Praktijkverhaal

Manege Samoza

4 december 2020 | 3 minuten lezen

Midden op de Veluwe ligt camping Samoza. En midden op dat vakantiepark ligt een manege: Manege Samoza. Sinds negen jaar is het bedrijf in handen van Marco Portegies en zijn vriendin, Sandra Groenewegen. Hun uitdaging? Het gewaardeerde bedrijf klaar maken voor de toekomst.

Marco zit al ruim veertig jaar ‘in de paarden’. Na de opleiding in Deurne start hij als zelfstandig instructeur en handelaar. In de jaren negentig runt hij een manege in het Drentse Vries en in 2010 strijkt hij neer in Vierhouten, op de Veluwe. “De geschiedenis van de manege gaat al jaren terug. Toen stonden er zomers wat pony’s op de camping voor de vakantiegangers. Dat werd uitgebouwd naar 14 manegepaarden en -pony’s.” Sandra heeft een hotelschoolachtergrond en is jaren actief geweest in de zakelijke dienstverlening. “Doordat we op een camping zitten hebben we ook veel recreatie mensen die een hapje of een drankje komen doen bij onze manege. De achtergrond die ik heb uit de hotelsector kan ik mooi kwijt in het horeca gedeelte van het manegebedrijf.” Marco en Sandra hebben er bewust voor gekozen om een andere weg in te slaan met hun bedrijf. “We willen graag een manegebedrijf zijn en kinderen de mogelijkheid geven om paardrijlessen te nemen. Echter willen we geen traditionele manege zijn, want vanwege onze unieke ligging en ideeën hebben wij als bedrijf veel meer te bieden.”

Oud eruit, nieuw erin

In 2018 zijn alle oude stallen gesloopt: ze voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd. Marco: “We hebben er 32 boxen van 3 bij 3.5 meter voor in de plaats gezet, maar liefst 18 van deze stallen hebben een eigen uitloop naar buiten toe. Niet alleen voor onze manegepaarden, maar ook om te verhuren aan vakantiegangers die met hun paard willen overnachten. Die hebben we hier op de Veluwe natuurlijk volop: mensen die met hun paard vakantie komen vieren. We hebben op het bedrijf geen vaste pensionklanten. Dat maakt het voor ons mogelijk om het gehele jaar door de boxen te verhuren.”  Sinds kort beschikt Manege Samoza samen met de camping over zogeheten Veluwelodges. Op deze manier is het voor de gasten mogelijk om op loopafstand van hun paard te blijven slapen. Door de ligging van de manege midden op de Veluwetrail is het voor deze mensen mogelijk om uren lang met hun paard te vertoeven in het bos.

De accommodatie is niet alleen beschikbaar voor vakantiegangers die er graag een nachtje tussenuit willen met hun paard. “Regelmatig zijn er ook diverse instructeurs die de locatie huren en deelnemers meenemen. Op die manier is het mogelijk om een meerdaags trainingsweekend te organiseren voor deze mensen.”

Het hele jaar lessen

Een andere grote verandering is de overdekte buitenbaan, waardoor er het hele jaar gereden kan worden. Hiervoor focuste het bedrijf zich vooral op ruiters die via de website een buitenrit wilden maken over de Veluwe. “Door die overdekte baan kunnen er nu het hele jaar lessen gegeven worden. Daarom willen we ook nog flink groeien in het aantal manegeruiters.” Dit was voor Marco en Sandra ook een van de redenen om zich aan te sluiten bij de FNRS. “Voor ons was het geven van manegelessen van dit aantal nieuw en hierbij konden we wel wat hulp en advies bij gebruiken. “Dat de FNRS allemaal standaard zaken voor jou als ondernemer klaar heeft liggen, dat is voor ons erg belangrijk en scheelt ons ook een hoop tijd. Bovendien is het ook goed voor je aanzien: het lidmaatschap is een keurmerk.”

Dierenwelzijn en veiligheid

Marco geniet ervan om kinderen in contact te brengen met de paardensport. Marco: “Ik vind het mooi dat je ze op een verstandige manier kan leren hoe ze met dieren om moeten gaan. Ik draai natuurlijk al een poosje mee in de paardenwereld en wat me opvalt, is dat mensen er tegenwoordig heel anders instaan dan pakweg dertig jaar geleden. Dierenwelzijn en veiligheid worden steeds belangrijker. Daarom zorgen wij er ook voor dat dat bij ons echt in orde is: we hebben brave paarden, ruime stallen en letten ook streng op de rijvaardigheid van mensen die buitenritten komen maken.”

Wensen voor de toekomst

“Hoe we er over tien jaar uitzien? Qua bedrijfsoppervlakte nog hetzelfde, want doordat we op een park zitten, hebben we geen ruimte om uit te breiden. Echter willen we zeker groeien in professionaliteit, het aantal activiteiten, mogelijkheden voor recreatiemensen en natuurlijk ook in het aantal manegeruiters. We zijn continu bezig met het bedenken en ontwikkelen van nieuwe acitivteiten voor onze bedrijf. Door de ontwikkeling van de laatste jaren groeien we snel, maar het kan natuurlijk altijd nog beter. Zo willen we graag de horeca naar een volgend level tillen. Sandra heeft de hotelschool gedaan, dus daar kunnen we nog meer uithalen!"

Lid worden?FNRS bedrijven