Nieuws

Corona: koester uitzonderingspositie paardenbedrijven

De FNRS heeft samen met de KNHS, SRP en NOC*NSF de afgelopen dagen hard gewerkt om voor paardenhouders een uitzonderingspositie te realiseren in verband met het welzijn van de paarden. Daardoor zijn uw pensionklanten, huurders en bijrijders, met aangepast beleid, nog steeds onder voorwaarden toegestaan om voor hun paarden te zorgen. Alle andere sporters in Nederland mogen op geen enkele wijze hun sport bij hun club of vereniging uitoefenen tot minimaal 6 april 2020. Deze uitzonderingspositie voor de paardenhouderij willen wij graag behouden. Het is daarom extra belangrijk om deze mogelijkheid te koesteren en uiterst voorzichtig en begripvol met deze situatie om te gaan. Om deze uitzonderingspositie te behouden, dient iedereen in onze branche mee te werken aan een verantwoord beleid voor mens en dier.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
23 maart 2020 | 2 minuten lezen

Neem uw verantwoordelijkheid

Inmiddels zijn meerdere hippische ondernemers op diverse plekken in Nederland gecontroleerd door het plaatselijk uitvoerend gezag naar aanleiding van de afgekondigde noodverordeningen. In deze noodverordeningen staat dat het verboden en daarmee dus strafbaar is om een sportclub, en dus ook paardenbedrijven, open te stellen en lessen of andere activiteiten te organiseren. Dit betekent dat de veiligheidsregio’s actief kunnen controleren of eenieder zich aan de gestelde regelgeving houdt.

Paardenhouders hebben een unieke positie, doordat zij te maken hebben met de verzorging van paarden. Helaas zijn niet alle handhavers van lokale autoriteiten op de hoogte van deze uitzonderingspositie voor hippische accommodaties. Neem als bedrijf uw verantwoordelijkheid en zorg ervoor dat u serieuze maatregelen treft en uw klanten hier duidelijk over informeert.

Voorbereiden op controle

Bij een eventuele controle is het belangrijk dat u kunt aantonen dat de aangepaste openstelling van paardensportaccommodaties een uitzondering is. Op de website van NOC*NSF kunt u bij de veelgestelde vragen (vraag 11 bij FAQ voor sportclubs) deze toelichting vinden. Zorg ervoor dat u kunt aantonen dat u de juiste voorzorgsmaatregelen op uw bedrijf heeft getroffen met betrekking tot hygiëne en gedrag (zie downloads onderaan dit artikel). Heeft u hierbij ondersteuning nodig? De accountmanagers van de FNRS kunnen u daarbij verder helpen.

Veranderend beleid

De FNRS doet er alles aan om te spreken met de overheid, de veiligheidsregio’s, leveranciers, financieringspartners etc. om u als ondernemer zo goed mogelijk door deze crisis te leiden. De regelgeving kan elk moment veranderen, dit is voor de veiligheid van onze maatschappij. Volg de nieuwsberichten van de FNRS om over actuele informatie over het coronavirus en de paardensector te beschikken. Ons team werkt 7 dagen per week om u te blijven informeren.

FNRS bereikbaar voor vragen en meer informatie

Dit bericht is gebaseerd op basis van de informatie die we op dit moment ter beschikking hebben. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op. FNRS blijft dit op de voet volgen en informeert u zodra er nieuws is of maatregelen aangepast worden. Voor aanvullende informatie of vragen kunt u terecht bij de FNRS:

Tijdens kantoordagen van 08.30  tot 17.00 uur via:

088-0224300

ondernemersdesk@fnrs.nl
 

Buiten kantoortijden + gedurende weekenddagen via:

0630909918

h.blaauw@fnrs.nl

 

Onze accountmanagers zijn bereikbaar voor onze leden:

Noord - Swaen Brink

06 19 03 78 10

 

Oost – West - Patrick Marsman

06 53 47 73 41
 

West - Anita de Ruiter – tijdelijk niet bereikbaar

06 23 08 39 71


Zuid - Merel van Kooten
06 12 43 74 36

Bijlagen