Nieuws

Column Suzanne Hoff: “Verbind de manegeruiters langer aan het manegebedrijf”

Eigenlijk wil ik niet beginnen met ‘We konden weer afgelopen december...' , maar nog steeds als ik terug denk aan de Zitcompetitie 2021 denk ik ook aan de coronacrisis. Door de maatregelen kon het namelijk niet doorgaan in ‘normale’ vorm, maar wat was het fijn dat we toch de finale konden organiseren voor de fanatieke ruiters die de FNRS-leden rijk zijn. Daarmee hebben we de Zitcompetitie wel levend gehouden bij ondernemers en ruiters. Dit is belangrijk, want na een periode waarin bijna niks mocht en we de Zitcompetitie in 2020 ook nog over moesten slaan, merkte je toch dat het een beetje wegzakte.

Profielfoto van Suzanne Hoff
22 april 2022 | 1 minuut lezen

Maar afgelopen jaar konden we de competitie toch organiseren en was het een succes! Het was een gezellige dag op het NHC in Ermelo waarbij ruiters en ondernemers enthousiast meededen alsof de motivatie nooit is weggeweest. Toch merken we dat de er steeds minder bedrijven en daarmee ook manegeruiters deelnemen aan de Zitcompetitie. En dat is zonde! Want het is een belangrijk onderwerp in onze sport en daarnaast een uitgelezen kans voor manegeruiters om eens te ervaren hoe het is ergens anders een wedstrijd te rijden.

Houding en zit is een belangrijk onderdeel in het rijden en je merkt dat, als er weer getraind wordt voor de Zitcompetitie, dat ruiters veel motivatie hebben om het goed te doen voor zichzelf, maar zeker ook voor hun paard. Ze willen graag leren hoe ze het paard zo min mogelijk in de weg zitten en als ze daarmee ook nog met een landelijke competitie mee mogen doen is dat natuurlijk de kers op de taart. Wat een ervaring!

Het enthousiasmeren hiervoor begint bij het enthousiasme van een instructeur en het hele manegebedrijf. Leeft de Zitcompetitie? Dan wil iedereen dat ticket bemachtigen, om mee te mogen doen aan de selectiedag. Op die manier is het voor een ondernemer ook een kans op extra inkomsten, het verbinden van ruiters aan het manegebedrijf en een nieuw element op het bedrijf toe te voegen. Houd bijvoorbeeld een selectiedag voor ruiters van het eigen bedrijf om een plaats te bemachtigen in het Zitcompetitie-team. Dit is eigenlijk een soort F-proevendag, maar dan gericht op de Zitcompetitie. Iedereen die in de les is geselecteerd, mag meedoen aan deze selectiedag. Selecteer ruiters die talent hebben, zin hebben in een wedstrijd of hier gewoon heel veel van willen leren. Zo creëer je een gezellige proevendag waarin de Zitcompetitie echt tot leven komt. Laat staan als er getraind gaat worden tijdens extra lessen en de regiofinales in het hele land van start gaan. Een geweldige ervaring voor alle manegeruiters en een kans voor jouw bedrijf om ruiters aan je te blijven binden!

De volgende Zitcompetitie start weer in oktober. Binnenkort volgt daar meer informatie over!

Suzanne Hoff, medewerkster bij de Ondernemersdesk