Nieuws

Vernieuwde FNRS-lesovereenkomst

De lesovereenkomst van de FNRS is vernieuwd en voor FNRS-leden vanaf nu te downloaden van de website of te bestellen in de FNRS-webshop. Ook gebruikers van ManegePlan kunnen de nieuwe lesovereenkomst gebruiken. FNRS-leden zijn verplicht om met een lesovereenkomst te werken om zo de rechten en plichten van het ruitersportcentrum en de lesklant te beschermen.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
18 augustus 2021 | 1 minuut lezen

Door de lesovereenkomsten van de FNRS te gebruiken weet u zeker dat u goede afspraken maakt met uw lesklanten. Wanneer een lesklant voor de eerste keer (dit kan ook eenmalig zijn) bij u komt rijden vult de lesklant voor de les of buitenrit de lesovereenkomst in. Zo zorgt u ervoor dat u goede afspraken maakt met de lesklant wat betreft aansprakelijkheid, omgang met de spullen en de paarden en de regels die bij u op stal gelden. Het geeft duidelijkheid en zekerheid. Wijs uw klanten erop dat ze de voorwaarden goed doorlezen voordat ze tekenen zodat u misverstanden voorkomt.

De getekende lesovereenkomst kan daarnaast gebruikt worden om lesklanten aan te melden bij de KNHS. Met het lidmaatschap van de KNHS zijn zij direct aanvullend verzekerd. Via ManegePlan wordt dit volledig digitaal geregeld. Indien u gebruik maakt van ManegePlan, vraag Max Bisschops dan om uw lesovereenkomst aan te laten passen, zodat deze up-to-date blijft.

Geactualiseerde FNRS-lesovereenkomst

Wibe Reddingius, advocaat hippisch recht bij onze partner Langelaar & Klinkhamer Advocaten, nam recent de FNRS-lesovereenkomst onder de loep en actualiseerde deze. “Het is van groot belang dat een lesovereenkomst de afspraken tussen partijen, de manegehouder en de lesklant, goed weergeeft. Een dergelijke overeenkomst dient vooral als bewijs van de gemaakte afspraken.”

De vernieuwde FNRS-lesovereenkomst bedekt de hoogst noodzakelijke punten die een manegehouder en zijn lesklant overeen moeten komen. Daardoor is de nieuwe lesovereenkomst eenvoudiger en korter geworden. Waar voorheen de algemene voorwaarden van de FNRS moesten worden aangehecht is dat nu niet meer nodig. Wel is het van belang dat u de reglementen van uw ruitersportcentrum toevoegt aan de lesovereenkomst zodat de ruiter ook aantoonbaar van uw reglementen op de hoogte is.

Heeft u Engelstalige lesklanten? De nieuwe lesovereenkomst is ook in het Engels te downloaden van onze website. Heeft u vragen over de nieuwe lesovereenkomst? Neem dan contact op met de Ondernemersdesk van de FNRS.