over paardenwelzijn.

"We zien dat de aandacht van die groeperingen naar onze sport aan het verschuiven is", zegt Van Hal. "Eerst ging het om de varkens, toen de kippen, daarna de jacht en nu de paarden. De 'one-issue-partijen' zetten alles wat met dieren te maken heeft op de kaart. We hebben recent onderzoek laten doen. Waar staan we en wat is ons draagvlak als het gaat om de opinies en percepties van de Nederlandse bevolking met betrekking tot het houden van paarden, paardrijden en paardensport. Daaruit blijkt dat de paardensport een groot draagvlak heeft onder de Nederlandse bevolking."

Volgens Van Hal is slechts 4 procent van de bevolking principieel tegen dieren in de sport. "55 procent is positief betrokken. Hierbij gaat het om een groep die kennis van de paardensport heeft, weet hoe het eraan toegaat. De rest is niet tegen de sport, maar onwetend. Op deze groep richten de tegenstanders zich, vaak schermend met onderzoeken die niet representatief zijn. Het is aan ons om door uitgebreide campagnes en voorlichting te laten zien hoe wij met de paarden omgaan. Laat daarna de mensen een eigen keuze maken."

Een paard heeft geen vrije keuze, dat is één van de belangrijke kritiekpunten. Van Hal: "Dat klopt, maar zonder mensen die van paarden houden, zou het paard uitsterven. Eeuwen geleden heeft het paard de mens al opgezocht om zijn overlevingskansen te vergroten. Vanaf dat moment leven mens en paard samen en is er een unieke band ontstaan. Die relatie is heel intens."

Willem Vermaat van Animal Rights sprak op de opiniepagina van de Volkskrant deze week van een fundamenteel ethisch probleem. "Mensen brengen paarden in leven met sport als doel. Ze creëren daarbij bewust een situatie waarin kwetsbare dieren afhankelijk van ons zijn. Mensen bepalen het leven van paarden volledig."

"Als een paard niet happy en gezond is, is er geen sport", zegt Van Hal. "Wij beseffen heel goed hoe afhankelijk paarden van ons zijn. De wereld van de paardensport is continu in beweging om het welzijn van het dier te bevorderen. Ik ben heel trots op alle initiatieven. Natuurlijk zijn er soms incidenten, dat is overal zo, al keuren we het zeker niet goed! We leren echter elke dag bij. We doen aan wetenschappelijk onderzoek, aan zelfreflectie en zijn voortdurend bezig met de evaluatie daarvan. Daarbij staat het belang van het paard altijd voorop."

Toon Nederland dat welzijn en plezier voorop staat

Haike Blaauw, directeur van de FNRS reageert: “Als FNRS behartigen wij de belangen van de hippische ondernemers en weet ik hoe diep deze kritieken iedereen in onze sector raakt. Wij dragen actief bij aan het trendpanel en de taskforce om gezamenlijk vanuit de sector Nederland inzicht in het houden van paarden, paardensport en vooral hun welzijn te geven. De FNRS staat niet voor niets voor welzijn, kwaliteit en veiligheid. Dit staat bij ons hoog in het vaandel. Wij zijn nooit tevreden, het kan altijd beter en daar gaan we samen voor. Ondernemers in onze sector kunnen alleen succesvol zijn wanneer mens en paard goed samenwerken en respect voor elkaar hebben. Dit jaar maken wij ons sterk om ondernemers een platform te geven om ons gezamenlijke sentiment te delen en Nederland te tonen dat plezier en welzijn van de paarden en de mensen voorop staat.”

 

Bron: ANP