Column

Jolien van Ballegooijen: "Laat onze jeugd groeien"

Het beste uit de jeugd naar boven halen is het mooiste en dankbaarste wat er is. Maatwerk. En met jeugd bedoel ik mens én paard. In het werken met jonge paarden en met onze jeugd zit voor mij niet zo heel veel verschil. Duidelijk, direct, vriendelijk en vooral betrouwbaar zijn, is het belangrijkste. Ze laten ontspannen, ze mogen laten zijn wie ze zijn en ze in hun kracht zetten. En daar krijg je héél veel voor terug.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
1 maart 2023 | 1 minuut lezen

Je ziet ze groeien en bloeien. Ieder op zijn of haar eigen tempo. Gras groeit niet sneller door er aan te trekken, maar wel door de juiste aandacht en voeding. De een groeit door complimenten,  de ander door wat te triggeren en uit te dagen. Laat ze vooral ook foutjes maken en leer ze accepteren dat falen een onderdeel is van het leerproces. Leer ze ook oplossingen te zoeken en laat ze jouw vertrouwen voelen. Dit geeft ze veerkracht, met de wind mee laveren met krachtige wortels in de grond. 

Laat jeugd zelf problemen oplossen

Dit is ook wat ik ouders probeer mee te geven. Laat de jeugd af en toe even struggelen en zelf problemen leren op te lossen i.p.v. de weg te willen plaveien. Voor veel ouders is dat lastig, zij willen het beste voor hun kind. Ze successen en goede ervaringen geven. Maar het beste is niet altijd de makkelijkste weg. Laat ze het zand een keer uit de binnenkant van hun rijbroek schudden. Laat ze leren wat strijd, passie en ambitie betekenen. De blije gezichten van het resultaat na het even doorzetten zijn onbetaalbaar. Als het paard daarna briest van ontspanning, geeft het deze instructeur een extra voldaan gevoel.

Wat mij de laatste jaren opvalt, is dat onze jeugd steeds meer stress ervaart van buitenaf. Prestatiedruk op school, de druk van het perfecte plaatje te zien op Social Media en vooral veel rationeel denken. Voelen en luisteren naar je gevoel is diep weggestopt. En dan kom je bij het paard én bam… daar raakt het paard jou diep van binnen. Paniek, tranen, onrust gevolgd door verlichting en ontspanning. WOW!  Geweldig om te zien als ze echt verbinding met het paard maken.

Van onzeker naar zelfvertrouwen

Dagelijks zijn wij op ons bedrijf bezig met het opleiden van de jeugd. We leren ze niet alleen paardrijden, maar ook de pony’s verzorgen, op- en afzadelen, grondwerk in de groepslessen en het leren begrijpen van de taal van het paard. Ze leren wat houding, bewegingen en communicatie voor effect hebben.

Hoe gaaf is het om ze te zien groeien in weken, maanden en jaren. Van onzeker naar vol zelfvertrouwen, van verlegen naar groepen ontvangen en ons bedrijf presenteren. Vriendschappen opbouwen en leren om ervoor elkaar te zijn. En dat allemaal dankzij het paard!

To get ahead in life, you have to learn to saddle your own horse! 

Jolien van Ballegooijen

Hippisch Centrum Groesbeek