Nieuws

Nieuwe KNHS-instructeursopleiding seizoen van start!

Het nieuwe opleidingsseizoen van de KNHS-instructeursopleidingen komt er weer aan. Vanaf nu kan er weer ingeschreven worden voor een aantal opleidingen die in het voorjaar 2022 van start gaan. Daarnaast heeft de FNRS een evaluatie gehad met diverse ondernemers en de KNHS Academy om de onvrede omtrent de opleiding Aspirant Manege Instructeur te bespreken, deze punten worden meegenomen in de komende editie van de opleiding.

Profielfoto van Demi Uijtewaal
Demi Uijtewaal
18 januari 2022 | 5 minuten lezen

Er gaan weer verschillende instructeursopleidingen van start. Je kunt je vanaf nu direct aanmelden voor de volgende opleidingen.

ORUN2 Aspirant Instructeur 

Aspirant Instructeur Manege (verkort) start 16 februari 2022
Aspirant Instructeur Allround (verkort)  start 16 februari 2022
- Aspirant Instructeur Manege in Buinen en Nieuwegein  starten 23 februari 2022
- Aspirant Instructeur Allround in Ede, Uden, Bathmen, Barendrecht, Vinkega, Hillegom, Panningen en Wormerveer  starten 23 februari 2022
Aspirant Instructeur Voltige start 16 februari 2022

ORUN 4+ Instructeur Wedstrijdsport

-           Instructeur Wedstrijdsport Plus (Nieuw!)

Klik op de opleiding van je keuze en schrijf direct in!

Opleiding Aspirant Instructeur

De opleiding tot Aspirant Instructeur is bedoeld voor mensen die in de toekomst de instructeursopleiding willen volgen. Je leert lessen te begeleiden. Als je de opleiding met een voldoende afrondt mag je lesgeven op een accommodatie met een veiligheidscertificaat aan de hand van een voorgeschreven lesplan onder supervisie van een ORUN 3 instructeur. Je bent dus nog geen zelfstandig instructeur maar je kunt onder supervisie startende ruiters en kinderen de beginselen van het rijden bijbrengen. Je kunt ook de opleiding voor het Ruiterbewijs geven en de ruiteropleiding  ‘Leer paardrijden met plezier’ (Brons) van de KNHS verzorgen. Je mag buitenritten begeleiden en kunt assisteren bij evenementen zoals proevendagen, ruiterkampen en kinderfeestjes. En je hebt laten zien dat je zelf op het gestelde niveau een paard kunt trainen!

Na deze Aspirant Instructeurs opleidingen hebben we aansluitend volgend jaar de vervolgopleiding Instructeur Basissport Allround en Manege gepland. Je kunt dan in een doorlopende leerweg in 2 jaar zelfstandig instructeur worden.

De volgende varianten gaan dit voorjaar van start bij voldoende inschrijvingen;

Aspirant Instructeur Manege

Dit voorjaar start de opleiding Aspirant Instructeur Manege in zowel de verkorte (zelfstudie) als de voltijd variant. Deze beide opleidingen zijn speciaal gericht op de manege instructeur en kunnen op het manegebedrijf zelf gevolgd worden. In deze opleiding leg je de basis voor een carrière als manege- instructeur. Naast het basisprogramma Aspirant Instructeur leer je lesgeven aan groepen en het omgaan met klanten.

Deze opleiding kun je eventueel ook als verkorte opleiding doen (zelfstudie) met als basis een ruime ervaring in het lesgeven op een manege en het rijden van paarden.

Meer info en direct inschrijven: Aspirant Instructeur Manege (verkort)  (Bij de verkorte opleiding volg je geen lessen, maar bereid je je thuis voor op de PVB’s (examens)).
Meer info en direct inschrijven: Aspirant Instructeur Manege in Buinen en Nieuwegein  

Aspirant Instructeur Allround

Ook starten we dit voorjaar met de opleiding Aspirant Instructeur Allround in zowel de verkorte (zelfstudie) als de voltijd variant. Ben jij een echte allrounder en vind je het leuk om anderen te leren dressuurrijden en springen? Dan is de opleiding Aspirant Instructeur Allround echt iets voor jou! Ontwikkel je eigen rijvaardigheid én leer lesgeven.

Heb je al veel ervaring met lesgeven en rijden in dressuur en springen, dan is het mogelijk deze opleiding in de verkorte vorm te volgen. Bij de verkorte opleiding volg je geen lessen maar bereid je je thuis voor op de PVB’s (examens).

Meer info en direct inschrijven: Aspirant Instructeur Allround (verkort) (Bij de verkorte opleiding volg je geen lessen, maar bereid je je thuis voor op de PVB’s (examens)).
Meer info en direct inschrijven: Aspirant Instructeur Allround in Ede, Uden, Bathmen, Barendrecht, Vinkega, Hillegom, Panningen en Wormerveer

Aspirant Instructeur Voltige

Deze opleiding start komend voorjaar en is alleen als verkorte opleiding beschikbaar, de zelfstudie variant. Je moet dus al ervaring hebben met de voltigesport.

Meer info en direct inschrijven: Aspirant Instructeur Voltige

Nieuw! OPLEIDING INSTRUCTEUR WEDSTRIJDSPORT PLUS (LICHTE TOUR)

Dit voorjaar start voor het eerst de nieuwe opleiding Instructeur Wedstrijdsport Plus. Heb je al enige ervaring als instructeur op niveau 4, en geef je les aan combinaties in dressuur, springen of eventing richting Lichte Tour niveau (minimaal ZZ-Zwaar dressuur, 1.35m springen of 3* eventing), dan is de opleiding Instructeur Wedstrijdsport Plus de juiste opleiding om je verder te specialiseren binnen jouw discipline. Je kan deze opleiding volgen in de disciplines dressuur, springen of eventing. Dit is een ORUN 4+ opleiding, waarin je nog meer verdieping in de rijtechniek, didactiek en management rondom het paard en de ruiter krijgt, zodat je combinaties op hoger niveau goed leert trainen en begeleiden naar en op de wedstrijden

Meer info en direct inschrijven: Instructeur Wedstrijdsport Plus

Meer informatie

Klik voor meer informatie en om in te schrijven op de opleiding van je keuze hierboven. Kijk op https://www.knhs.nl/instructeurs/voor alle informatie over de KNHS-instructeursopleidingen en schrijf je in!

Evaluatie Aspirant manege Instructeursopleiding

In de afgelopen periode is er door enkele ondernemers onvrede geuit over de Aspirant Manege instructeursopleiding  (ORUN Niveau 2). De feedback die is binnengekomen is behandeld in de ledenraadsvergadering van de FNRS. Om de verbeterpunten goed te bespreken zijn enkele ondernemers, samen met KNHS Academy, om de tafel gegaan op 21 december. Enkele punten die in dit gesprek naar voren kwamen:

  • Een van de verbeterpunten ging over de ervaring van de examinatoren op het gebied van het “manegewerk”. De examinatoren zijn er wel maar op dit moment niet voldoende. Afgesproken is dat er nieuwe examinatoren worden gezocht. Indien u interesse heeft kunt u zich melden bij KNHS Academy.
  • De ondernemers zien liever dat de examens van de Manege en Allround van elkaar gescheiden wordt en dat er op een manege examen gedaan kan worden aan een groepje manegeruiters. De ondernemers kunnen zelf voor de locatie en de ruiters zorgen. De setting is daarmee het meest zoals dit in de praktijk ook voorkomt. Bij de huidige examens komt dit al heel vaak voor. De herexamens waren dit jaar op het Nationaal Hippisch Centrum en samengevoegd met die van de Allround Instructeurs opleiding.
  • De doorstroom naar de Manege Instructeurs opleiding niveau 3 valt enorm tegen. Hiervoor zijn enkele ideeën uitgewisseld om de opleiding aantrekkelijker te maken. De haalbaarheid hiervan wordt onderzocht.
  • Bij het onderdeel eigen rijden wordt incidenteel strenger beoordeeld dan dat voor het examen noodzakelijk is. Hier wordt aandacht aan besteed tijdens de terugkomdag voor examinatoren om dit zo veel mogelijk te voorkomen.
  • Er is gekeken naar de mogelijkheid van een Niveau 1. Binnen de huidige kwalificatiestructuur is er voor de paardensport geen rol weggelegd.
  • Het onderwerp opleidingen wordt periodiek besproken in het Platform Hippische Ondernemers