Nieuws

Een aantal opleiders van winnaars Zitcompetitie 2021 vertellen

Begin december 2021 was de finaledag van de Harry’s Horse Zitcompetitie op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Deze dag werd live uitgezonden vanwege de toen geldende coronamaatregelen. Er werden vier top manegeruiters per categorie gehuldigd als Bestzittende Manegeruiter van 2021. Hier ging een halve finale en verschillende regioselecties aan vooraf. Aan de halve finale deden veertig deelnemers mee waarvan twintig deelnemers geselecteerd werden voor de finale. Een aantal bedrijven die winnaars hebben aangeleverd vertellen hun verhaal over de maanden van voorbereidingen. Sommige hippische ondernemers hebben daar zelfs evenementen voor georganiseerd op hun bedrijf. Sanne van Bergenhenegouwen van de Schimmelkroft en Iris Mensink van Ruitersportcentrum Zeewolde vertellen over hun ervaringen:

Profielfoto van Rachel van Keulen
Rachel van Keulen
7 maart 2022 | 2 minuten lezen

De Schimmelkroft: “Hoe beter en bewuster ruiters zitten, hoe beter het welzijn van het paard is.”

Sanne van Bergenhenegouwen geeft op Ruitersportcentrum de Schimmelkroft privé- en groepslessen en Paard & Fit-les. Ze vertelt over de voorbereidingen en de reden van het meedoen. “We hebben de selectie bekeken die we destijds hebben geselecteerd voordat het afgelast werd door corona. We hebben eigenlijk gekeken wie er nog bij ons rijden en in diezelfde categorie zouden kunnen starten. Van een groot gedeelte (van de 12), konden acht er weer meedoen. Met het hele instructeursteam hebben we toen nog vier nieuwe deelnemers uit de lessen geselecteerd. Normaal gesproken doen we dat met een selectiewedstrijd maar we wilden degene die eerder al geselecteerd waren, nog een kans geven om weer mee te doen. Ter voorbereiding van die wedstrijd hebben ze nog twee losse zitlessen en een ruiterfitness les gegeven. We vinden de houding en zit echt wel een belangrijke basis van een ruiter. Paardenwelzijn is nu een hot item en dat is altijd belangrijk geweest. Hoe beter en bewuster ruiters zitten, hoe beter het welzijn van het paard is. We vonden het erg leuk dat de organisatie van de Zitcompetitie een bordje heeft gestuurd voor het best zittende manegebedrijf. Dat is echt een erkenning voor het bedrijf en laat ook zien hoe belangrijk we een goede ruiteropleiding vinden. Ook onderscheid het en stimuleert het ons instructie team extra op houding & zit te letten.“

Ruitersportcentrum Zeewolde: “De zitcompetitie leeft erg bij ons op de manege!”

Iris Mensink, eigenaar van Ruitersportcentrum Zeewolde vertelt over haar ervaringen met de Zitcompetitie. “Het was super fijn dat het weer kon, zeker voor alle ruiters en amazones. De Zitcompetitie leeft sowieso erg bij ons op de manege. We doen ieder jaar wel mee en zijn nu al zeven keer beste ruitersportcentrum geworden. We waren dus super blij dat het weer door kon gaan. Het format van dit najaar vonden we ook erg prettig omdat we ook aardig veel met carrousel doen. Het werd namelijk dit najaar georganiseerd vanwege de coronaperiode, hierdoor liep het buiten de drukke periode. Om ons voor te bereiden doen we altijd selectierondes in de lessen. In de reguliere lessen hebben we een soort selectieweek. We werken sowieso met lesthema’s. Nu hadden we in september als thema de houding- en zitcompetitie gedaan. Dus daar besteden we dan wat meer aandacht aan. In de selectieweek worden ze uit de lessen geselecteerd voor de voorrondes bij ons en vandaaruit organiseren we bij ons op stal een soort eigen Zitcompetitiewedstrijd. Vandaaruit wordt het team geselecteerd waar we mee zullen trainen. Dat is voor ons een vast format wat goed werkt.”

Zitcompetitie 2022

Samen met de KNHS zullen we ons inzetten om er weer een geslaagde Zitcompetitie van te maken in 2022. Dit jaar hopen we dat het weer kan verlopen zoals vanouds. De data en meer informatie zullen later dit jaar bekend worden gemaakt. Graag zien we je dan bij de volgende editie van de Zitcompetitie in 2022!