Nieuws

Bedrijfsmatig gebruik van muziek

Muziek draaien in de stallen of kantine van een hippisch bedrijf doe je niet zomaar. Je wilt een bepaalde sfeer creëren die zorgt voor een goede beleving in jouw hippische onderneming. In de kantine kan deze goede beleving zorgen voor extra aankopen. Klanten blijven bij een goede sfeer natuurlijk langer zitten. De beluisterde artiest zorgt dan indirect voor extra omzet.

Om muziek legaal af te spelen binnen jouw bedrijf heb je een muzieklicentie nodig. Dat geldt ook voor het afspelen van muziek via radio of streamingsdiensten.

Profielfoto van Han Aalmans
13 februari 2024 | 1 minuut lezen

Toegang tot muziek

Het wordt steeds makkelijker om muziek te luisteren. Naast de traditionele manieren zoals radio en tv, zijn er steeds meer digitale opties om naar muziek te luisteren. Spotify, Apple Music en Deezer zijn voorbeelden van streamingsdiensten die op een toegankelijke manier digitaal muziek luisteren mogelijk maken.

In de gebruiksvoorwaarden van deze diensten staat echter dat het muziekwerk slechts voor privégebruik is aangeleverd aan de muziekgebruiker. Het is dus niet toegestaan om deze streamingsdiensten bedrijfsmatig te gebruiken. Zij bieden (nog) geen abonnementen voor bedrijfsmatig en commercieel gebruik.

Bedrijfsmatig gebruik van streamingsdiensten?

Wil je toch graag gebruik maken van een streamingsdienst in jouw hippische onderneming dan heeft Buma-Stemra een lijst samengesteld met muziekdiensten die het bedrijfsmatig en commercieel gebruik van muziek makkelijker maken. Digitaal of via een muziekinstallatie.

Je kunt hier een lijst downloaden van aanbieders voor bedrijfsmatig muziek gebruik.

Korting voor FNRS-leden

Voor het legaal afspelen van muziek binnen jouw bedrijf heb je een muzieklicentie nodig. Ook radio en streamingsdiensten vallen onder deze licentieplicht. Je kunt je muzieklicenties gemakkelijk aanvragen bij de FNRS. Je komt dan ook in aanmerking voor een collectiviteitskorting, die kan oplopen tot ongeveer 20% van het basistarief. Dit kan via de website van de FNRS.