Nieuws

Btw-ontwikkelingen in de hippische sector

De afgelopen maanden zijn er tal van ontwikkelingen geweest op het gebied van belasting en btw, die ook de hippische sector raken. Het is eenvoudig om het overzicht kwijt te raken. FNRS-partner ABAB zette de belangrijkste ontwikkelingen op een rij. Klik op de links in dit artikel om meer over dat onderwerp te lezen.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
20 februari 2024 | 2 minuten lezen

Bpm-vrijstelling tweepaardswagens

Tweepaardswagens vallen in de categorie bestelauto’s. Koop je dit jaar een tweepaardswagen? Dan krijg je als ondernemer een vrijstelling van belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) als je de auto voor meer dan 10% gebruikt voor uw onderneming. Deze vrijstelling vervalt per 1 januari 2025.

Btw-gevolgen bij verhuur van woonruimte

Verhuur je naast jouw hippische activiteiten ook woonruimte, bijvoorbeeld aan een ruiter die zijn paarden bij jou stalt, een groom, aan werknemers of aan andere personen? Dan is het van belang om op de hoogte te zijn van de btw-gevolgen. Zo is kortdurende verhuur niet vrijgesteld van btw. Ook het verhuren van woonruimte aan werknemers tegen een (te) lage vergoeding, heeft invloed op de btw.

Afschaffing van het verlaagde btw-tarief

De overheid wil het verlaagde btw-tarief laten vervallen per 1 januari 2025. Het afschaffen van het verlaagde btw-tarief op leveringen van agrarische goederen en diensten heeft ook invloed op de hippische sector. Lees in dit artikel meer wat die gevolgen voor hippische ondernemerszijn.

Het afschaffen van het verlaagde btw-tarief geldt voor de levering van de volgende goederen:

  • peulvruchten en granen die niet als voedingsmiddel kwalificeren, pootgoed, vee, beetwortelen, land- en tuinbouwzaden, rondhout, stro, veevoeders, vlas en wol, zowel ruw en ongewassen;
  • dieren die bestemd zijn voor de voortbrenging of productie van landbouw (zoals paarden);
  • goederen die bestemd zijn voor de voorplanting van landbouw dieren (levering van sperma en embryo’s);

Voor de hippische sector betekent dit dat onderstaande prestaties met ingang van 1 januari 2025 belast zijn tegen 21%:

  • de zuivere opfok van jonge paarden voor derden;
  • het africhten van jonge paarden; 
  • de levering van een fokmerrie of dekhengst;
  • de levering van sperma of een embryo;
  • de levering van paarden die bestemd zijn voor de slacht;
  • de levering van paarden die bestemd zijn voor de landbouw;

Let op! Het vervallen van het verlaagde btw-tarief voor agrarische goederen heeft in principe geen impact op de verdeling van de btw-tarieven in het kader van pensionstalling. 

Meer informatie

Wil je meer informatie over de btw-tarieven voor hippische ondernemers? Neem dan contact op met Anne Kin, btw-adviseur bij ABAB International, via telefoonnummer 013-5915125 of stuur Anne een e-mail.