Nieuws

Wie wordt Hippisch Ondernemer van het jaar?

Op vrijdag 16 september wordt deze prestigieuze titel ter bevordering van goed ondernemerschap in de paardensector toegekend door de Stichting Hippische Innovatieve Projecten (HIP). Van de drie kandidaten voor de eindronde zijn er twee aangesloten bij de FNRS: Stal Ehrens in Weert en  Stal Paardenvreugd uit Eemnes. Stoeterij & Pensionstal Geere-Stein uit Doorn is ook genomineerd. Voorafgaand aan het Horse Event tijdens De Hippische Ondernemer Dag wordt de winnaar bekend gemaakt. Ben jij hierbij aanwezig? Aanmelden kan nog via deze link!

Profielfoto van Frederieke Verhaar
19 augustus 2022 | 2 minuten lezen

Twee FNRS-bedrijven genomineerd 

Familiebedrijf Stal Ehrens is een springstal en opleidingscentrum in Weert aangesloten bij de FNRS. Vijf jaar geleden hebben ze op basis van hun enorme hoeveelheid kennis, ervaring en netwerk als ruiters, trainer en bondscoach in de springsport, een zeer moderne en duurzame accommodatie gebouwd. Talentvolle ruiters en paarden uit de hele wereld komen naar Weert om gebruik te maken van hun expertise. Familie Ehrens richt zich op kwaliteit en niet op kwantiteit. Persoonlijke aandacht, transparantie en maatwerk zijn enkele basis principes voor hun succesvolle bedrijfsvoering. 

Pensionstal & Stoeterij Geere-stein ligt in Doorn op de Utrechtse Heuvelrug en wordt gerund door Mathijs Maat en zijn vrouw Liesbeth. Matthijs, lid van LTO vakgroep paardenhouderij, kocht in 2000 een voormalig melkveehouderijbedrijf met pensionstalling. Hij startte er zijn eigen pensionstal met het plan op termijn een Stoeterij/pensionstal te bouwen. Die nieuwbouw, met veel aandacht voor paardenwelzijn en duurzaamheid, werd voltooid in 2012. Met alle denkbare faciliteiten ontbreekt het paarden en klanten aan niets. Naast de pensionklanten is er een kleine, succesvolle fokkerij en sinds kort een vestiging van Hydro Horse, een compleet aquatrainer centrum met academy. Geere-Stein ontving als eerste bedrijf in Nederland het keurmerk Paard en Welzijn Plus.

FNRS-bedrijf Stal Paardenvreugd ligt midden in de weilanden buiten Eemnes en wordt gerund door Teus Jan en Judith van ’t Klooster. Tot niet lang geleden richten zij zich op een breed scala van activiteiten: een manege, pensionstal, opfok, fokken, keuringsklaar maken en handel. Enkele jaren geleden bouwde het bedrijf een totaal nieuwe accommodatie op een andere locatie in Eemnes, om zich hoofdzakelijk op opfok toe te leggen. De keuze om te gaan specialiseren in de opfok van jonge paarden is een hele goede gebleken. De basis van het nieuwe bedrijf is de gezondheid van de paarden: ruimte, frisse lucht en beweging. Hier maken diverse bekende hengstenhouders met veel tevredenheid gebruik van. Tevens is er nog een afdeling met 20 pensionpaarden. Ook zij vertoeven dagelijks vele uren buiten.

Onlangs bezocht de FNRS de nieuwe locatie van het bedrijf van Teus-Jan en Judith en sprak over de verhuizing. Lees het complete praktijkverhaal van Stal Paardenvreugd hier.

Criteria beoordeling

Deze bedrijven worden onder meer aan de hand van de volgende criteria beoordeeld: klantgerichtheid van de onderneming, onderscheidend vermogen, creativiteit en innovatief karakter, aandacht voor kwaliteitsverbetering (dierwelzijn en veiligheid), deelname aan collectieve regelingen binnen de sector, personeelsbeleid en bijscholing, het behaalde en te verwachten financiële rendement. De jury is benoemd door de Stichting HIP en staat onder voorzitterschap van Ton Corbeau, hoofdredacteur van de Hippische Ondernemer.

Winnaars afgelopen jaren

De afgelopen jaren wisten al diverse FNRS-bedrijven deze prestigieuse titel in de wacht te slepen. Enkele winnaars in de afgelopen 16 jaar: Stal Witte, Manege Middenhof, Stal Hendrix, Stal de Kroo, Hengstenhouderij van Uytert, Manege de Prinsenstad, Dressuurstal van Baalen, Team Nijhof, Manege de Prinsenstad, Pony Manege Equito en De Nieuwe Heuvel.