Praktijkverhaal

Manege de Schakel: "Het is leuk om te leren van andere ondernemers"

Profielfoto van Demi Uijtewaal
Demi Uijtewaal
8 oktober 2020 | 2 minuten lezen

Jaco en Eveline van der Zijden zijn op zoek naar een boerderij met ruimte voor hun vloerenbedrijf en een kleine pensionstal, als de manege in het dorp te koop komt te staan. Sinds juni 2018 zijn ze daardoor niet alleen ondernemers in balkon- en galerijvloeren, maar ook in de hippische sector. “Onze verhuizing pakte iets groter uit dan de bedoeling was, maar we zijn nog iedere dag blij met onze keuze,” vertelt Eveline.

Als jong meisje leert Eveline rijden bij de manege in Ameide, Zuid-Holland. Het bedrijf is een begrip in de omgeving en als het begin 2018 te koop komt te staan, verdiepen Jaco en Eveline zich in de mogelijkheden. Een grote verandering ten opzichte van hun eerdere plan: een boerderij met ruimte voor het vloerenbedrijf, het eigen paard van de familie en een kleinschalige pensionstalling. “Ik heb zoveel mooie jeugdherinneringen op deze manege, dat ik het bedrijf graag wilde behouden. Het bleek voor ons haalbaar om het over te nemen en op 8 juni 2018 waren we ineens eigenaren van een paardenbedrijf met 45 stallen en dertien hectare land. We veranderden de naam van Manege Schakel, de achternaam van de vorige eigenaar, naar Manege de Schakel.”

Moderniseren en plannen maken

De vorige eigenaar heeft ten tijde van de verkoop alle manegepaarden en -pony’s al verkocht. Eveline en Jaco beginnen daarom als een pensionstal met 45 boxen en een Hit Actief-stal. Dat geeft ze de tijd en ruimte om wat achterstallig onderhoud aan te pakken en het bedrijf te moderniseren. Eveline: “We hebben een nieuwe bodem in de binnenbaan laten leggen, acht nieuwe paddocks aangelegd en alvast wat nieuwe plannen gemaakt voor de toekomst. Zo willen we de rijbanen van de voor- naar de achterkant verplaatsen en uiteindelijk ook nog een nieuwe rijhal plaatsen. Binnen nu en vijf jaar willen we ook de manege-activiteiten gaan oppakken, maar we hebben nog geen tijd gehad om op zoek te gaan naar geschikte dieren.”

Sparren met FNRS-ondernemers

Eveline: “We zijn eigenlijk geen echte startende ondernemers. Door ons vloerenbedrijf weten we al hoe het werkt om een eigen bedrijf te hebben, hoe je met klanten omgaat en dat je vaak 24/7 in touw bent. Maar we zijn wél startende hippische ondernemers. En daarom vonden we het fijn om lid te worden van de FNRS.” Eveline en Jaco bezoeken veel andere leden om hun bedrijven te bekijken en samen te sparren over alles waar je tegenaan loopt als hippisch ondernemer: “Wat me opviel was dat iedereen zo open was. We hebben het over van alles gehad: van tarieven tot personeel. Er waren veel mede-FNRS-ondernemers bereid om ons te helpen. Dat was heel mooi om te merken.”

Juridisch en financieel

Eveline en Jaco hebben ook op het juridische en financiële vlak ook al veel profijt gehad van hun FNRS-lidmaatschap. “Alle pensionklanten moesten nieuwe contracten, ik had een privacy policy nodig en ik had wat vragen over btw-zaken. Alles kon ik vinden op de website van de FNRS, of ze verwezen me door naar een partner. Heel handig. Daarnaast is het ook gewoon leuk om workshops en bijeenkomsten te bezoeken, zoals Kijkje in de Keuken,” vertelt Eveline.

Vol plannen

Terugkijkend op het eerste jaar concludeert Eveline: “Het was een hectisch jaar, maar ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze. Onze dochters wonen bij de manege, we hebben ruimte om beide bedrijven te runnen en leuk contact met onze klanten en de rijvereniging. Ik zit al vol plannen voor de toekomst!”