Wat is Afrikaanse paardenpest?
Afrikaanse paardenpest is een virus bij paarden en andere paardachtigen, zoals ezels en zebra’s. De besmetting van het virus kan niet plaatsvinden via direct contact tussen besmette dieren, maar gebeurt door het overbrengen van besmet bloed via knutten. Deze knutten zijn dezelfde vliegjes die ook staart en manen eczeem veroorzaken. Nederland is vrij van de Afrikaanse paardenpest. Door het opwarmen van de aarde en klimaatsverandering kunnen knutten beter overleven in ons land. Hierdoor wordt de kans op een uitbraak van de Afrikaanse paardenpest groter.
Symptomen
Afrikaanse paardenpest heeft vier verschillende vormen met elk hun eigen ziektebeeld. Per vorm worden de symptomen op een rijtje gezet.
Longvorm
- Benauwdheid;
- Hoge Koorts;
- Snel verloop van ziekte;
- 95 procent sterfte;
- Vaak schuim uit de neus bij dood.
Hartvorm
- Dik hoofd;
- Gezwollen oogleden;
- Koorts;
- Hartfalen;
- Ongeveer 50 procent sterft binnen enkele dagen.
Koortsvorm
- Koorts;
- Oedeem oogslijmvlies;
- Milde anorexia;
- Gaat vaak ongemerkt voorbij;
- Meeste paarden genezen;
- Paarden hebben gedeeltelijke afweer tegen de ziekte door vaccinatie of eerdere besmetting.
Therapie
Paardenhouders en dierenartsen moeten bij een verdacht geval van Afrikaanse paardenpest onmiddellijk melding doen bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Daarnaast zal in het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad onderzocht worden of echt sprake is van de ziekte. Als de diagnose wordt bevestigd, is de overheid verplicht de ziekte te bestrijden. Binnen de Europese Unie zijn hiervoor richtlijnen opgesteld. Binnen het bedrijf zullen ook onmiddellijk maatregelen getroffen moeten worden.
Het besmette paard moet geïsoleerd worden in een dichte stal waar geen knutten kunnen komen, zodat de ziekte zich niet verder kan verspreiden.
Voor de Afrikaanse paardenpest bestaat geen therapie, behalve rust, goede verzorging en koorts remmende middelen. In Zuid-Afrika bestaat een vaccin tegen Afrikaanse paardenpest. Dit vaccin is niet geregistreerd in Europa, omdat het vaccin ook nadelen heeft en niet volledig veilig is. Het vaccinvirus kan zelfs onder bepaalde omstandigheden terug veranderen in een actief virus. Het is daarom verboden het vaccin te importeren. Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar een vaccin dat wel veilig is.
Preventie
Nederland is vrij van de Afrikaanse paardenpest. Om een Afrikaanse paardenpest uitbraak in Nederland te voorkomen, worden geïmporteerde paarden bij aankomst in Nederland eerst in quarantaine gezet. Het is per land afhankelijk hoe lang het paard in quarantaine moet. Om de Afrikaanse paardenpest tegen te gaan, moet de quarantaine zo zijn dat knutten niet bij de paarden kunnen komen. Via de website van NVWA kunt u een test doen om de regels met betrekking tot het importeren van een paard uit een bepaald land te weten te komen.
Bij een uitbraak van Afrikaanse paardenpest, kunt u als paardenhouder uw paarden beschermen door ze vrij te houden van insecten door middel van insecticiden en vliegendekens. Daarnaast is het belangrijk broedplaatsen van knutten zoveel mogelijk te verwijderen. Broedplekken van knutten zijn plekken met stilstaand water zoals poelen en waterbakken.
Draaiboek Afrikaanse paardenpest
Omdat de kans op een uitbraak van de Afrikaanse paardenpest steeds groter wordt, is een draaiboek opgesteld waar uitgebreid beschreven staat wat de ziekte inhoudt en hoe gehandeld moet worden bij een uitbraak. Dit handboek staat op de website van de Rijksoverheid.