Nieuws

Corona: beweging is paardenwelzijn

De beslissing van de overheid om alle sportclubs tot minstens 6 april te sluiten heeft direct grote gevolgen voor de paardensector. In de paardensector zijn dierenhouderij en sport onlosmakelijk met elkaar verbonden. FNRS en KNHS maakten gisteren bekend dat paardensportaccommodaties aangepast open kunnen blijven. Deze overheidsmaatregel roept logischerwijs veel vragen op bij ondernemers, ruiters, paardeneigenaren en andere betrokkenen. Wij verduidelijken hieronder het een en ander.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
16 maart 2020 | 2 minuten lezen

Paardenwelzijn staat bij ons hoog in het vaandel. Naast verzorging, voeding en huisvesting is ook dagelijkse beweging voor paarden heel belangrijk. Een paard kan je niet van de een op de andere dag stilzetten. Wij vragen ondernemers zelf de verantwoordelijk te nemen om de beweging van paarden op hun bedrijf te organiseren.

Groepsactiviteiten niet toegestaan

Er mogen geen groepsactiviteiten georganiseerd worden om de hoeveelheid bezoekers op paardensportbedrijven te minimaliseren. Hieronder vallen ook georganiseerde buitenritten in groepsverband. Individueel rijden van paarden is wel toegestaan door paardeneigenaren, vaste bijrijders, huurders of vrijwilligers. Rijden mag enkel onder begeleiding indien dit strikt noodzakelijk is.

Noodzakelijke verzorging moet doorgaan

Om de dagelijkse verzorging van de paarden mogelijk te maken is het noodzakelijk personeel toe te laten op uw bedrijf. Paardeneigenaren, maar ook vaste bijrijders, huurders of vrijwilligers mag u toelaten om de paarden te voeren, verzorgen en beweging te geven. Dienstverleners die noodzakelijk zijn voor het welzijn van het paard zoals bijvoorbeeld hoefsmeden, dierenartsen, dierfysiotherapeuten, sportmasseurs en osteopaten blijven welkom. Fourage- en andere leveranciers moeten zoals gewoonlijk bedrijven kunnen bereiken en bezoeken. Houd hiervoor wel strikt de sociale- en hygiënemaatregelen in acht.

Vervoer van paarden is niet verboden. Het wordt echter afgeraden mensen en paarden van buitenaf toe te laten op uw bedrijf.

Gebruik accommodaties verenigingen

In het nieuwsartikel van gisteren stelden wij in lijn met de NOC*NSF dat alle verenigingen de accommodaties moeten sluiten. Hierin willen wij de volgende nuance aanbrengen:

  • Verenigingen zonder eigen paarden moeten hun accommodatie sluiten voor lessen, evenementen en andere activiteiten.
  • Vaste leden mogen de accommodatie gebruiken voor de dagelijkse en individuele training van hun paard. Dit mag enkel onder begeleiding indien dit strikt noodzakelijk is.

Maatregelen werkgevers en werknemers

Voor de verzorging van uw paarden zijn werknemers en vrijwilligers nodig. De overheid heeft voorzieningen getroffen om werktijdverkorting aan te vragen mocht u uw medewerkers niet voldoende werk meer kunnen bieden door verval van activiteiten. U kunt eventueel gebruikmaken van de werktijdverkorting. Kijk voor meer informatie op de website van de KvK of het UWV

Download voorbeeldbrieven

Leden kunnen via deze link twee voorbeeldbrieven downloaden die u kunt gebruiken om uw pension- en/of manegeklanten in te lichten over de maatregelen die u neemt op uw bedrijf. U kunt deze brieven aanpassen naar uw persoonlijke situatie.

Hart voor paarden

Voor iedereen is dit een hele vervelende situatie waar paardenhouders niets aan kunnen doen. Wij rekenen op veel begrip en ondersteuning van de ruiters en andere betrokkenen. Door ons samen sterk te maken om verspreiding van het virus te voorkomen, hoe eerder iedereen weer kan genieten van paardrijden.

Deze maatregelen zijn gebaseerd op basis van de informatie die we op dit moment ter beschikking hebben. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op. FNRS en KNHS blijven dit op de voet volgen en informeren u zodra er nieuws is of maatregelen aangepast worden. Voor aanvullende informatie of vragen kunt u terecht bij de FNRS:

Tijdens kantoordagen van 08.30  tot 17.00 uur via:

088-0224300

ondernemersdesk@fnrs.nl

Buiten kantoortijden + gedurende weekenddagen via:

0630909918

h.blaauw@fnrs.nl

Onze accountmanagers zijn bereikbaar voor onze leden:

Noord - Swaen Brink
06 19 03 78 10

Oost - Patrick Marsman
06 53 47 73 41

West - Anita de Ruiter
06 23 08 39 71

Zuid - Merel van Kooten
06 12 43 74 36

Persbericht opgesteld in overleg en samenwerking met de KNHS.