Nieuws

Exportcertificaat paard langer geldig

Om een paard te exporteren naar het buitenland, voor verkoop of tijdelijk voor een internationale wedstrijd, is een gezondheidsverklaring en bijbehorend exportcertificaat noodzakelijk.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
1 november 2022 | 1 minuut lezen

Een certificaat is normaal gesproken 10 dagen geldig na certificering. Zodra de bestemming echter is bereikt kan het certificaat niet gebruikt worden voor een volgende bestemming binnen die 10 dagen. Dan moet er een nieuw certificaat opgemaakt worden als het paard naar een volgende bestemming moet reizen.

Uitzondering voor paarden met FEI-paspoort

Het certificaat van een individueel geregistreerd paard kan echter in geval van een paard met een FEI-paspoort 30 dagen geldig zijn. Hiermee kan een paard, binnen deze 30 dagen, met één certificaat meerdere bestemmingen binnen EU-lidstaten aandoen. Dit geldt niet voor landen buiten de EU, zogeheten derde landen.

Dit geldt voor paarden:

  • Met een geldig FEI-paspoort waar een vergunning (lees validatie sticker) in zit, afgestempeld door de nationale organisatie tak van de FEI (in Nederland is dat KNHS) voor deelname aan internationale wedstrijden (zie voorbeeld). Deze vergunning wordt voor vier jaar verleend en einddatum van de vergunning staat erop vermeld.
  • Die correct ingeënt zijn en een influenza vaccinatie in het paspoort geregistreerd hebben van max 6 maanden +3 wkn oud;
  • Die in de laatste 12 maanden minimaal 2 ID-checks hebben gehad, waarvan een in de eerste en een in de laatste 6 maanden. Deze zijn ingevuld in het paspoort door een dierenarts bij toelating tot een internationale wedstrijd (ID-checks zijn bij FEI-wedstrijden gekoppeld aan klinische onderzoek).

Indien een paard voldoet aan deze eisen kan een keurende dierenarts in het Traces-certificaat de bestemming en plaats van vertrek melden (I.12) en de lidstaten die in die 30 dagen worden aangedaan (I.22). Dit betekent dat ook alle landen waar doorheen gereisd wordt benoemd moeten worden en de thuislocatie ook als (eind)bestemming vermeld moeten worden. Ben je langer dan 30 dagen onderweg, dan moet je een nieuw certificaat aanvragen. Wil je een Traces-certificaat voor 30 dagen? Dan is het belangrijk dat de keurende dierenarts op het certificaat aanvinkt dat het certificaat 30 dagen geldig is (II 1.1. en II.6). Bekijk hier het werkvoorschrift voor certificering van paardachtigen.