Praktijkverhaal

Stoeterij Sterrehof: "Als collectief kom je verder dan alleen"

Profielfoto van Demi Uijtewaal
Demi Uijtewaal
23 oktober 2020 | 2 minuten lezen

Een uit de hand gelopen hobby, noemt Ivo Campagne de internationaal bekende Stoeterij Sterrehof. Samen met zijn vrouw Ellen en hun team heeft hij in het buitengebied van Nunspeet de afgelopen jaren een succesvol bedrijf weten te realiseren waar talentvolle springpaarden worden gefokt, aangekocht en opgeleid.

Campagne runde dertig jaar een manege in Bilthoven, maar begin deze eeuw besluit hij dat het genoeg geweest is: “Ik kon niet meer de passie opbrengen die nodig is om zo’n bedrijf te kunnen runnen.” Het echtpaar verhuist naar de Veluwe om daar ‘iets met fokkerij’ te gaan doen, een oude liefde van Campagne. Aan de rand van Nunspeet verrijst uiteindelijk Stoeterij Sterrehof. Campagne: “Het is groter dan ik ooit had gedacht, maar toen we aan het bouwen waren dacht ik: ‘als we dan toch bezig zijn, laten we dan nog één keer iets moois neerzetten.’ En dat is gelukt.”Sinds 1973 FNRS-lid

Campagne omschrijft zichzelf als een FNRS-man in hart en nieren: “Al sinds 1973 ben ik verbonden aan de FNRS. Ik heb tien jaar in het bestuur gezeten en daarbij aan de wieg gestaan van het ruiterpaspoort en het diplomarijden.” Het was in zijn tijd als manege-eigenaar, waar hij positief op terugkijkt: “Er was veel contact tussen de FNRS-ondernemers in de regio: we trokken met elkaar op, hielpen elkaar en konden van elkaar leren. Samen stonden we sterk.”

De kracht van het collectief

Samen staan we sterk. Dat is volgens Campagne de kracht van de FNRS: “Als collectief kom je veel verder dan alleen. Ik ben een groot voorstander van een organisatie die je bij kan staan, maar die jouw bedrijf ook kan vertegenwoordigen bij de landelijke politiek. We hebben steun nodig van de overheid om de paardensport bereikbaar te houden. Dat red je niet als eenling. Daarvoor moet je je verenigen, bijvoorbeeld in een branchevereniging als de FNRS.”

Dierenwelzijnsdicussie

De grootste zorg van Campagne ligt bij de discussie over dierenwelzijn: “Ik durf te zeggen dat het bij de meeste hippische ondernemers goed voor elkaar is qua dierenwelzijn. Zeker bij FNRS-ondernemers liggen de kwaliteit en het welzijnsniveau hoog. Schrijnende gevallen zie ik vooral bij particulieren: pony’s die alleen in een weitje staan, bijvoorbeeld. Maar de ondernemer heeft het meeste last van eventuele politieke maatregelen. Daarom is het zo belangrijk om je aan te sluiten bij een organisatie als de FNRS, want alleen op die manier kunnen we ons laten horen."

Nog niet met pensioen

Op de sfeervolle stoeterij in Nunspeet hangt uiteraard ook een FNRS-bord aan de muur. “Ik vind het belangrijk om nog betrokken te blijven, al zul je mij niet vaak meer tegenkomen op bijeenkomsten. Van mijn generatie (‘al vet met pensioen’) zijn er niet veel ondernemers meer actief, het is nu aan de jongere mensen om het stokje over te nemen.” Zelf denkt Campagne nog niet na over afbouwen. “Zolang ik gezond blijf, denk ik nog niet aan stoppen. Sterrehof’s Calimero doet het onder Marc Houtzager heel goed, en van Sterrehof’s Dante heb ik ook hoge verwachtingen. Dus we gaan gewoon zo door.”