Nieuws

Buitenritten organiseren? Check je polis!

Wanneer je nu naar buiten kijkt zal je het niet zeggen, maar de lente is toch echt begonnen. De afgelopen weken hebben we al volop van de zon kunnen genieten en dat betekent ook dat we weer te paard kunnen genieten van de natuur. Veel hippische bedrijven organiseren buitenritten onder begeleiding. Maar ben je als bedrijf eigenlijk wel goed verzekerd wanneer er iets gebeurt onderweg?

Profielfoto van Demi Uijtewaal
Demi Uijtewaal
1 april 2022 | 1 minuut lezen

Buitenritten niet zonder risico’s

Het is iets waar elke ruiter op z’n tijd wel van kan genieten; lekker te paard de natuur in. Nederland is rijk aan de mooiste ruiterroutes waar je het gehele jaar door gebruik van kunt maken. Toch zijn er een aantal zaken die belangrijk zijn om aan te denken voordat je op pad gaat. Je moet er niet aan denken, maar toch bestaat het risico dat er onderweg iets met jou of je paard gebeurt. Daarom is het belangrijk voordat je op pad gaat, goed na te kijken of je voldoende verzekerd bent bij ongevallen.

Begeleiden van buitenritten

Hippische bedrijven organiseren regelmatig buitenritten. Dit kan zijn omdat ze met de groepsles de afwisseling in de natuur gaan opzoeken, maar bij veel bedrijven kun je ook een buitenrit boeken. Een groot deel van deze buitenritten wordt begeleid door iemand met ervaring. Voorheen was het vaak zo dat verzekeringmaatschappijen hierbij de eisen van Stichting Veilig Paardensport aanhielden. Hierin staat het volgende vermeld: “De groep moet worden begeleid door een ruiter die, naast voldoende kennis en ervaring om leiding te geven aan een groep, tevens in het bezit is van een instructeursdiploma of geldig ruiterbewijs.”

Dit is dan ook wat de FNRS verplicht stelt aan haar leden. Het komt echter regelmatig voor dat een buitenrit, die begeleid wordt door iemand met een Ruiterbewijs, tegenwoordig niet meer gedekt wordt door verzekeringsmaatschappijen. Dit komt doordat veel verzekeringsmaatschappijen andere regels zijn gaan hanteren omtrent het begeleiden van buitenritten. Dit betekent dat wanneer je buitenritten organiseert, en deze laat begeleiden door iemand zonder instructeursdiploma, je niet (volledig) gedekt bent bij ongevallen. Het is dus van groot belang dat voordat je met een groep op pad gaat, nagaat wat er in de polis van jouw verzekeraar staat.

Passende oplossing

Momenteel is de FNRS bezig met het ophelderen van de situatie en om te kijken waarom een Ruiterbewijs niet meer voldoende is. Daarnaast zijn we bezig met het vinden van een pragmatische oplossing van dit probleem. We hebben onder andere contact gezocht met AON en gaan met het bedrijf in gesprek om te kijken naar een passende oplossing. Voor nu is het advies voor bedrijven om hun eigen polis goed na te kijken om zo onaangename verrassingen te voorkomen.