Praktijkverhaal

HC de Achterhoek: "Paarden helpen jeugd ook groeien op sociaal vlak"

Hippisch Centrum de Achterhoek begon als een van de eerste maneges van Nederland met het Young Leaders Program. Na een bijeenkomst over het programma bij de KNHS waren de eigenaren van de manege razend enthousiast.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
2 juni 2021 | 3 minuten lezen

Eigenaar Eddie Sticker zegt hierover: ‘Het programma laat kinderen groeien op verschillende manieren. De kinderen leren tijdens het Young Leaders Program over de paarden. Het is belangrijk dat kinderen weten met wat voor dier ze omgaan en hoe ze dit moeten doen. Daarnaast leren ze ook allerlei sociale vaardigheden, zoals samenwerken, plannen en presenteren.’ Bij Hippisch Centrum de Achterhoek zijn vijf coaches, waarvan er standaard drie aanwezig zijn bij het Young Leaders Program. Geertje Hoftijzer is één van deze drie vaste coaches. Zij is al coach sinds het begin van het programma. Samen met Niké Bussink en Annabelle Jansen begeleidt zij een groep van achttien Young Leaders op de zaterdagmiddag. 

Coaches vertellen

Geertje vertelt over haar ervaring met het Young Leaders Program: ‘Ik ben al coach sinds wij bij Hippisch Centrum de Achterhoek begonnen zijn met het programma. Dat is ontzettend leuk, omdat je de kinderen echt ziet groeien. Je ziet dat de kinderen de positieve effecten van het omgaan met paarden oppakken en daardoor competenties ontwikkelen. In het dagelijks leven zijn er zoveel van deze competenties toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan de leiding nemen, samenwerken of zelfverzekerdheid tonen.’ Niké vult aan: ‘Wij hebben op het bedrijf bij het Young Leaders Program kinderen van verschillende leeftijden en dus ook verschillende niveaus rondlopen. Iedereen ontwikkelt zich op een andere manier, zo ook tijdens het Young Leaders Program. Tijdens de middagen van het Young Leaders Program is het voor mij echt duidelijk geworden dat het niet alleen de kinderen helpt bij het (goed) omgaan met paarden, maar ook op sociaal vlak gaan ze enorm vooruit. Daarnaast geeft het hen ook meer zelfvertrouwen. Zo zijn er een aantal kinderen die heel verlegen en op zichzelf begonnen aan het Young Leaders Program. Na een half jaar ken je deze kinderen bijna niet meer terug, omdat ze veel opener en socialer naar de rest van de groep zijn geworden.’

   

Corona

Tijdens de eerste lockdown verliep het Young Leaders Program even wat anders. Eerst mocht er helemaal geen les, dus ook geen Young Leaders gegeven worden. Vervolgens mocht er al iets meer. Wij moesten de groep splitsen, omdat er leeftijdsregels werden ingesteld. Verder hebben we ons tijdens de pandemie vooral beziggehouden met activiteiten die buiten uitgevoerd kunnen worden. De theorie over de onderwerpen doen we vaak buiten of in de binnenhal (bij slecht weer), zodat we voldoende afstand kunnen houden. Het is soms even puzzelen met wat wel en niet kan, maar daardoor worden de Young Leaders middagen er zeker niet minder leuk of leerzaam van!

Uitjes en mensen uit het vakgebied

Wij proberen om bij de alle badges iemand uit te nodigen die iets kan vertellen over het onderwerp dat wij op dat moment behandelen. Zo zijn we een keer naar de lokale voerfabriek geweest en zijn de tandarts, dierenarts en masseur al een keer langsgekomen. Ook hebben wij een Jokerbadge gehad over Ruiterfitheid. Daarvoor hebben wij een Ruiter vitaal coach op bezoek gehad om een les te geven. Daarnaast hebben we ook een laarzenmaker op bezoek gehad die de Young Leaders kwam vertellen over het belang van goede rijlaarzen en hoe je deze goed kan onderhouden. Ten slotte organiseert de KNHS ook regelmatig activiteiten waarvoor de Young Leaders uitgenodigd zijn en waarbij ze soms zelfs mogen helpen. De laatste keer was het Europees Kampioenschap Eventing op het landgoed in Maarsbergen. Een zeer geslaagd uitje!

   

Geertje besluit haar verhaal: ‘Ik merk echt dat de Young Leaders één groep is. Ondanks de verschillende leeftijden en niveaus in het programma kan iedereen goed met elkaar overweg en is het altijd gezellig. Ook tijdens ons Young Leaders weekend kon ik dit goed merken. De Young Leaders namen tijdens dit weekend de manege ‘over’. Samen mochten zij alle taken doen wat betreft de verzorging van de paarden. Zo konden zij echt zien wat, wanneer en hoe iets gebeurd. Ze kregen echt een idee wat het onderhouden van een manege is. Hierbij moesten ze samenwerken en overleggen. Daarnaast was er tijd voor spelletjes en andere gezellige dingen. Een super geslaagd weekend dus!’

Ook enthousiast? Woon op 15 of 17 juni een online inspiratiesessies bij!

Op dinsdag 15 juni en donderdag 17 juni om 10.00 uur organiseren FNRS en KNHS voor ondernemers en verenigingen een online inspiratiesessie over Bixie&Friends en KNHS Young Leaders Program. Deze bijeenkomst is bedoeld om kennis te maken met deze programma’s, maar ook om onderling ervaringen en ideeën uit te wisselen met ondernemers en verenigingen die hier al mee werken.

Klik hier om meer te lezen of aan te melden voor de bijeenkomst op 15 juni. 

Klik hier om meer te lezen of aan te melden voor de bijeenkomst op 17 juni.