Column

Manege Lelystad: "Noodboxen zijn belangrijk bij uitbraak Rhino"

Een uitbraak van een besmettelijke ziekte zorgt voor onzekere situaties en vaak paniek bij paardenhouders. Niet geheel onterecht, want een besmetting kan vervelende gevolgen hebben. We spraken Karst van der Laan van Manege Lelystad die een rhinopneunomie (rhino)-uitbraak op hun stal heeft gehad.

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
15 januari 2024 | 1 minuut lezen

Quarantainegroepen

We herkenden het virus rhino direct omdat het desbetreffende paard ernstige verlammingsverschijnselen kreeg waardoor het niet meer
op kon staan. We zijn direct begonnen met het maken van twee quarantainegroepen. De groepen bestonden uit paarden met verhoging en paarden met verschijnselen. We hebben alle paarden twee keer per dag getemperatuurd. Wanneer een paard verhoging heeft moet je het paard direct isoleren, omdat het paard dan nog niet besmettelijk hoeft te zijn.

Noodboxen

Veel noodboxen zijn erg belangrijk bij een uitbraak. Rhino kan zowel door direct contact als door indirect contact worden overgedragen. Veel ruimte tussen de boxen is daarom erg belangrijk. We hadden voor de paarden die verschijnselen hadden boxen met stro gemaakt, omdat de paarden door coördinatieverlies zich zouden kunnen verwonden. Het is belangrijk alle paarden volledig apart (met een box ertussen) van elkaar te zetten, omdat je anders continu een herbesmetting krijgt. Aarzel niet met het huren van noodboxen als blijkt dat je een paard op stal hebt die besmet is. Een besmetting is lastig om te voorkomen, omdat paarden drager van het virus kunnen zijn en zo een uitbraak kunnen veroorzaken. Uiteindelijk zijn er helaas vijf merries overleden aan het rhinovirus.

Karst van der Laan 
Manege Lelystad

Neem de juiste stappen bij uitbraak droes of rhinopneunomie

Een uitbraak van een besmettelijke ziekte zorgt voor onzekere situaties en veel paniek bij paardenhouders. Niet geheel onterecht, want een besmetting kan vervelende gevolgen hebben. Droes en rhinopneunomie behoeven verschillende preventiemaatregelen en bestrijdingen. Wat is het verschil tussen deze twee ziektes? En nog belangrijker: hoe pak je dit aan en hoe communiceer je duidelijk naar de buitenwereld over een uitbraak? Voor zowel droes als rhinopneunomie heeft de FNRS verschillende documenten beschikbaar gesteld om jou als ondernemer te ondersteunen bij een uitbraak.

Bekijk documenten