FNRS 90 jaar

Karel Schummelketel (1897- 1981) iconisch voor de hippische sector

Profielfoto van Suzanne Hoff
3 september 2021 | 1 minuut lezen

Een van de personen waar de hippische sector veel aan te danken heeft is Karel Johan Schummelketel. Voordat hij bekend werd als iconisch persoon voor de hippische sector, diende hij het leger. Karel Schummelketel zat in het leger bij de cavalerie en hier deed hij uitgebreide kennis op van paarden en paardrijden. Hij diende als luitenant in Nederlands-Indië. Van 1921 tot 1928 heeft Schummelketel in Nederlands-Indië gewoond. Dat hij tot de top van de cavalerie behoorde bleek wel toen hij in 1932 deel nam aan de Olympische Military in Los Angeles. Hij presteerde hier niet onverdienstelijk, de prestatie met het team leverde hem een zilveren medaille op en individueel eindigde hij op een zesde plaats.

Karel SchummelketelKarel Schummelketel op de Olympische Spelen

Toen de paarden overbodig werden voor het leger besloot hij zijn kennis te delen met de rest van paardrijdend Nederland. Rond 1965 had de hippische sector het zwaar. Er verdwenen veel maneges, wat geen goed nieuws was voor de FNRS. Karel Schummelketel was in die tijd voorzitter van de FNRS en samen met secretaris-penningmeester, Nora Tack, bleef hij zich in deze tijd hard maken voor de doelstellingen van de FNRS: het verhogen van de rijkunst en het welzijn van de paarden bevorderen in Nederland. In 1969 richt Schummelketel samen met Hub van Doorne het Nationaal Hippisch Centrum op in Deurne. Schummelketel wordt de eerste directeur van het NHC.

Door zijn inzet voor de hippische sector stond Schummelketel bekend als een van de ‘grootheden in de geschiedenis’ als het gaat om mensen die meegebouwd hebben aan het bestaan van de hippische beroepsopleidingen. Met zijn werk voor het NHC Deurne en voor de FNRS heeft Schummelketel voor een professionaliseringsslag gezorgd binnen de hippische sector.

Tijdens zijn overlijden in 1981 kende de FNRS maar een erelid, namelijk K.J. Schummelketel.