Nieuws

Open Manegedagen: accent op paardenwelzijn

Drie ondernemers laten zien hoe zij tijdens hun Open Manegedag transparantie en paardenwelzijn centraal stellen. Ze vertellen hun verhaal en laten zien hoe het organiseren van een Open Manegedag niet alleen bijdraagt aan een positief imago, maar ook aan bewustwording van de bezoekers.

Profielfoto van Chimene Pattimukaij
21 juni 2024 | 4 minuten lezen

Manege Hooidonk: "Ons accent van de Open Manegedagen is veranderd"

Desiree Dankelman - Huijbregts, eigenaresse van Manege Hooidonk, vertelt: “Hoewel de open dagen oorspronkelijk gericht waren op het werven van nieuwe klanten is ons accent veranderd. Tegenwoordig richten we ons vooral op het laten zien wat we doen en dat het houden van paarden meer betekent dan alleen het poetsen en rijden.

Waarom nemen wij deel aan de Open Manegedagen? Het is simpel: we houden van onze paarden en willen graag laten zien wat ze voor ons betekenen. Paarden zijn niet zomaar dieren voor ons, zonder paarden zouden we ons leven niet kunnen voorstellen. Tijdens onze Open Manegedag kunnen bezoekers niet alleen kijken naar onze reguliere rijlessen en genieten van een demonstratie van ons carrouselteam, maar kunnen ook meekijken bij de tandarts die enkele paarden voorziet van een gebitsbehandeling en de hoefsmid die de paarden bekapt. De tandarts en hoefsmid vertellen wat ze doen en waarom ze dat doen. Bezoekers kunnen meekijken en vragen stellen, want ook deze aspecten horen bij het (gezond) houden van paarden.

Daarnaast kunnen de kinderen leren om pony’s te poetsen in de Shetlander-hoek en kunnen zij op een pony stappen onder begeleiding van een van de instructeurs. Ook hebben we een fotohoek met de promotiematerialen van de FNRS-KNHS. Vorig jaar heeft één van onze ruiters zelfs gewonnen met de winactie van de Open Manegedagen. Ze plaatste een foto van de open dag op social media en won een jaar lang gratis paardrijden!

In het gratis promotiepakket van de FNRS-KNHS zitten ook informatiebordjes die we ophangen over het hele bedrijf. Veel bezoekers lezen de bordjes, zijn geïnteresseerd en stellen ook leuke vragen hierover. Sommige bezoekers zijn positief verbaasd over wat en waarom we bepaalde dingen doen. Bijvoorbeeld: we hadden bij de mesthoop een poster opgehangen over het proces van de de mestcyclus. Onze mest wordt opgehaald door een bedrijf die de mest gebruikt voor de champignonteelt. Een mooie manier om te laten zien dat wij ook bezig zijn met recycling!"

 

Ruiterclub Pijnacker: "Begrip en Waardering voor de sector"

Bianca Tigchelaar van Ruiterclub Pijnacker: “Onze kleinschalige ruiterclub ligt gelegen aan de rand van Pijnacker en is omgeven door groen, we liggen niet direct in het zicht en daarom is de Open Manegedag de perfecte gelegenheid om onze manege onder de aandacht te brengen. Er kwamen veel mensen kijken, waaronder velen die de manege nog niet eerder hadden bezocht.

Na het succes van afgelopen jaar met een ontzettend grote opkomst hebben we al nieuwe plannen voor de komende Open Manegedag. Dit jaar is onze ruiterclub namelijk begonnen met Bixie&Friends. Tijdens de open dag willen we enkele combinaties van start laten gaan om ook de bezoekers te laten zien hoe leuk dit is voor de jonge ruiters.

Tijdens de Open Manegedag willen we ook een podium bieden aan leden die zich zijn gaan specialiseren in een hippisch gerelateerde beroep. Een van de voormalige ruiters en instructie van onze ruiterclub werkt namelijk als fysiotherapeut, in de richting van de blessurepreventie van ruiters. Zowel de ruiters als wij zorgen graag goed voor onze paarden, maar vergeten daarbij soms ook om aan onze eigen gezondheid te werken. Dankzij bepaalde oefeningen kunnen we ons eigen lichaam verbeteren, waardoor wij weer beter en fijner op een paard kunnen rijden. Twee andere, een oud-leerling en instructie, houden zich bezig met paardencoaching, een manier om vanaf de grond met paarden te werken, zodat men inzicht krijgt in hun eigen gedrag en communicatie door reacties die paarden geven. Win-win situaties voor zowel mens als paard.

Het voordeel van het meedoen aan de Open Manegedagen is dat we meer mensen ons eerlijke verhaal kunnen vertellen. Tijdens rondleidingen vertellen we niet alleen over onze accommodatie maar ook over het totale management, want ook alle ruiters helpen mee in de dagelijkse verzorging van de paarden. Het leuke van de rondleidingen geven is de interactie met de bezoekers die zich eerder niet bewust waren van het houden van paarden en wat wij als ondernemers doen om zo goed mogelijk voor onze paarden en ruiters te zorgen. Zo proberen wij bij te dragen aan het begrip en de waardering voor onze sector.”

 

Ruitersportcentrum Ermelo: "Samenhorigheid en Transparantie"

Monique Gommans - de Warle, eigenaresse van Ruitersportcentrum Ermelo, vertelt: “We doen jaarlijks mee aan de Open Manegedagen. Het is elk jaar weer een feest om dit te organiseren samen met onze leden en het vergroot de samenhorigheid binnen de manege. Voor ons draait deze Open Manegedag om transparantie en laten zien hoe wij het welzijn van onze paarden waarborgen. We willen graag laten zien hoe wij voor de paarden zorgen en de paarden ook voor ons! Want wat doen we nu eigenlijk allemaal op het gebied van welzijn? Het doel is om bezoekers bewust te maken van onze werkwijze en om eventuele negatieve percepties over de hippische sector te ontkrachten. Dit doen we door middel van de informatie posters uit het gratis promotiepakket van de FNRS-KNHS en geven we informatie tijdens rondleidingen. Naast onze paardrijlessen wordt er op ons ruitersportcentrum ook extra aandacht besteed aan paardencoaching en grondwerk.

Bij een goede verzorging van een paard hoort natuurlijk ook een passend harnachement. Tijdens de Open Manegedag vertelt onze zadelmaker wat het belang is van een correct harnachement. Al onze zadels worden namelijk om de drie maanden gecontroleerd op een correcte ligging op de paardenrug."

Monique benoemt de voordelen van deelname aan de Open Manegedagen: "Openheid naar de buitenwereld, begrip voor ons werk, en een groot feest dat we samen met onze klanten organiseren. Onze eigen ruiters geven uitleg aan bezoekers tijdens deze dag, wat zorgt voor betrokkenheid en trots."

"Bezoekers reageren enthousiast. Zelfs sceptici gaan met een glimlach de deur uit. We ontvangen veel positieve reacties en hebben een groeiende wachtlijst. Dit is de kers op de taart. Deelname aan de Open Manegedagen zou ik zeker aanraden aan andere maneges. Het vergroot de samenhorigheid, draagt bij aan de sector en is een feestdag voor iedereen."

Aanmelden Open Manegedagen

Nog niet aangemeld voor de Open Manegedagen? Meld je voor 15 juli 2024 aan via onderstaande knop!

Aanmelden Open Manegedagen