Nieuws

Hippisch Centrum Nootdorp wint Cross Challenge wisselbeker

Profielfoto van Demi Uijtewaal
Demi Uijtewaal
28 oktober 2019 | 3 minuten lezen

Op zaterdag 26 oktober vond bij de Rotterdamsche Manège de ontknoping plaats van de eerste Cross Challenge Competitie. De enorme wisselbeker mocht mee naar Nootdorp, het team van Hippisch Centrum Nootdorp eindigde met drie overwinningen bovenaan het klassement. De individuele overwinningen waren voor Merel Koene op Dallas in het TREC parcours te paard. Bij de bootcamp waren Thijs Koene in de klasse t/m 12 jaar en Noah Treipel in de klasse 13 jaar en ouder, beiden van Hippisch Centrum Nootdorp, de winnaars.

Tim Moesman van het winnende team van Hippisch Centrum Nootdorp: "Wij zijn super trots dat ons team deze enorme wisselbeker als eerste in Nederland in ontvangst mag nemen. Onze kids en de begeleiding hebben vandaag een topdag gehad. En ook de andere wedstrijden waren een geweldige ervaring."

Michel Hagenstein, Cross Challenge instructeur en team captain van Manege Filip Dros, reed rechtstreeks vanaf zijn herfstvakantiebestemming door naar Rotterdam om zijn team te begeleiden en aan te moedigen. "Het was weer een geweldige sportieve middag. En deze Cross Challenge competitie is een geweldige manier om juist ook beginnende manege ruiters ervaring te laten opdoen, op een andere plek en op andere pony's, dat is toch wel spannend. Maar ook juist leuk om het als team te doen, compleet met supporters op de tribune!"

Monique Dijkshoorn en Pepijn van Ballegooijen van de Rotterdamsche Manège kijken terug op een geslaagde wedstrijd. "We boften natuurlijk enorm dat het prachtig weer was. Maar behalve het zonnetje en de kinderen hebben ook de pony's en paarden geweldig hun best gedaan. Zo hoort sport te zijn, iedereen was lekker buiten actief bezig, er was een goede teamspirit en mooie winnaars! Dank aan de Cross Challenge ouders die ons vandaag hebben geholpen. "

"De Cross Challenge is echte een stoere sport voor stoere kids," zegt Anita de Ruiter, account manager FNRS voor ondernemers. "In Nootdorp, Rotterdam en Barendrecht hebben ze hiermee een leuke nieuwe sportieve hippische discipline ontwikkeld die er in ieder geval al voor heeft gezorgd dat op deze maneges het aantal rijdende jongens meer dan verdubbeld is. Wat zou het leuk zijn als meer maneges deze uitdaging aan zouden gaan en de Cross Challenge in hun lesaanbod opnemen en we deze competitie kunnen uitbouwen."

De teams van Hippisch Centrum Nootdorp, Manege Filip Dros en de Rotterdamsche Manège namen deel aan drie wedstrijden waarbij ze op de paarden en pony's van de drie FNRS maneges reden, op Hemelvaartdag in Nootdorp, tweede Pinksterdag in Barendrecht en op 26 oktober in Rotterdam. Behalve het TREC parcours telde ook de obstacle run en het lasergun schieten mee voor het klassement. Het TREC-parcours en het lasergun schieten was grotendeels gelijk bij de drie maneges maar de obstacle run kende op elk van de locaties nieuwe uitdagingen. Zo had de vast Cross Challenge bootcamp-instructeur van de Rotterdamsche Manège, Pepijn, met eenvoudige materialen die op elke manege aanwezig kunnen zijn en gebruikmakend van de situatie in de Rotterdampiste op het terrein van de Rotterdamsche Manège een uitdagend parcours gebouwd waar niet de afstand die de deelnemers moeste afleggen, maar de oefeningen die ze moeten uitvoeren letterlijk een 'challenge' waren.

 

Uitslagen per onderdeel op 26 oktober:

Overall team uitslag:

 1. team Hippisch Centrum Nootdorp
 2. team Rotterdamsche Manège
 3. team Manege Filip Dros

Uitslag TREC parcours te paard:

 1. Merel Koene (Hippisch Centrum Nootdorp) op Dallas
 2. Ellenoor Kortman (Rotterdamsche Manège) op Curley
 3. Fearne Hughes (Hippisch Centrum Nootdorp) op Queeny

Bootcamp en lasergun schieten t/m 12 jaar:

 1. Thijs Koene (Hippisch Centrum Nootdorp)
 2. ex aequo: Ellenoor Kortman (RM) en Christiaan v.d. Steenhoven (RM)
 3. Batur Semi Soy (Manege Filip Dros)

Bootcamp & lasergun schieten vanaf 13 jaar:

 1. Noah Treipel (Hippisch Centrum Nootdorp)
 2. Ricardo Mangelaars (Manege Filip Dros)
 3. Kelly Uittenboogaard (Rotterdamsche Manège)

 

Over de Cross Challenge:
Manege Filip Dros, Hippisch Centrum Nootdorp en de Rotterdamsche Manège zijn de initiatiefnemers van deze nieuwe stoere paardensportdiscipline; de Cross Challenge. Bij de Cross Challenge komen naast paardrijden ook andere sporten aan bod als hardlopen, zwemmen en zelfs schieten. Bij het paardrijden gaat het vooral om outdoor activiteiten waarbij met en zonder paard of pony obstakels overwonnen moeten worden. Daarvoor is ook conditie nodig dus wordt ook aandacht besteed aan andere sporten en andere speciale technieken in sporten zoals schieten en mountain biken of schermen. De Cross Challenge speelt zich vooral buiten af. Kinderen kunnen al jong deelnemen aan de Cross Challenge (van 8-16 jaar) ze spelen in het terrein, raken vertrouwd met de paarden en pony’s op stal en geraken spelenderwijs in het zadel. Ook voor gevorderde ruiters biedt de Cross Challenge veel uitdaging. De Cross Challenge is geïnspireerd door de vijfkamp bij de Olympische Spelen.