Nieuws

Corona: paardensportaccommodaties blijven aangepast open

In de persconferentie roept minister Bruins op om per direct horeca en sportclubs te sluiten tot 6 april 2020. Paardensportaccommodaties vormen op een aantal fronten een uitzondering hierop. Zij blijven met aangepaste maatregelen wel geopend om paarden te voorzien in hun basisbehoeften. Manegelessen moeten helaas per direct afgelast worden. FNRS en KNHS begrijpen de uitspraak van minister Bruins.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
15 maart 2020 | 2 minuten lezen

Haike Blaauw, directeur van de FNRS: “Paardensportbedrijven kunnen niet zomaar sluiten. De paarden en pony’s moeten dag en nacht verzorgd worden, maar daarnaast ook regelmatig beweging krijgen. De dieren moeten elke dag veel bewegen, die kan je niet zomaar stil zetten. We begrijpen de noodzaak van het rigoureus sluiten van sportclubs, maar paardensportbedrijven moeten wel anders benaderd worden. Als sector moeten wij wel hele duidelijke maatregelen treffen.”

Manegelessen per direct afgelast

Als gevolg van de uitspraak van de minister Bruins tijdens de persconferentie moeten manegebedrijven tot 6 april 2020 de manegelessen afgelasten. De verzorging van de dieren dient uiteraard door te gaan, hiervoor blijven de manegebedrijven open voor paardeneigenaren, personeel, dienstverleners zoals hoefsmeden en dierenartsen en leveranciers.

Verenigingen per direct gesloten

Theo Fledderus, directeur van de KNHS: “In lijn met NOC*NSF dienen paardensportverenigingen zonder eigen paarden hun accommodatie de komende tijd te sluiten voor clublessen, evenementen of andere activiteiten. Accommodaties waar paarden gestald staan moeten wel serieuze maatregelen treffen en hun klanten hierover informeren.”

Maatregelen paardensportverenigingen:

  • Sluit de accommodatie t/m 6 april 2020
  • Geen lessen, evenementen of andere activiteiten
  • Laat geen mensen (en paarden) van buitenaf de accommodatie gebruiken voor training.

 

Pensionstallen blijven opengesteld voor paardeneigenaren

Blaauw: “Pensionstallen moeten open blijven zodat paardeneigenaren hun paarden de nodige dagelijkse verzorging en beweging kunnen bieden. Wij verzoeken pensionhouders wel extra maatregelen te nemen.”

Maatregelen pensionstallen:

  • Pensionklanten mogen uw stal bezoeken voor de dagelijkse verzorging en training van hun paard.
  • Pensionklanten met verkoudheidsklachten moeten verzocht worden thuis te blijven tot zij hersteld zijn. Samen met de pensionhouder moet in dat geval gezocht worden naar ondersteuning in verzorging en eventueel training.
  • Vraag uw pensionklanten:
    • Geen extra bezoekers mee te nemen. Alleen indien strikt noodzakelijk.
    • Niet in groepjes samen te komen.
    • Contact te vermijden.
    • Alleen voor de noodzakelijke verzorging en training op stal te blijven.
  • Laat geen mensen (en paarden) van buitenaf de accommodatie gebruiken voor training.
  • Vraag ruiters, indien in bezit, ruiterhandschoenen te dragen om zo fysiek contact met de omgeving te beperken.
  • Kantines, moeten net zoals alle horeca-gelegenheden per direct sluiten, tot minstens 6 april 2020.
  • Neem de voorgeschreven hygiënemaatregelen in acht

Compensatiemogelijkheden

FNRS en KNHS zijn in gesprek met het RIVM en de relevante ministeries om duidelijkheid te krijgen over de specifieke uitzonderlijke situatie rondom paardenhouderij en sportclubs.

Daarnaast gaan we in gesprek over compensatiemogelijkheden voor de schade die ondernemers door deze maatregelen zullen lijden. Door de nieuwe overheidsmaatregelen loopt het omzetverlies namelijk snel op en komen veel paardenhouders mogelijk in acute liquiditeitsproblemen, de vaste lasten blijven immers doorgaan. Om alle getroffen paardenbedrijven in staat te stellen om een periode financieel te overbruggen, vragen wij steun vanuit de overheid.

Deze maatregelen zijn gebaseerd op basis van de informatie die we op dit moment ter beschikking hebben. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op. FNRS en KNHS blijven dit op de voet volgen en informeren u iedere  dag, of indien noodzakelijk meerdere keren per dag. Voor aanvullende informatie of vragen kunt u terecht bij de FNRS:

 

Tijdens kantoordagen van 08.30  tot 17.00 uur via:

088-0224300

ondernemersdesk@fnrs.nl

 

Buiten kantoortijden + gedurende weekenddagen via:

0630909918

h.blaauw@fnrs.nl

 

Persbericht opgesteld in overleg en samenwerking met de KNHS.