Nieuws

Geef je nog op voor Zitcompetitie 2022!

Het is alweer bijna zover: de Zitcompetitie 2022 gaat in oktober weer van start. Vorig jaar was het een groot succes en ruiters en ondernemers van FNRS-bedrijven hebben enthousiast deelgenomen. Het is nog niet te laat om als ruitersportcentrum deel te nemen aan de Zitcompetitie 2022. Gebruik september nog als themamaand ‘houding en zit’ in je lessen en selecteer de beste ruiters!

Profielfoto van Frederieke Verhaar
6 september 2022 | 4 minuten lezen

De Schimmelkroft: “Hoe beter en bewuster ruiters zitten, hoe beter het welzijn van het paard is.”

Sanne van Bergenhenegouwen gaf op Ruitersportcentrum de Schimmelkroft privé- en groepslessen en Paard & Fit-les. Ze vertelt over de voorbereidingen en de reden van het meedoen. “We vinden de houding en zit echt wel een belangrijke basis van een ruiter. Paardenwelzijn is nu een hot item en dat is altijd belangrijk geweest. Hoe beter en bewuster ruiters zitten, hoe beter het welzijn van het paard is. We vonden het erg leuk dat de organisatie van de Zitcompetitie een bordje heeft gestuurd voor het best zittende manegebedrijf. Dat is echt een erkenning voor het bedrijf en laat ook zien hoe belangrijk we een goede ruiteropleiding vinden. Ook onderscheid het en stimuleert het ons instructie team extra op houding & zit te letten.”

Deelnemen aan de Zitcompetitie

Iedere sportaanbieder mag per categorie drie deelnemers (maximaal 12 ruiters per ruitersportcentrum) afvaardigen naar de regiofinale. Het selecteren van deelnemers is op twee manieren mogelijk. De lokale selectie kan bijvoorbeeld plaatsvinden door het uitschrijven van een zit- of F-proevendag of door in lessen specifieker te letten op houding en zit. Het uitschrijven van eigen selectiewedstrijden genereert extra mogelijkheden om klanten te interesseren voor de Zitcompetitie en te binden aan het ruitersportcentrum. Om de ruiters zo goed mogelijk op de Zitcompetitie voor te bereiden raden wij aan om met de ruiters ruim een maand van tevoren te beginnen met het oefenen van de zitproef in de lessen. Kijk op de site van de KNHS voor meer informatie over de Zitcompetitie of neem contact op via zitcompetitie@knhs.nl.

Aanmelden ruiters

Je kan in september nog plaatsen voor de regiofinale reserveren. Geef op tijd op via zitcompetitie@knhs.nl, want VOL = VOL!

Voor wie is de Harry’s Horse Zitcompetitie?

Iedere ruiter vanaf 10 jaar die bij een FNRS-ruitersportcentrum rijdt en in het bezit is van een geldig ruiterpaspoort, met registratie van deelname aan F-proeven, mag meedoen aan de Zitcompetitie. Als de ruiter een actieve KNHS-startpas heeft, dan mag zij helaas niet meedoen. Ruiters die zich opgeven voor de regiofinales worden gecontroleerd op zowel het FNRS-niveau als op het bezit van een startpas.

Welke categorieën zijn er?

Categorie 1: 10 t/m 12 jaar, in het bezit van het F4 diploma
Categorie 2: 13 t/m 17 jaar, niet in het bezit van het F8 diploma
Categorie 3: 13 t/m 17 jaar, in het bezit van het F8 diploma
Categorie 4: 18 jaar en ouder, alle niveaus

De peildatum voor leeftijd, niveau en actieve startpas (startgerechtigdheid) is 1 oktober 2022.

Tijdens de Zitcompetitie worden proeven gereden die zijn ontwikkeld voor deze competitie. De FNRS-juryleden letten op de houding en zit van de ruiter en zij geven hiervoor een cijfer van 1 tot en met 10. Deze cijfers worden gegeven aan de hand van de volgende onderdelen:

  • Onafhankelijke zit van de ruiter
  • Balans van de ruiter
  • Houding van de ruiter
  • Beenligging en de juistheid van de beenhulpen
  • Handhouding en de juistheid van de teugelhulpen
  • Het ontspannen meegaan met de bewegingen van het paard
  • Algemene indruk

Ruitersportcentrum Zeewolde: “De zitcompetitie leeft erg bij ons op de manege!”

Iris Mensink, eigenaar van Ruitersportcentrum Zeewolde vertelt over haar ervaringen met de Zitcompetitie. “De Zitcompetitie leeft erg bij ons op de manege. We doen ieder jaar wel mee en zijn nu al zeven keer beste ruitersportcentrum geworden. We waren dus super blij dat het weer door kon gaan. Om ons voor te bereiden doen we altijd selectierondes in de lessen. In de reguliere lessen hebben we een soort selectieweek. We werken sowieso met lesthema’s. Nu hadden we in september als thema de houding- en zitcompetitie gedaan. Dus daar besteden we dan wat meer aandacht aan. In de selectieweek worden ze uit de lessen geselecteerd voor de voorrondes bij ons en vandaaruit organiseren we bij ons op stal een soort eigen Zitcompetitiewedstrijd. Vandaaruit wordt het team geselecteerd waar we mee zullen trainen. Dat is voor ons een vast format wat goed werkt.”

Data en locaties 2022

Regiofinales

2 oktober 2022:

9 oktober 2022:

23 oktober 2022:

Kwartfinales

20 november 2022:

Halve finale en finale

11 december 2022: