Nieuws

Houding en zit bij ruiter én instructeur centraal tijdens Zitcompetitie

Afgelopen weken zijn bijna 500 manegeruiters de competitie met elkaar aangegaan voor de titel ‘Bestzittende Manegeruiter van Nederland’. Tijdens de regiofinales hebben zich meerdere manegeruiters weten te kwalificeren voor de kwartfinales op zondag 12 november bij Manege Thielen in Tilburg en Ruitersportcentrum De Lourenshoeve in Den Ham. Het behalen van de kwartfinales is al een hele verdienste, niet alleen de ruiter voelt zich gevleid met deze prestatie, maar ook voor de instructeur is het behalen van de kwartfinales van zijn leerlingen een compliment op zijn of haar werk. Dit jaar krijgen alle instructeurs zélf de kans om mee te strijden om een aparte titel, namelijk ‘Bestzittende Manege-Instructeur'.  

Profielfoto van Han Aalmans
24 oktober 2023 | 1 minuut lezen

Bestzittende Manege-Instructeur 

Tijdens de halve finale op 10 december op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo wordt er een aparte categorie toegevoegd voor alle manege–instructeurs. Deze categorie is in het kader van ‘100 jaar KNHS’ ontstaan en de belangstelling heeft ook hier weer alle verwachtingen overtroffen. Circa 50 instructeurs uit verschillende regio's en van verschillende ruitersportcentra hebben zich met veel enthousiasme aangemeld en positief gereageerd op deze extra categorie. Het wordt dit seizoen daarom een spannende strijd, niet alleen voor de gekwalificeerde ruiters, maar nu ook voor de deelnemende manege-instructeurs! 

Op basis van een ingestuurd filmpje, waarin de instructeurs een F12-proef rijden, worden ze beoordeeld door twee juryleden. Voor deze ingezonden proef gelden dezelfde beoordelingspunten als voor de ruiters en amazones tijdens de zitcompetitie. Vanuit alle inzendingen worden de beste tien manege-instructeurs uitgenodigd om tijdens de halve finale aan de start te komen. Ook voor hen geldt dat ze rijden op een onbekend paard en/of pony. Aan het eind van de halve finale zullen van de tien instructeurs maar liefst vijf instructeurs doorgaan naar de finale van de Zitcompetitie en strijden om de titel ‘Bestzittende Manege-Instructeur'. 

De Zitcompetitie heeft dit jaar een bijzonder mooie aftrap laten zien en ook de extra categorie voor manege-instructeurs kent een ongekend enthousiasme. Het belooft daarom een ontzettend spannende strijd te worden, waarin de houding en zit van ruiter én instructeur centraal staan.   

Halve finale & finale worden verreden op 10 december 2023 op het Nationaal Hippisch Centrum te Ermelo.