Nieuws

Daag jouw ruiters uit tijdens een competitie!

In februari en maart organiseren de KNHS en de FNRS samen de Competitie-Tour: een reeks bijeenkomsten voor bedrijven die meer willen weten over de Springcompetitie, Zitcompetitie en/of het Carrouselrijden. Misschien heb je er nog nooit wat van gehoord of misschien ken je de competities wel, maar wil je eens kijken hoe dat op jouw bedrijf geïmplementeerd kan worden? Dan is de Competitie-Tour zeker de moeite waard om aan deel te nemen.

Profielfoto van Swaen Brink
11 januari 2023 | 5 minuten lezen

Nieuwe inkomstenbron door deelname competities

Door deel te nemen aan een van de competities worden manegeruiters uitgedaagd en krijgen ze de kans om op een ander bedrijf en/of andere paarden te rijden. Dit kan door deel te nemen aan de BR Springcompetitie of de Harry’s Horse Zitcompetitie. Wil jij liever met een heel team deelnemen aan een competitie? Dan zijn er de carrouselwedstrijden. Naast dat de deelname aan deze competities een leuke toevoeging is voor de ruiters kan het een geheel nieuwe inkomstenbron zijn voor het bedrijf.

In februari en maart organiseren FNRS en KNHS in de verschillende regio's een bijeenkomst om in kleine groepen in gesprek te gaan met elkaar hoe aan deze competities deelgenomen kan worden. Zowel ervaren als onervaren bedrijven zijn van harte welkom bij deze bijeenkomsten. We wisselen praktische ervaringen met elkaar uit en enthousiasmeren elkaar om deel te nemen aan een van de competities. Praktijkervaringen geven handvatten om deze competities ook op jouw bedrijf te organiseren voor de ruiters. Enkele ervaren FNRS-bedrijven, waaronder Les Cheveaux, Klein Oever, Hippisch Centrum De Delft, Manege Oostmoer, Stal Groenendaal en Manege Meulendijks vertellen over het waarom ze deelnemen, hoe ze dit implementeren binnen hun bedrijf én hoe het verdienmodel voor deze competities eruit ziet. 

Carrouselrijden: met het hele team!

Het leuke aan carrouselrijden is dat je het in teamverband doet. Een team bestaat bij voorkeur uit zestien ruiters en paarden, maar mag ook uit twaalf ruiters en paarden bestaan. Met dit team wordt er een manoeuvre (proef) gereden op muziek. De manoeuvre bestaat uit een serie eigen bedachte figuren die synchroon worden uitgevoerd in stap, draf en galop. Hierbij wordt er naast de moeilijkheidsgraad van de proef ook gekeken naar de eenheid van de outfits en de algehele verzorging van de paarden. Elk jaar wordt er een thema voor de manoeuvres gekozen waar de outfit, de muziek en de figuren op afgestemd worden. Om deel te nemen moet er getraind worden aan de proef en kan het team vervolgens op wedstrijd ergens in Nederland. Er worden meerdere wedstrijden in het jaar gehouden. Op elke locatie wordt er een ander niveau wedstrijd georganiseerd. Dit gebeurt altijd in de periode mei – begin juli. Hoe dit precies in elkaar steekt lees je op de site van de Verenigde Carrouselclubs Nederland: www.vcncarrousel.nl.

Iris Mensink, Manege Zeewolde: “Al jarenlang rijden wij carrousel op ons bedrijf. Ieder jaar is het weer een feest om met het hele team op pad te gaan. Het rijden in teamverband zorgt voor meer saamhorigheid tussen de ruiters en ook voor meer reuring op stal! We hebben zowel een jeugdteam als een volwassenteam. Door samen een proef neer te zetten moeten de ruiters samenwerken en geeft het een kick aan iedereen die hieraan mee werkt om een prestatie neer te zetten op een andere locatie. Het hele jaar door train je met het team naar hetzelfde doel.”

BR Springcompetitie: de hoogte in!

Ook de Springcompetitie is er voor de fanatieke manegeruiters die een nieuwe uitdaging willen en altijd al eens willen voelen hoe het is om op wedstrijd te gaan op een andere manege. De competitie wordt op landelijk niveau gehouden. Op de manege wordt er getraind om zo goed mogelijk een parcours te rijden. Op verschillende manieren kunnen ruiters geselecteerd worden voor de Springcompetitie. Met het selectieteam gaan de ruiters met de manegepaarden van het eigen bedrijf naar een locatie om daar de regioselectie te rijden. Een landelijke selectie waar gereden wordt voor een plek in de kwartfinale, vervolgens de halve finale en het uiteindelijke doel: de finale op het Nationaal Hippisch Centrum te Ermelo. Er zijn drie categorieën, te weten 40cm, 60cm en 80 cm. Lees op de site van de KNHS meer over de BR Springcompetitie.

Estelle van der Zanden, instructrice en eigenaresse van Manege Klein Oever vertelt onder andere over het gevoel van op concours gaan voor de manegeruiters: “Wat wij super leuk vinden is dat je een beetje het concoursgevoel krijgt. Concours rijden is financieel gezien niet voor iedereen weggelegd. Wij nemen de ruiters daarin helemaal mee. We verwachten dat ze zelf de vrachtwagen hebben ingepakt. Dat ze zelf alles checken, alles moet schoon zijn en klaar staan. Zodat ze echt het idee hebben dat ze op concours gaan, vroeg opstaan hoort daar ook bij. Ik denk dat het voor de manegeruiter erg leuk is, om te ervaren hoe leuk het is om op concours te gaan. Ze maken dan ook mee hoe de pony’s zich op een andere locatie gedragen. Het stimuleert dus om te weten hoe een paard of pony op een andere locatie is. Dat je moet ontdekken hoe het paard of de pony reageert op een andere locatie. De ruiters doen dan echt nieuwe ervaringen op.”

Harry’s Horse Zitcompetitie: houding en zit is de basis

Ook de Harry’s Horse Zitcompetitie is een competitie waarin elk jaar gestreden wordt om de titel ‘Best zittend ruitersportcentrum van het jaar’ en ‘Best zittende manegeruiter van het jaar’. Deze competitie is een uitdaging op het gebied van houding en zit. De uitdaging zit ‘hem voornamelijk in het goed rijden en zitten op een voor de ruiter onbekend paard. Eerst wordt er op de eigen manege een team samengesteld, wat in verschillende vormen gedaan kan worden. Denk aan bijvoorbeeld het selecteren van ruiters in de lessen of tijdens een selectiedag. Dit kan op verschillende manieren georganiseerd worden. De ruiters worden ingedeeld in leeftijdscategorieën en niveaus en worden op basis van houding en zit tijdens een proef beoordeeld. Dit begint tijdens de regiofinales, vervolgens gaat een stel ruiters door naar de kwartfinale, om in de laatste fase op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo de halve finale en de finale te rijden. Lees hier meer over de Harry’s Horse Zitcompetitie.

Natasja van der Velden, eigenaar en instructeur van Manege Satana: “Het meedoen aan de Zitcompetitie is een goede stimulans voor de ruiters om zich te verbeteren op houding en zit, hetgeen vooral gewaardeerd wordt door onze manegepaarden. Het werk wordt voor de paarden en pony’s leuker en makkelijker doordat ze minder snel blessures oplopen en dus langer mee kunnen draaien in het manegewerk. Daarnaast is het voor de ruiters een leuke uitdaging om op verschillende maneges en paarden te rijden. Dat geeft een speciaal gevoel. Het is heel anders dan een FNRS-proef rijden. En als je dan ook nog doorstroomt naar de volgende ronde geeft dat een enorme boost. Ook is het goed voor je bedrijf als het positief naar voren komt op sociale media platforms en in nieuwsartikelen.”

Deelnemen Competitie-Tour

Ben je enthousiast geworden over deelname voor jouw bedrijf aan een van deze competities? En wil je er graag meer over weten? Bezoek dan één van de inspiratiedagen van de Competitie-Tour. Kijk op welke datum er een in jouw regio wordt georganiseerd:

Data en locaties

Donderdag 9 februari – regio Noord-West
10.30 uur – 13.00 uur
Vario Hippique
Amsterdamseweg 30, Velsen-Zuid

Donderdag 16 februari – regio Zuid-West
10.30 uur – 13.00 uur
Goudse Manege
Goudse Houtsingel 101, Gouda

Donderdag 23 februari – regio Zuid-Oost
10.30 uur – 13.00 uur
Manege Meulendijks
Strabrechtseheideweg 6, Heeze

Donderdag 2 maart – regio Noord-Oost
10.30 uur – 13.00 uur
Klein Oever
Oud Avereest 60, Balkbrug

Kosten

De bijeenkomsten zijn alleen toegankelijk voor FNRS-leden. Zij kunnen de bijeenkomsten kosteloos bijwonen. Tijdens de bijeenkomst wordt een lekkere lunch geserveerd.

Aanmelden

Aanmelden kan via onderstaande knoppen.

9 februari

16 februari

23 februari

2 maart