Praktijkverhaal

Dressuurstal Van Baalen: “Topsport doe je niet even erbij, het is een manier van leven”

Ondernemers en topsporters in hart en nieren. Zo kun je familie Van Baalen het beste beschrijven. Coby van Baalen is al jaren bekend in de dressuurwereld, van trainster tot topsporter, vele functies die je binnen de paardensport kan bedenken heeft Coby vervult. Inmiddels is dochter Marlies hard bezig om in de voetsporen van haar moeder te kunnen treden. Samen leiden ze Dressuurstal Van Baalen in het Gelderse Brakel. Van je grootste dromen je passie en werk kunnen maken, dat is wat Marlies van Baalen heeft gerealiseerd.

Profielfoto van Demi Uijtewaal
Demi Uijtewaal
7 april 2021 | 8 minuten lezen

Van koeienstal naar topsportlocatie

Al jaren is de familie Van Baalen gevestigd op dezelfde locatie in Brakel. Het bedrijf ligt er prachtig bij en de meeste mensen die bekend zijn met de dressuurstal weten dat het een accommodatie is die van alle gemakken is voorzien. Alle faciliteiten zijn aanwezig en aan alles is gedacht om topsport in de beste vorm te kunnen uitoefenen. Dit is echter niet altijd het geval geweest, pas acht jaar geleden is de complete accommodatie verbouwd om zo te kunnen voldoen aan alle wensen en eisen van Coby en Marlies. “Mijn opa en oma zijn hier ooit neergestreken om te beginnen met hun melkveehouderij en een kleinschalige paardenfokkerij. Het gebouw was dan ook volledig ingericht op de melkveehouderij, want de paarden waren eigenlijk bijzaak.” Toen de ouders van Marlies elkaar leerde kennen besloot Coby om het paardengedeelte binnen het bedrijf professioneler aan te pakken. Ze volgde cursussen en trainingen om zo haar kennis verder uit te breiden. Door de invoer van het melkquotum werd het aantal koeien minder en daardoor kwam er meer plaats voor de paarden.  

Door de ambities en het werk van Coby, kreeg Marlies ook steeds meer interesse in de paardensport. “Doordat ik het van huis uit mee kreeg groeide ik op met de paarden en de sport. Dit resulteerde erin dat ik mijn eerste EK al reed toen ik nog maar net op de middelbare school zat.” Net als haar moeder, wilde ook Marlies graag meer kennis opdoen en ging daarvoor na de middelbare school een paar jaar naar Duitsland om een hippische opleiding te volgen. “Na mijn periode in Duitsland, besloot ik dat ik graag door wilde in het ouderlijke bedrijf.” Vanaf dat moment besloten Coby en Marlies dat ze een accommodatie wilden hebben die volledig aan hun wensen en behoeftes voldeed. De huidige locatie werd platgegooid en opnieuw opgebouwd tot topsportstal.


De oude koeien- en paardenstallen

“De beslissing om alles plat te gooien en opnieuw op te bouwen is echt niet over één nacht ijs gegaan” vertelt Marlies. “Het duurde een aantal jaar voordat we deze beslissing definitief durfde te nemen, maar we liepen al jaren tegen veel dingen aan die het lastig maakte om het bedrijf van onze dromen hier te vestigen. Daarnaast wilde we ook gewoon graag meegaan met de tijd, ook op het gebied van paardenwelzijn. De vorige accommodatie liet dit helaas niet toe en zat er niets anders op dan helemaal opnieuw te beginnen.” Het is inmiddels acht jaar geleden dat er een nieuwe accommodatie is opgebouwd op de locatie in Brakel en dat bevalt perfect. “Omdat we helemaal opnieuw zijn begonnen met opbouwen konden we alles precies zo inrichten zoals wij het wilde hebben”, legt Marlies uit. “Aan alles is gedacht, zowel voor ons team maar ook voor de paarden. Van de faciliteiten tot aan de ventilatie op stal, het is gewoon perfect voor elkaar om onze onderneming uit te voeren zoals wij het voor ogen hebben.”


De huidige dressuurstal

Familiebedrijf loopt als geoliede machine

De broer van Marlies was inmiddels overgestapt naar de akkerbouw en Coby en Marlies runnen nu samen Dressuurstal Van Baalen. “Het bedrijf is zowel van mijn moeder als van mij dus we zijn beiden verantwoordelijk voor wat er gebeurt binnen het bedrijf. Natuurlijk hebben we zo onze eigen taken, maar mijn moeder en ik doen ook heel veel samen, bijvoorbeeld het trainen van de topsportpaarden. Hier beginnen we vaak de dag mee, het is voor ons heel belangrijk dat we dat in alle rust en focus kunnen doen. Daarna vervolgen we onze dag met het trainen van de andere paarden en het lesgeven aan onze leerlingen. Momenteel hebben we 43 paarden op stal staan, daar komt natuurlijk veel werk bij kijken en hier gaat veel tijd inzitten.” Naast Coby en Marlies zijn er nog ongeveer vijf medewerkers in dienst die ervoor zorgen dat het bedrijf loopt als een geoliede machine. Ondanks dat het bedrijf voor een groot gedeelte uit vrouwen bestaat is het niet zo dat de mannen uit het gezin geen bijdrage meer leveren aan het succes van het bedrijf. “Ondanks dat zij hun eigen weg zijn ingeslagen kunnen we ook echt niet zonder onze vader en mijn man” vertelt Marlies. “Mijn man helpt mij wanneer er belangrijke zakelijk beslissingen moeten worden genomen en doet iedere avond op stal de night check. Mijn vader zorgt elke dag voor ons door voor het gehele team uitgebreid te koken. Zo kunnen wij er weer tegenaan!”

 
Het DVB team

Meer dan alleen topsport

Het trainen van paarden voor de topsport is niet het enige waar Coby en Marlies zich mee bezighouden. Ze begeleiden ook al jaren talenten naar een hoger niveau, verkopen paarden en zijn de initiatiefnemers van de DVB Foundation. “De meeste tijd gaat zitten in het trainen van de paarden, hier zijn we ongeveer 60% van de dag mee bezig, de overige 40% verdelen we tussen de verkoop van paarden en het begeleiden van onze leerlingen.”

Ambitieus en perfectionistisch zijn misschien wel de twee woorden die de familie Van Baalen het beste omschrijven. Alles wat ze doen gebeurd vol passie en toewijding om zo tot een optimaal resultaat te komen. Dit blijkt ook wel wanneer Marlies meer vertelt over de manier waarop zij hun paarden verkopen. “Het onderdeel van ons bedrijf waar de verkoop van paarden onder valt heet DVB Match Maker. Wij willen geen paarden verkopen om vervolgens mens en dier aan hun lot over te laten. Wij geloven dat goede begeleiding het allerbelangrijkste is wanneer je wilt dat de koper plezier en succes heeft met het paard dat je verkoopt. Mensen die een paard bij ons kopen willen daar graag succesvol mee worden in de sport. En het succes van (top)sport valt en staat met goede training en een stuk management. Daarom komt bij een verkoop, een heel traject kijken. Uiteraard gaan we eerst opzoek naar een paard dat het beste bij de wensen van de klant past, wanneer dit een goede match blijkt te zijn en we daadwerkelijk overgaan op de verkoop van het paard ontvangt de klant hier nog een stuk aftersales, service en management bij. Zo zorgen we ervoor dat de verkoop de grootste kans van slagen heeft.”

Succes gaat samen met vallen en opstaan

Al jaren lang begeleiden Coby en Marlies hun leerlingen bij trainingen en op wedstrijden en dit is niet zonder succes. Inmiddels hebben ze al een hele grote groep leerlingen die succesvol gereden hebben op grote kampioenschappen zoals de EK’s en WK’s. In totaal zijn er zelfs 10 pupillen die individueel een gouden medaille hebben behaald op een EK. Afgelopen jaar bracht Dressuurstal Van Baalen een boek uit waarin ze de verhalen achter deze successen hebben opgeschreven. “In de jaren dat mijn moeder en ik actief zijn als coach hebben we al veel combinaties begeleid naar en op kampioenschappen. Gekscherend zeiden we wel eens tegen elkaar dat we daar inmiddels wel een boek over zouden kunnen schrijven en dat hebben we nu dus gedaan.” Met het boek willen Coby en Marlies al deze bijzondere verhalen delen met andere mensen, maar mensen ook bewust maken dat succes samengaat met vallen en opstaan. “Buitenstaanders zien vaak alleen het succes van combinaties, maar hebben geen idee van wat hier allemaal aan vooraf is gegaan. Bijna iedereen heeft zijn ups en downs en niets gaat vanzelf, topsport is keihard werken. Dat is ook duidelijk terug te lezen in de verhalen uit dit boek” vertelt Marlies.

Kennis uitwisselen met andere ondernemers van groot belang

Dressuurstal Van Baalen is als één van de topsportstallen al jaren aangesloten bij de FNRS. “Wij vinden het erg belangrijk dat je als hippische ondernemer aangesloten bent bij een brancheorganisatie. Wij zijn dan ook altijd erg blij geweest met de rol van de FNRS. De FNRS is voor ons een fijne organisatie om bij aangesloten te zijn, omdat ze diverse specialiteiten hebben die ons als ondernemer goed kunnen ondersteunen. De leden zijn een grote groep diverse ondernemers, maar het voelt toch heel warm. Veel andere ondernemers kennen wij goed en daar wisselen we dan ook regelmatig kennis mee uit. Daarnaast vinden wij het erg belangrijk dat ons bedrijf voldoet aan de regels van een kwaliteitsbeleid.”


Sinds een paar jaar kent de FNRS een groep binnen haar leden speciaal voor topsportbedrijven. Marlies is erg blij met deze toevoeging vanuit de FNRS. “Zonder uit de hoogte te willen klinken; het hebben van een topsportstal is anders dan hoe de gemiddelde hippische onderneming in Nederland eruit ziet. Het is fijn om nu een groep ondernemers te hebben die tegen dezelfde uitdagingen aanlopen als wij. Helaas door de corona zijn er nu even geen bijeenkomsten geweest met de andere topsportstallen, maar we hopen dat deze snel weer doorgang vinden zodra het kan.” Onlangs is Marlies toegetreden tot de ledenraad van de FNRS. “Met mijn drukke schema is het soms wat lastig om hier tijd voor vrij te maken, toch vind ik het erg belangrijk om mijn bijdrage te leveren binnen de ledenraad als hippische ondernemer en topsporter. In de ledenraad zou ik graag mijn zicht vanuit de (top)sport willen toevoegen.”

Van veulen tot Grand Prix

Coby en Marlies hebben zelf ook veel jonge paarden waarvan ze hopen dat deze uiteindelijk op het hoogste niveau mee gaan draaien. Vroeger brachten ze de jonge paarden vaak naar opfokstallen in de buurt of hielden ze deze zelf op stal. “Dit was geen ideale situatie” vertelt Marlies. “Op andere opfokstallen ging het vaak niet zoals wij het voor ogen hadden en het jonge spul thuis houden tussen al dat grote dressuurgeweld was ook niet de meest ideale oplossing”.  Sinds kort heeft de broer van Marlies, Arie, samen met zijn vrouw Jacobine, een opfokbedrijf tegenover de dressuurstal van Coby en Marlies; Van Baalen Farms. “Mijn broer heeft al jarenlang zijn eigen akkerbouw bedrijf, River Onions, maar ontmoette toen zijn vrouw Jacobine die ook gek was op paarden. Wij zaten altijd te struggelen met een goede plek voor onze jonge paarden en waren dan ook heel blij toen mijn broer besloot om op zijn stuk land een opfokbedrijf te beginnen.” Omdat Arie natuurlijk de jarenlange ervaring van zijn moeder en zus heeft meegekregen, wist hij precies aan welke wensen en eisen het bedrijf moest voldoen. “We brengen nu al onze veulens en jonge paarden bij mijn broer. Het is heel fijn om te weten dat ze op een stal staan die precies aan onze wensen voldoet en we ons geen zorgen meer hoeven te maken over de manier waarop ze opgroeien. Dit geeft veel rust en het is leuk dat Arie en Jacobine toch betrokken zijn bij onze paarden. Ook helpt hij ons nog veel met de fourage van ons bedrijf, ik heb hier zelf niet zo heel veel verstand van dus het is fijn dat hij ons daarbij kan ondersteunen.”


Broer Arie en zijn vrouw Jacobine, Marlies en Coby van Baalen

Ambitie voor verbetering

Momenteel heeft Marlies twee paarden waarmee ze actief is in de Grand Prix. “Het is een droom om twee van zulke goede paarden te kunnen rijden die in ons eigen bezit zijn. Mijn doel is dan ook het maximale uit deze paarden en mezelf te halen de komende jaren. Hier gaat heel veel tijd inzitten. Het is fijn dat ik dit samen kan doen met mijn moeder op het prachtige bedrijf dat we samen hebben opgebouwd.” Zodra het weer kan is Marlies dan ook van plan om direct weer op wedstrijd te gaan. “Door het coronavirus en het rhinovirus is het rijden van wedstrijden niet zo eenvoudig, maar we hebben goed gebruikt van deze periode door hard door te trainen.” De eerst volgende wedstrijd op de agenda van Marlies is Opglabbeek. “We hopen dat het dit keer eindelijk wel door kan gaan, we hebben goed getraind en zijn er klaar voor in ieder geval.”

Op de vraag of Marlies nog dromen heeft, is ze vrij duidelijk. “Ik ben erg gelukkig en tevreden met het bedrijf zoals het er nu staat. Ik heb een topteam om mij heen van medewerkers, leerlingen maar natuurlijk ook mijn familie. Het is fantastisch dat we binnen de familie paarden kunnen opleiden van veulen tot aan de Grand Prix. Natuurlijk zijn er altijd kleine dingen die we aan het bedrijf willen verbeteren, zo hebben we onlangs zonnepanelen op het dak gelegd. Maar er zijn momenteel geen dromen om verder uit te breiden, het bedrijf is voor ons perfect zoals het er nu staat. We hopen dat in de toekomst de successen van onze pupillen zich blijven voorzetten en dat ik met mijn paarden deze stijgende lijn vol kan houden. Maar het allerbelangrijkste is toch wel dat we in goede gezondheid kunnen blijven genieten van onze paarden en ons bedrijf.”