Praktijkverhaal

Manege de Seeruyter

26 november 2020 | 2 minuten lezen

Manege de Seeruyter, een prachtig bedrijf op het waddeneiland Vlieland, heeft misschien wel de meest unieke ligging van ons land. Het stallencomplex ligt verstopt in de Noordzee duinen en het erf grenst direct aan het strand. Het bedrijf wordt gerund door Arne Rollingswier en Marijke Huizinga.

Een kleine maar vooral gezellige stal

In het voorjaar van 1992 is het bedrijf, manege de Seeruyter, gestart. Destijds waren er 10 boxen met buitenluiken en 7 pony stands. De stallen waren erg klein, de kleinste was 2 x 2,3 meter. De balken van het stallencomplex waren erg laag, zo’n 2,75 meter en de zolder werd gebruikt voor hooiopslag.  Enkele jaren later zijn er nog 2 grotere loopstallen gebouwd waar 2 paarden en 2 pony’s stonden. Alles bij elkaar was het bedrijf niet groot, maar dat ging zeker niet ten koste van de gezelligheid van het bedrijf.

“Toen wij destijds begonnen was het een heel klein, maar absoluut gezellige stal” vertelt Marijke. “Dit waren best pittige tijden voor ons want ook de klant werd, terecht, kritischer over onder andere de stands. Uiteraard zorgden wij ervoor dat de paarden er goed, gelukkig en gezond uit bleven zien.”

Grootse plannen

Het bedrijf groeide, al snel werd gemerkt dat de gangpaden te smal waren, er te weinig deuren waren en dat stands niet meer van deze tijd zijn. Gelukkig konden de paarden overdag veel beweging geven, maar de klanten werden kritischer en voldoen aan het veiligheidscertificaat werd steeds moeilijker. Eind jaren ’90 waren er plannen voor het bedrijf voor een nieuwbouw. Helaas liet de goedkeuring hiervan lang op zich wachten. “Wij huren het gebouw van het naast gelegen Westcord Strandhotel Seeduyn. Eind jaren `90 zijn wij gestart met gesprekken met de verhuurder voor een eventuele verbouw en later nieuwbouw. Dit bleek niet zo eenvoudig. Vele plannen, tekeningen en voorstellen kwamen op tafel en werden ingediend maar de goedkeuring liet een tijd op zich wachten.”

In 2015 was het eindelijk zover en gaf de gemeente eindelijk goedkeuring op het nieuwe plan. Een jaar later werd begonnen met het uitvoeren van de plannen.
Het nieuwbouwplan is opgezet op basis van de nieuwste welzijnsinzichten. Daarnaast vallen de stallen weg in de duinen door een duindak, waardoor complex lijkt te zijn opgegaan in de natuur. Naast de ‘duinstallen’ en de buitenrijbaan ligt een separaat gebouw voor de ontvangst met winkel en een leslokaal.

De stal is gebouwd van betonnen keerwanden met hierin 14 boxen van 3,5 x 3,5 m2 en 10 boxen van 3 x 3 m2  met  een gangpad  van 3,5 meter breed, wasplaats, zadelkamer, fourage- en technische ruimte. Zeven van de veertien boxen hebben een buitendeur. Een extra afzuigsysteem zorgt voor voldoende frisse lucht. Daarbij zorgt het duindak voor een constante temperatuur, wat er voornamelijk in de zomer voor zorgt dat het aangenaam koel blijft.  

Gelukkige paarden, trotse ondernemers

“Het was fantastisch te zien hoe rustig de paarden op de allereerste dag, 1 juli 2016, in hun nieuwe behuizing waren, totaal geen stress, het was echt thuiskomen voor ze” geeft Marijke aan. “Trots begonnen we direct aan ons drukke zomerseizoen met het voerschema van voorafgaande jaren. Dit bestond onder andere uit onderhoudsbrok en sportbrok aangevuld met luzerne. We merkten echter dat de paarden al snel in een uitstekend conditie kwamen. Hierdoor moesten we het rantsoen naar beneden aanpassen om de energie van de paarden leuk te houden. Aan het einde van de drukke zomerweken bleek dat we nog een hele partij prestatiebrok over hadden. Uiteindelijk blijkt dat wij sinds de verbouwing 75% minder sportbrok hoeven te geven en de totale krachtvoerbehoefte is afgenomen met 16%” zegt Marijke. “Het is opmerkelijk wat goede huisvesting voor enorm verschil kan maken op het rantsoen.”

Lid worden?FNRS bedrijven