Nieuws

Hygiënemaatregelen coronavirus paardenbedrijven

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Inmiddels is bekend geworden dat het virus ook Nederland heeft bereikt. Paarden kunnen niet besmet worden met het virus. Toch heeft deze wereldwijde uitbraak inmiddels ook vat gekregen op de paardensector. 

Profielfoto van Frederieke Verhaar
28 februari 2020 | 1 minuut lezen

Export van paarden

De export van paarden naar China ligt momenteel nagenoeg stil. De paarden die wachten op export voldoen aan alle strenge gezondheidseisen, maar de luchtvaartmaatschappijen nemen geen risico en annuleren de vluchten. Aanvragen voor verkooppaarden blijven uit. Voor bedrijven die veel paarden verhandelen naar China, of op regelmatige basis instructie daar verzorgen heeft dit ingrijpende gevolgen.

Hygiëne op uw hippische onderneming

Nu het virus ook Nederland bereikt heeft ontstaat er logischerwijs veel onzekerheid. Het RIVM geeft aan dat de kans op griep of een ander verkoudheidsvirus nog steeds velen malen groter is.

Toch is het raadzaam om op uw bedrijf bedachtzaam om te gaan met hygiëne. Op een manege of vereniging lopen eenmaal veel mensen rond. De standaardmaatregelen die gelden voor alle virussen zijn verstandig om in acht te nemen:
 

  • Regelmatig handen wassen. Vraag bezoekers van uw bedrijf om dit te doen voordat zij binnenkomen of iets willen nuttigen in de kantine. Indien u zelf in aanraking komt met voedsel zorgt u ervoor dat u uw handen wast en desinfecteert voordat u het aanraakt of bereidt.
    Zorg ervoor dat er voldoende zeep en desinfectiemiddelen beschikbaar zijn in de sanitaire ruimtes, de kantine en plekken waar veel mensen samenkomen zoals bijvoorbeeld de zadelkamer.

 

  • Gebruik papieren zakdoekjes. Vervang stoffen handdoeken en servetten voor papieren varianten. Deze kunnen direct na gebruik weggegooid worden.

 

  • Reinig regelmatig plekken die leden en bezoekers veel aanraken. Denk aan handgrepen, deurknoppen, lichtknoppen, de bar, meubilair en betaalapparatuur. Maar denk hierbij ook aan telefoons, toetsenborden en de computermuis.

 

Met deze maatregelen zorgt u voor een goede hygiëne op uw bedrijf. Voor meer informatie over het coronavirus kijkt u op www.rivm.nl/coronavirus.

De KNHS treft nog geen maatregelen voor evenementen maar houdt nauwlettend het advies van het RIVM, FEI, GGD en NOC*NSF in de gaten: https://www.knhs.nl/nieuws/2020/coronavirus-en-paardensport/