Nieuws

Het kwaliteitsbeleid nader bekeken; vrije beweging in de winter

Vanaf 1 mei 2021 worden FNRS-bedrijven gekeurd volgens het nieuwe kwaliteitsbeleid van de FNRS. Eerder deze week namen wij u al mee in welke voorbereidingen u als ondernemer kan treffen op de nieuwe kwaliteitskeuring. In het nieuwe kwaliteitsbeleid heeft paardenwelzijn een prominentere rol gekregen, zo ook het aanbieden van voldoende vrije beweging aan de paarden. Maar hoe doet u dit in de winter wanneer de weilanden te nat zijn?

Profielfoto van Demi Uijtewaal
Demi Uijtewaal
21 januari 2022 | 3 minuten lezen

Paardenwelzijn prominente rol

In 2021 is het FNRS-kwaliteitsbeleid aangepast en volledig gericht op de kernwaarden kwaliteit, veiligheid en welzijn. Vooral welzijn heeft een prominentere rol gekregen. Het uiteindelijke doel is om de kwaliteit in de hippische sector nog verder omhoog brengen én ervoor zorgen dat ondernemers trots kunnen zijn om te voldoen aan deze kwaliteitseisen.

Het keuringsrapport van de FNRS bestaat uit basiseisen, onderwerpen waar sterren mee behaald kunnen worden en adviespunten. De welzijnsitems van de FNRS zijn gebaseerd op de Gids voor Goede Praktijken (GvGP). Alle welzijnsitems vallen onder de basiseisen van het FNRS-lidmaatschap. Dat betekent dat FNRS-bedrijven aan deze basiseisen moeten voldoen om lid te kunnen zijn van de FNRS. Indien het welzijn van de paarden bovengemiddeld scoort, worden er voor de sterren extra punten toegekend.

De FNRS begrijpt dat het niet voor iedere ondernemer mogelijk is om direct zijn of haar bedrijf volledig aan de nieuwe eisen te laten voldoen. Daarom is het nieuwe kwaliteitsbeleid zo ingericht dat er gewerkt wordt met compensatiepunten wanneer bepaalde voorwaarden (nog) niet behaald kunnen worden. Ook wil de FNRS met het nieuwe kwaliteitsbeleid ondernemers stimuleren en ondersteunen bij het ‘toekomstproof’ maken van hun bedrijf zodat op termijn het bedrijf meer punten kan halen bij de gestelde normen.

Vrije beweging als basiseis

Boxmaten en vrije beweging zijn belangrijke criteria voor het welzijn van de paarden. Omdat de maten van de box en het aantal uren op een weide of paddock in relatie tot elkaar staan, worden de punten tijdens de kwaliteitskeuring bij elkaar opgeteld.

Paarden krijgen minimaal een half uur vrije beweging per dag, dit is een basiseis. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat de boxmaat voldoet aan de nieuwe richtlijn (2x stokmaat)². Indien er een kleinere box is, is de vrije beweging minimaal 1 uur per dag. Hier kan van worden afgeweken als de weersomstandigheden extreem zijn en het voor het welzijn van het paard niet acceptabel is dat zij buiten komen. Uitgangspunt is dat er altijd gestreefd wordt dat de paarden dagelijks minimaal een half uur vrije beweging in de buitenlucht hebben. Vrij bewegen betekent los kunnen lopen en een kort sprintje kunnen maken. Dit kan in de weide, paddock, paddock paradise of de rijbaan. De ondernemer heeft de zorgplicht dat de pensionpaarden minimaal elke dag uit de box komen voor (vrije) beweging.

Vrije beweging in de winter

In het nieuwe kwaliteitsbeleid wordt ook een onderscheid gemaakt tussen vrije beweging in de zomer en in de winter waarbij in de zomer wordt verwacht dat het makkelijker is om de paarden meer vrije beweging te geven.

Op dit moment bevinden we ons midden in de winter. Ondanks dat we nog geen extreem winters weer hebben gehad, is er wel al genoeg regen gevallen om ervoor te zorgen dat de buitenbodems voor een grote uitdaging staan. Het is nat, drassig en dat zorgt er vaak voor de weilanden en sommige paddocks niet bruikbaar zijn om paarden vrij in te laten bewegen. Toch is het ook in de winter van groot belang dat paarden zoveel mogelijk vrije beweging krijgen. Dit kan niet gecompenseerd worden met meer beweging in de vorm van training of een stapmolen.

Om vrije beweging in de winter te kunnen garanderen moet een bedrijf mogelijkheden hebben om de paarden los te kunnen zetten in een weiland, paddock of rijbaan. De situatie moet wel veilig blijven en het paardenwelzijn blijven garanderen. Een paard buiten zetten in een weiland of paddock waar ze tot hun knieën in de modder staan valt niet onder paardenwelzijn. De paddocks en weilanden moeten dan ook over een goede afwatering beschikken en een geschikte bodem waarbij de paarden zich veilig kunnen verplaatsen. Beschikt jouw bedrijf niet over deze mogelijkheden? Dan kun je de paarden ook los zetten in de binnen- of buitenrijbaan wanneer deze niet ingezet wordt voor lessen of trainingsmogelijkheden.

Vindt jij het lastig om de paarden in de winter van voldoende vrije beweging te voorzien en weet je niet hoe je dit moet oplossen? Schroom dan niet en neem contact op met jouw accountmanager. Zij kijken graag mee naar de mogelijkheden op jouw bedrijf om toch te kunnen voldoen aan de eisen van het nieuwe kwaliteitsbeleid. Op 8 februari 2022 organiseert de FNRS weer een online bijeenkomst voor leden die binnenkort gekeurd worden. Tijdens deze bijeenkomst worden de belangrijkste vernieuwingen toegelicht en wordt aangegeven hoe ondernemers zich voor kunnen bereiden zodat de keuring soepel verloopt. Tijdens deze bijeenkomst is er ook voldoende tijd voor het stellen van vragen.

Bekijk hieronder de video over vrije beweging door op de afbeelding te klikken