Nieuws

Corona-update: per direct aanscherping maatregelen paardensport

Zojuist heeft de Nederlandse overheid besloten per direct aangescherpte maatregelen door te voeren in de strijd tegen verdere verspreiding van het coronavirus. “Nederland gaat de komende vijf weken in een lockdown”, aldus Premier Rutte. De verscherpte maatregelen gaan dinsdag 15 december. De maatregelen hebben ook invloed op de sport. Alle binnensportlocaties worden gesloten. Er kan nog wel buiten gesport worden in groepjes van maximaal twee personen met in achtneming van 1,5 meter onderlinge afstand. De lockdown heeft ook effect op de paardensport. Belangrijkste aanscherpingen op de huidige maatregelen is dat er niet mag worden paardgereden in de binnenrijbaan op paardensportaccommodaties en dat groepslessen voor volwassenen niet zijn toegestaan. 

Profielfoto van Frederieke Verhaar
14 december 2020 | 2 minuten lezen

Paardensportaanbieders mogen georganiseerde paardensportactiviteiten onder begeleiding aan blijven bieden aan kinderen tot en met 17 jaar, mits dit in de buitenlucht gebeurt. Er mogen geen ouders langs de rijbaan staan en de kantines blijven gesloten. Bij klachten zoals koorts, hoesten of verkoudheid geldt ook voor kinderen nog steeds: blijf thuis. 

Individueel paardrijden en privélessen zijn toegestaan voor volwassenen vanaf 18 jaar in de buitenrijbaan. 

Overzicht van alle maatregelen die gelden voor de paardensport tot en met 19 januari 2021 

Op basis van hetgeen er nu bekend is gelden de volgende maatregelen voor de paardensport.  Zodra er meer details bekend zijn over de consequenties voor de paardensport komen de FNRS en KNHS zo spoedig mogelijk met een update.  

  1. Paardrijden in de buitenlucht is toegestaan: voor volwassenen geldt een maximale groepsgrootte van 2 personen op 1,5 meter afstand. Meerdere groepjes van twee personen zijn toegestaan.  
  2. Er mogen geen groepslessen gegeven worden aan volwassenen. Ook niet in de buitenlucht. Privélessen zijn wel toegestaan. Groepslessen voor jeugd t/m 17 jaar zijn buiten toegestaan. Paardrijden in een binnensportaccommodatie is niet toegestaan. 
  3. Er worden geen wedstrijden verreden, vanaf 17 december geldt een uitzondering voor topsportcompetities. Jeugd t/m 17 jaar mogen onderlinge wedstrijden rijden.
  4. Buitenritten zijn toegestaan. Voor volwassenen geldt een maximale groepsgrootte van twee personen. Meerdere groepjes van twee personen zijn toegestaan.
  5. Kinderen en jeugd tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Zij mogen in groepen buiten blijven paardrijden, buitenritten maken en lessen in een buitenrijbaan. Na afloop van de les of training geldt, voor iedereen vanaf 13 jaar, de maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte van twee personen. 
  6. Paardensportactiviteiten (bijvoorbeeld voor trainingsdoeleinden, zoals oefenspringen, oefendressuur en meetmomenten) zijn niet toegestaan.  
  7. Paardensportaccommodaties blijven open voor de noodzakelijke verzorging van de paarden. De paarden mogen gereden worden in de buitenrijbaan onder bovenstaande voorwaarden.  
  8. Er mag geen publiek (ook geen ouders) aanwezig zijn bij paardensportactiviteiten. Dit geldt ook voor lessen. Voor noodzakelijke ondersteuning of hulp bij bijvoorbeeld het opzadelen of opstappen kan een uitzondering worden gemaakt. 
  9. Sportkantines, horeca, kleedkamers en douches op sportaccommodaties zijn gesloten. 
  10. Voor iedereen van 13 jaar en ouder geldt een mondkapjesplicht voor publieke binnenruimtes. 
  11. Reisbewegingen moeten zo veel mogelijk beperkt worden. 

Meer duidelijkheid nodig over gebruik binnenrijbaan 

Vanuit de overheid is het voor alle sporten niet toegestaan gebruik te maken van de binnensportaccommodatie, dit geldt dus ook voor een binnenrijbaan bij paardensportaccommodaties. FNRS en KNHS realiseren zich dat dit in het huidige seizoen voor onwenselijke en onveilige situaties kan zorgen. Daarom proberen we snel meer duidelijkheid te krijgen over een mogelijke uitzondering voor het gebruik van de binnenrijbaan op paardensportaccommodaties.  

Wij adviseren gemeentes en veiligheidsregio’s dringend om paardrijden in de binnenrijbaan op paardensportaccommodaties toe te staan. Paarden moeten bewegen omwille van gezondheid en welzijn. Het berijden van paarden is hier een belangrijk onderdeel van, dit zomaar stopzetten kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van het paard. Daarnaast zijn de meeste binnenrijbanen grote, natuurlijk geventileerde hallen. Paardrijden is een individuele sport waarbij de anderhalve meter goed gewaarborgd kan worden. Omwille van veiligheid van mens en dier is het verstandig om in dit seizoen het paardrijden in de binnenrijbaan voor alle leeftijden toe te staan. Uiteraard met in achtneming van de geldende maatregelen voor de sport. 

Lokale verschillen 

Paardensportaccommodaties en sportverenigingen kunnen afspraken maken met hun gemeente of veiligheidsregio. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is dus belangrijk om bij je gemeente te informeren wat er in jouw omgeving geldt. Ga in gesprek en bespreek wat mogelijk is op je vereniging, stal of manege binnen de huidige maatregelen. Neem altijd beslissingen die in lijn zijn met de overheidsmaatregelen.  

Onder voorbehoud van wijzigingen, uitgebreid overzicht volgt 

Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Hier kunnen de komende dagen nog wijzigingen op komen. Dinsdag 15 december komen de FNRS en KNHS met een uitgebreid overzicht met vragen en antwoorden over de maatregelen die de komende weken gelden voor de paardensport. Wij blijven dit overzicht actualiseren indien nodig.