Nieuws

Corona-update: hippische binnensportaccommodaties aangepast open

De KNHS en FNRS hebben vandaag uitvoerig overleg gehad met NOC*NSF, VWS, LNV en POS om duidelijkheid te krijgen over de aanscherping van de maatregelen en wat dit betekent voor de paardensport. Het doel hierbij was om het welzijn en de veiligheid van paard en ruiter te kunnen waarborgen. Paardensport-accommodaties en paardeneigenaren moeten uiteraard in staat blijven om de paarden op een juiste en veilige manier te verzorgen en te laten bewegen. We hebben naast de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van onze medemens ook de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van onze paarden.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
15 december 2020 | 10 minuten lezen

Dit heeft ertoe geleid dat hippische binnensportaccommodaties aangepast open kunnen blijven voor de dagelijkse verzorging en beweging. Het individueel rijden van paarden is toegestaan in de binnenrijbaan. Het gebruik van de buitenbaan is wel de norm vanuit de overheid en dient zoveel mogelijk opgevolgd te worden. Rijden in de binnenrijbaan kan onder begeleiding indien dit noodzakelijk is en mits de sociale en hygiëne maatregelen aangehouden worden.

Deze uitzondering is opgenomen in het coronaprotocol voor de sport van NOC*NSF. Bekijk hier het protocol van NOC*NSF.

Overzicht van alle maatregelen die gelden voor de paardensport van 15 december t/m 19 januari 2021: 

Op basis van hetgeen er nu bekend is gelden de volgende maatregelen voor de paardensport.

  1. Individueel rijden en verzorgen van paarden is toegestaan. De verzorging van de dieren dient uiteraard door te gaan. Hieronder valt zowel de verzorging van de paarden als het geven van voldoende dagelijkse beweging. Om dit te kunnen garanderen blijven hippische binnensportaccommodaties aangepast open voor de dagelijkse verzorging en beweging.  
  2. Binnenrijbaan: voor de dagelijkse beweging, gezondheid en het welzijn van paarden is individueel rijden van paarden toegestaan in de binnenrijbaan. Rijden in de binnenrijbaan kan onder begeleiding indien dit noodzakelijk is en mits de sociale en hygiëne maatregelen aangehouden worden. De uitzonderingspositie om de binnenrijbaan te mogen gebruiken is om de gezondheid en welzijn van de paarden gedurende de lockdown te waarborgen. Officieel zijn alle binnensportlocaties gesloten. Er is door de overheid dus geen maximumaantal genoemd. Er kunnen meerdere combinaties tegelijk in de binnenrijbaan rijden om hun paard de dagelijkse beweging te geven, maar hou voldoende afstand, voorkom groepsvorming  en gebruik uw gezonde verstand wanneer het te druk lijkt. Groepslessen zijn voor alle leeftijden niet toegestaan in de binnenrijbaan.
  3. Buitenrijbaan: paardrijden in de buitenlucht is de norm vanuit de overheid en dient zoveel mogelijk opgevolgd te worden. Voor volwassenen geldt een maximale groepsgrootte van 2 personen op 1,5 meter afstand. Meerdere groepjes van twee personen zijn toegestaan. Er mogen geen groepslessen gegeven worden aan volwassenen. Privélessen zijn buiten wel toegestaan voor alle leeftijden. 
  4. Er worden geen wedstrijden verreden, vanaf 17 december geldt een uitzondering voor topsportcompetities. 
  5. Buitenritten zijn toegestaan. Voor volwassenen geldt een maximale groepsgrootte van twee personen. Meerdere groepjes van twee personen zijn toegestaan. 
  6. Kinderen en jeugd tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Zij mogen in groepen buiten blijven paardrijden, buitenritten maken en lessen in een buitenrijbaan. 
  7. Na afloop van de les of training geldt, voor iedereen vanaf 13 jaar, de maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte van twee personen.
  8. Paardensportactiviteiten (zoals oefenspringen, oefendressuur en meetmomenten) zijn zowel binnen als buiten niet toegestaan.  
  9. Er mag geen publiek (ook geen ouders) aanwezig zijn bij paardensportactiviteiten. Dit geldt ook voor lessen. Voor noodzakelijke ondersteuning of hulp bij bijvoorbeeld het opzadelen of opstappen kan een uitzondering worden gemaakt.
  10. Sportkantines, horeca, kleedkamers en douches op sportaccommodaties zijn gesloten.
  11. Voor iedereen van 13 jaar en ouder geldt een mondkapjesplicht voor publieke binnenruimtes.
  12. Reisbewegingen en sociale contacten moeten zo veel mogelijk worden beperkt. 


Vraag en antwoord:

1. Mag je paardrijden en je paard verzorgen? 

De verzorging van de dieren dient uiteraard door te gaan. Hieronder valt zowel de verzorging van de paarden als het geven van voldoende dagelijkse beweging. Om dit op een verantwoorde en veilige wijze te kunnen garanderen blijven hippische binnensportaccommodaties aangepast open voor de dagelijkse verzorging en beweging.

1a. Wat mag in de binnenrijbaan?

Voor de dagelijkse beweging, gezondheid en het welzijn van paarden is individueel rijden van paarden toegestaan in de binnenrijbaan. Rijden in de binnenrijbaan kan onder begeleiding indien dit noodzakelijk is en mits de sociale en hygiëne maatregelen aangehouden worden. De uitzonderingspositie om de binnenrijbaan te mogen gebruiken is om de gezondheid en welzijn van de paarden gedurende de lockdown te waarborgen. Officieel zijn alle binnensportlocaties gesloten. Er is door de overheid dus geen maximumaantal genoemd. Er kunnen meerdere combinaties tegelijk in de binnenrijbaan rijden om hun paard de dagelijkse beweging te geven, maar hou voldoende afstand, voorkom groepsvorming  en gebruik uw gezonde verstand wanneer het te druk lijkt. Groepslessen zijn voor alle leeftijden niet toegestaan in de binnenrijbaan.

De KNHS en FNRS hebben een brief gemaakt, ondertekend door beide directeuren, waarin we gemeenten oproepen om lokaal toestemming te geven voor het gebruik van binnen rijbanen. Lokale sportaanbieders kunnen dit gebruiken ter ondersteuning van hun contact met de gemeente. De brief is hier te downloaden voor FNRS-leden.

1b. Wat mag in de buitenrijbaan?

Paardrijden in de buitenlucht is de norm vanuit de overheid en dient zoveel mogelijk opgevolgd te worden. Voor volwassenen geldt een maximale groepsgrootte van 2 personen op 1,5 meter afstand. Meerdere groepjes van twee personen zijn toegestaan. Er mogen geen groepslessen gegeven worden aan volwassenen. Privélessen zijn buiten toegestaan voor alle leeftijden. 

De volgende regels zijn zowel binnen als buiten van toepassing:

  • Na afloop van het paardrijden, de les of training geldt, voor iedereen vanaf 13 jaar, de maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte van 2 personen.
  • Publiek is niet toegestaan.
  • Zodra je klaar bent met rijden verlaat je de stal, manege of vereniging.
  • Houdt je aan de sociale en hygiëne maatregelen.

2. Zijn privélessen toegestaan? 

Privélessen zijn buiten toegestaan. Voor volwassenen geldt er een maximale groepsgrootte van 2 personen (exclusief instructeur), mits er 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden.

3 Zijn groepslessen toegestaan? 

  • Groepslessen zijn zowel binnen als buiten niet toegestaan voor volwassenen vanaf 18 jaar.
  • Voor kinderen en jeugd t/m 17 jaar zijn er geen beperkingen voor buitensporten. Zij mogen in groepen sporten en hoeven geen 1,5 meter afstand te houden tijdens het paardrijden. Groepslessen voor jeugd t/m 17 jaar zijn binnen niet toegestaan, buiten is dit wel toegestaan. 

4. Zijn buitenritten toegestaan? 

Buitenritten zijn toegestaan. Er geldt voor volwassenen een maximale groepsgrootte van 2 (exclusief instructeur) en er moet 1,5 meter afstand gehouden worden. Er mogen meerdere groepjes van twee tegelijkertijd buitenritten maken onder de voorwaarde dat er meer dan 1,5 meter afstand is tussen de verschillende groepen en dat zij zich niet mengen. De groepjes moeten zichtbaar te onderscheiden zijn van elkaar.

Voor kinderen en jeugd t/m 17 jaar zijn hier geen beperkingen.

Na afloop van de buitenrit geldt, voor iedereen vanaf 13 jaar, de maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte van 2 personen.

5. Mag je wel aan de kant staan voor de veiligheid als iemand alleen aan het rijden? 

Indien dit noodzakelijk is voor veiligheid, het verloop van de sportbeoefening en het waarborgen van de onderlinge afstand dan is dit toegestaan. Denk hierbij wel aan de maximale groepsgrootte van 2 personen en de 1.5 meter afstand.

6. Moet ik als instructeur een mondkapje dragen? 

Als instructeur hoef je geen mondkapje te dragen tijdens het lesgeven. Wij adviseren om na het lesgeven een mondkapje op te doen als je je in een binnenruimte begeeft. Begeef je je in een publieke binnenruimte, dan is een mondkapje verplicht.

7. Zijn wedstrijden toegestaan? 

Nee, wedstrijden zijn niet toegestaan.

8. Mag er oefendressuur en oefenspringen georganiseerd worden? 

Nee er mag geen oefenspringen en oefendressuur georganiseerd worden t/m 19 januari 2021.

9. Mogen paardensportactiviteiten met beoordelings- en meetmomenten georganiseerd worden? 

Nee er mogen geen paardensportactiviteiten met beoordelings- en meetmomenten georganiseerd worden t/m 19 januari.

10. Mogen er onderlinge wedstrijden georganiseerd worden? 

Er mogen alleen onderlinge wedstrijden georganiseerd worden voor kinderen en jeugd t/m 17 jaar onder de volgende voorwaarden:

  • Er mogen alleen leden van de eigen vereniging, stal of manege aan deelnemen. Er worden dus geen ruiters en paarden van buiten de betreffende vereniging of manege toegelaten.
  • Er wordt onderling 1,5 meter afstand gehouden.
  • De onderlinge wedstrijd vindt buiten plaats.
  • Publiek is niet toegestaan.
  • Na afloop van de onderlinge wedstrijd geldt, voor iedereen vanaf 13 jaar de maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte van twee personen.
  • Winst- of promotiepunten worden niet toegekend.
  • Voor volwassenen vanaf 18 jaar mogen er geen onderlinge wedstrijden georganiseerd worden.

11. Mogen er clinics georganiseerd worden? 

Een clinic georganiseerd voor publiek is niet toegestaan. Clinics in de vorm van individuele lessen of trainingen zijn wel toegestaan indien de maatregelen zoals hierboven omschreven in acht worden genomen. Wij adviseren hierover vooraf contact op te nemen met de betreffende gemeente of veiligheidsregio. Advies is om hierbij eerst te kijken naar digitale varianten.

12. Blijft het mogelijk om online dressuurproeven te laten beoordelen? 

Ja, het blijft mogelijk om dressuurproeven t/m de klasse M2 te laten beoordelen voor winstpunten. Ook proeven uit de klassen Z1 t/m ZZ-Licht kunnen worden beoordeeld via Paardrijden.nl. Aan deze klassen worden geen winstpunten toegekend. Alle bovenstaande maatregelen moeten hierbij in acht genomen worden.

Zodra het overheidsverbod op wedstrijden wordt opgeheven zal Paardrijden.nl alleen nog opengesteld worden voor de klassen t/m L2.

13. Moeten kinderen ook 1,5 meter afstand houden? 

Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Na afloop van de paardensportactiviteit geldt, voor iedereen vanaf 13 jaar de maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte van 2 personen.

14. Zijn er speciale regels voor aangepast paardrijden? 

Voor mensen met een beperking is het toegestaan om hulp te krijgen bij de uitoefening van hun sport, bijvoorbeeld iemand die helpt met opstijgen of begeleiding naast het paard.

15. Wanneer moet ik een mondkapje dragen? 

Voor iedereen van 13 jaar geldt een mondkapjesplicht in openbare binnenruimtes. Tijdens het paardrijden hoeft door de ruiters en instructeur het mondkapje niet gedragen te worden. Instructeurs hoeven tijdens het lesgeven geen mondkapje te dragen.

Sportaccommodaties zijn door de overheid aangemerkt als ‘publieke binnenruimte’, waar een mondkapje voor én na de sport verplicht is. Zie hiervoor de website van Rijksoverheid en de website van NOC*NSF.

Het is mogelijk dat bepaalde paardensportaccommodaties niet als publieke binnenruimte aangemerkt worden, maar als privaat of besloten. Voor besloten gebouwen geldt geen mondkapjesplicht. Dit zijn gebouwen die niet vrij voor publiek toegankelijk zijn, zoals een verenigingsaccommodatie waar alleen leden toegang tot hebben. Beheerders kunnen dan zelf bepalen of ze een mondkapje adviseren of verplichten. Neem hiervoor contact op met de lokale autoriteiten. De feitelijke omstandigheden zijn bepalend voor de vraag of een plaats voor publiek toegankelijk is of dat er sprake is van een besloten karakter. Bepalend is hoe de betreffende plaats in werkelijkheid overwegend wordt geëxploiteerd. Bij twijfel is het verstandig om als accommodatiehouder na te gaan of op uw accommodatie een mondkapjesplicht geldt. Er kunnen hierdoor verschillen per type bedrijf en gemeente ontstaan.

De mondkapjesplicht geldt vanaf 1 december voor iedereen van 13 jaar en ouder die zich begeeft in publieke binnenruimtes. Deze verplichting geldt in eerste instantie voor drie maanden. Lees hier meer over de mondkapjesplicht.

16. Gelden dezelfde regels voor alle discplines? 

Ja dezelfde regels gelden voor alle disciplines met de volgende aanvullingen:

Bij voltige mag er door volwassenen vanaf 18 jaar alleen individueel getraind worden omdat er bij duo’s en teams geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden.

Bij het mennen moet de groom op de koets een mondkapje dragen omdat hier geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden, maar de groom wel essentieel is voor een veilige sportbeoefening.

17. Ik heb een startpas, maar kan deze nu niet of minder gebruiken, kan ik mijn geld terugvragen? 

Nee, er kan geen geld terug gevraagd worden. Het is wel mogelijk om online dressuurproeven te laten beoordelen via Paardrijden.nl.

Omdat we op dit moment geen reguliere wedstrijden mogen organiseren of rijden wil de KNHS graag iets extra’s doen voor startpashouders. Daarom is het mogelijk om in de periode van 1 december tot en met 31 januari een gratis online masterclass van senioren bondscoaches Rob Ehrens of Alex van Silfhout te volgen op www.horseriding.academy. De reguliere verkoopprijs van deze masterclasses bedraagt € 150,-. Alle startpashouders die in deze periode in het bezit zijn van een geldige jaarstartpas of jaarlicentie krijgen hierover per mail een bericht van de KNHS met een unieke code die recht geeft op een eenmalige korting van 100%. Zo kun je deze periode waarin je niet kunt deelnemen aan reguliere wedstrijden of meetmomenten goed benutten door de opgedane kennis toe te passen in je training. Op deze manier wil de KNHS graag iets terug doen voor alle startpashouders nu er minder gebruik kan worden gemaakt van een startpas door het geldende overheidsverbod op wedstrijden. Lees hier meer.

18. Ik heb als wedstrijdorganisator mijn wedstrijd moeten annuleren hoef ik geen wedstrijdafdracht te betalen? 

Ja, als een wedstrijd geannuleerd wordt vanwege het verbod op wedstrijden, hoeft de wedstrijdorganisatie geen wedstrijdafdracht te betalen. Deze regel geldt zo lang het wedstrijdverbod vanuit de overheid geldt. Wedstrijden t/m 19 januari 2021 worden door de KNHS geannuleerd.

De KNHS spant zich samen met NOC*NSF en FNRS maximaal in om compensatie van de overheid te krijgen voor het stilvallen van de amateursport in Nederland. Indien de overheid hier gehoor aan geeft en er geld beschikbaar komt we gaan kijken hoe we dit het beste ten goede van de ruiters en organisatoren kunnen laten.

19. Welke regels gelden er voor topsporters? 

Voor topsporters met een status gelden uitzonderingen. Zij zijn hierover separaat geïnformeerd door de KNHS.

20. Mag ik wel deelnemen aan internationale wedstrijden in het buitenland? 

Topsporters mogen nog wel in het buitenland starten onder speciale voorwaarden. Je kunt hierover meer informatie opvragen bij de afdeling topsport. Houd hierbij goed de reisadviezen van de Rijksoverheid in de gaten.

21. Gaan de KNHS indoorkampioenschappen door? 

Vooralsnog gaan we er vanuit dat de KNHS Indoorkampioenschappen doorgaan. De kampioenschappen zijn verplaatst naar een later tijdstip in 2021. Klik hier voor alle informatie.

22. Komen er nog aangepaste regels voor het behalen van licentiepunten? 

Voor de instructeurs komen er vooralsnog geen aangepaste regels want er is een ruim aanbod van digitale bijscholingen om aan de licentie te kunnen voldoen.

Voor officials hebben wij aan de ledenraad van de KNHS voorgesteld om de licentieperiode met een jaar te verlengen zodat de official kan voldoen aan de gestelde eisen. De ledenraad is hier op 12 november akkoord mee gegaan. Mocht er aanleiding zijn om deze termijn nog een keer te verlengen dan zullen wij dat communiceren.

23. Gaan de KNHS College tours door? 

Ja de KNHS College Tours gaan online door via livestreaming. Houdt hiervoor www.knhs.nl in de gaten.

 

SPECIFIEKE VRAGEN VOOR SPORTAANBIEDERS

24. Mag mijn horeca/kantine open? 

Nee, de horeca is gesloten.

25. Is take away toegestaan? 

Takeway is voor bedrijven met een horeca vergunning onder voorwaarden toegestaan. Kijk voor actuele regelgeving de website van Koninklijke Horeca Nederland. Gemeenten kunnen lokaal beleid hebben, controleer daarom ook de lokale actuele regels.

26. Welke hulpmaterialen zijn er beschikbaar voor onze accommodatie? 

De KNHS en FNRS hebben voor verenigingen en FNRS-ondernemers verschillende communicatiematerialen ontwikkeld. Deze zijn hier te downloaden. Heeft u liever een gedrukt exemplaar, neemt u dan contact op met de Ondernemersdeks van de FNRS.

27. Mag ik een begeleider toelaten op het terrein? 

Hiervoor geldt; gebruik uw gezonde verstand. Indien het noodzakelijk is voor de veiligheid kan een ondernemer/instructeur, bij wijze van uitzondering, besluiten om een begeleider om assistentie te vragen. De begeleider blijft niet langer dan strikt noodzakelijk op de accommodatie.

28. Mag ik mijn pensionklanten toelaten op het terrein? 

Pensionklanten zijn ook sporters en mogen zelfstandig rijden op de accommodatie indien alle regels in acht worden genomen. Zij dienen onderling 1,5 meter afstand te houden en niet langer dan noodzakelijk op de accommodatie te blijven. Overweeg om te werken met een planning voor de pensionklanten om te voorkomen dat het aantal aanwezigen  te groot wordt.

Lokale verschillen 

Paardensportaccommodaties en sportverenigingen kunnen afspraken maken met hun gemeente of veiligheidsregio. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is dus belangrijk om bij je gemeente te informeren wat er in jouw omgeving geldt. Ga in gesprek en bespreek wat mogelijk is op je vereniging, stal of manege binnen de huidige maatregelen. Neem altijd beslissingen die in lijn zijn met de overheidsmaatregelen.  

Onder voorbehoud van wijzigingen

Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Hier kunnen de komende dagen nog wijzigingen op komen.  Wij blijven bovenstaand overzicht actualiseren indien nodig.