Activiteit

Praktijkdag Groepshuisvesting

22 juni
22 juni 2023
09:30 tot 17:00
Evenement
Profielfoto van Han Aalmans
19 mei 2023 | 2 minuten lezen

Een praktijkdag over groepshuisvesting om kennis en ervaringen uit te wisselen over verschillende manieren van huisvesten. Groepshuisvesting voor paarden kan op veel verschillende manieren. Elke hippische ondernemer die groepshuisvesting hanteert, heeft zijn eigen invulling. Maar welke opties zijn er en hoe werkt dit precies? We gaan langs bij drie stallen die met ons hun ervaringen delen en ons hun wijze van groepshuisvesting laten zien. Hierbij worden er een aantal interessante vernieuwde technieken uitgelicht die gebruikt worden bij deze manier van huisvesten.

Over het huisvesten van paarden wordt veel gesproken de laatste tijd. Wat is een natuurlijke manier om paarden te huis vesten? We gaan in gesprek met welzijnsdeskundige en dierenarts Gerard van Essen over de invloed van huisvesting op het welzijn van paarden. Er is deze dag veel ruimte om vragen te stellen en praktijkervaringen uit te wisselen.

Locaties met groepshuisvesting 

Manege de Burght: Een manege waar paardenwelzijn hoog in het vaandel staat. Met een vrijloopstal streeft de manege naar een zo natuurlijk mogelijke omgeving voor paarden en pony’s. In de vrijloopstal kunnen de paarden in kuddeverband vrij rondlopen. Ze hebben een optimale bewegingsvrijheid en kunnen zelf bepalen of ze binnen of buiten willen zijn. Ook schuwt deze manege niet om nieuwe technieken te installeren, zo hebben zij een voer- en mestrobot die veel werk uit handen nemen.  

D-Sportstables: Deze innovatieve pensionstal biedt de sportruiter een totaalconcept. Hier hebben klanten de mogelijkheid tot het huisvesten van hun sportpaard in een Hit Actief systeem. In de Hit Actief huisvesting staan de paarden 24/7 buiten. In deze manier van huisvesting worden de paarden gedurende de dag gestimuleerd om zoveel mogelijk te lopen. Dit gebeurt door op verschillende plekken ruwvoer aan te bieden en gereguleerd krachtvoer en weidegang toe te laten doormiddel van een chip in een halsband.

Manege Zeewolde: Een groot deel van de manegepaarden en -pony’s staan bij Ruitersportcentrum Zeewolde in twee zelf gebouwde groepshuisvestingen. Een bestaande schuur is omgebouwd tot een huisvesting voor een groep van ongeveer zeven paarden. Daarnaast is er mogelijkheid gecreëerd waarbij de paarden er altijd voor kunnen kiezen om naar buiten te gaan en er is onbeperkt toegang tot ruwvoer

Programma

9:30 - 10:00 uur

Inloop en ontvangst bij Manege De Burght

10:00 - 10:45 uur

  • Uitleg over welzijn door welzijnsdeskundige Gerard van Essen
  • Toelichting over de FNRS-kwaliteitskeuring door Patrick Marsman

10:45 - 12:00 uur

Rondleiding Manege De Burght

12:00 - 12:30 uur

Lunch

13:00 - 14:30 uur

Rondleiding D-sportstables

15:30 - 16:30 uur

Rondleiding RSC Zeewolde

16:30 - 17:00 uur

Nabespreken en afsluiting

Vervoer en kosten

Deze dag wordt met eigen vervoer ondernomen. De locaties liggen op een reisafstand van maximaal 30 tot 35 minuten van elkaar. Er zijn geen kosten verbonden aan deze dag.

Aanmelden

Aanmelden kan onderaan deze pagina door te klikken op de knop ‘Aanmelden’. Je kunt je aanmelden tot maandag 19 juni.

 

De FNRS-praktijkdagen

Tijdens de praktijkdagen lichten we een toekomstgericht onderwerp uit welke essentieel kan zijn voor jou als ondernemer. We bezoeken meerdere bedrijven op deze dag die allen toekomstgerichte keuzes hebben gemaakt en hierdoor jou van informatie kunnen voorzien over het desbetreffende onderwerp. De groepsgrootte houden we bescheiden, een maximum van 25 personen, zodat er voldoende tijd en ruimte is voor gesprekken en discussie.

Locatie

Valkseweg 128
3771 SH Barneveld
Nederland

Deelnemers

U moet ingelogd zijn om te kunnen zien wie zich aangemeld heeft en/of om uzelf aan te melden.