Nieuws

Stal Tenwolde: “Ondernemers uit de regio moeten met elkaar overleggen over de kostprijs”

Stal Tenwolde in Haastrecht wordt gerund door Bob Tenwolde en Esther Boonstoppel. Zij hebben kwaliteit en netheid hoog in het vaandel staan en dat zie je terug op het bedrijf. Toch vinden ze het erg lastig om de juiste kostprijs te bepalen. 

Profielfoto van Demi Uijtewaal
Demi Uijtewaal
18 april 2022 | 2 minuten lezen

Esther en Bob: “Afgelopen januari is Patrick Marsman hier geweest en hebben we samen met hem de kostprijscalculatie voor ons bedrijf ingevuld. Dit hebben we gedaan, omdat er op dit moment enorm veel prijsstijgingen zijn en wij hierdoor goed moesten nadenken wat de juiste kostprijs voor onze stalling zou moeten zijn. Dit heeft ons beiden laten inzien dat we niet alleen de voor de hand liggende zaken, zoals het hooi en stro moeten doorberekenen, maar dat ook de minder voor de hand liggende zaken hierin moet worden opgenomen. We zijn enorm geschrokken van de uitkomst van deze calculatie. Wij vinden het als ondernemer heel erg lastig om onszelf hierbij niet uit het oog te verliezen, je wilt ook niet dat het te veel een hobby blijft, we moeten als ondernemer wel ons brood kunnen verdienen.

Het is nooit leuk om de prijs te moeten verhogen, je ziet je klanten elke dag en met de meesten heb je ook een band. We zullen nooit de prijs van onze stalling zomaar verhogen, dit heeft altijd een goede reden en op dit moment hebben we daar een hele duidelijke aanleiding voor. Wij willen onze klanten wel kwaliteit kunnen blijven leveren. Zouden we niet gaan verhogen dan zouden we op dingen moeten gaan bezuinigen en dat zou ten kosten gaan van onze kwaliteit, veiligheid en onderhoud van het bedrijf en dat willen wij absoluut niet.

Het runnen van een hippische onderneming is meer dan alleen voeren, uitmesten van de boxen en het buiten zetten van de paarden. Wij zijn er alle dagen van het jaar mee bezig. Het is belangrijk de paarden goed te kennen, maar ook de wensen van de eigenaren met betrekking tot de paarden en die te respecteren. Dit kost tijd en indirect ook geld.

We hebben besloten dat we de stalling binnenkort met ruim 3% gaan verhogen, maar eigenlijk is dit nog te laag. Volgens de calculatie zouden we minimaal 8% per stallingsplaats omhoog moeten gaan, maar wij vinden die stap nu nog te groot. Ook is dan het verschil met ondernemers uit de buurt te groot. We willen onszelf uiteraard ook niet uit de markt prijzen. Hier lopen wij dan ook tegenaan, omdat ondernemers in de regio vergelijkbare kosten maken, maar wanneer zij onder de kostprijs blijven werken kun je daar zelf niet flink boven gaan zitten. Klanten gaan toch vergelijken met stallen in de omgeving, zelfs als de kwaliteit en aangeboden faciliteiten en diensten niet gelijkwaardig zijn. Wij zouden het fijn vinden als ondernemers in de regio eens in gesprek gaan met elkaar hierover. We moeten tenslotte  allemaal onze boterham verdienen.

Voor nu blijven wij doorgaan met het verder optimaliseren van ons bedrijf, waardoor wij zeer waarschijnlijk in de toekomst opnieuw een kostprijscalculatie zullen aanvragen. Door deze calculatie en optimalisering van het bedrijf kunnen, wijzelf maar ook de klanten, zien dat de verhogingen gegrond zijn. De opbrengsten uit de handel zorgen er ook voor dat wij bepaalde investeringen kunnen doen. Niet iedereen heeft zo’n reservepotje. Daarom raden wij echt alle ondernemers aan om eens goed te gaan zitten voor de kostprijscalculatie, je zult verbaasd staan van hoeveel geld je per maand te kort komt. Natuurlijk is het hippisch ondernemen meestal ontstaan vanuit liefhebberij of hobby, maar we moeten het ondernemen hierbij niet vergeten. ”