Nieuws

Haike Blaauw: "Jantje huilt, Jantje lacht"

Profielfoto van Haike Blaauw
13 augustus 2021 | 1 minuut lezen

“We hebben er veel zin in”, schreven we onlangs in onze vooraankondiging voor de Hippische Ondernemersdag tijdens Horse Event. De inkt was nog niet droog of we werden, voor het tweede jaar op rij, gedwongen om de zaak af te blazen. De Rijksoverheid kan op dit moment onvoldoende garanties geven of een dergelijk grootschalig evenement doorgang kan vinden, dan is het onverantwoord om grote investering te doen met het risico op een annulering op het laatste moment.

Het lijkt ons op dit moment niet gegund om weer leuke bijeenkomsten te organiseren waar we elkaar kunnen ontmoeten, verhalen delen en ervaringen kunnen uitwisselen. Er is echter altijd licht aan het einde van de tunnel, de vaccinatiegraad neemt steeds verder toe en er mag steeds iets meer. Volgend jaar gaan we ons lustrum alsnog groot vieren en zullen we een inhaalslag maken op sociaal gebied. Want hoe handig Zoom- of Teamsmeetings ook zijn, er gaat niet boven elkaar “live” ontmoeten en gezellig bijkletsen. De beleving is totaal verschillend en je merkt dat iedereen daar zo onderhand wel weer aan toe is.

Voor dit jaar gaan we kijken wat er op kleinere schaal eventueel wel kan. Te denken valt aan de combinatie van een regiobijeenkomst in combinatie met een lunch en een bedrijfsbezoek. We gaan iets uitwerken en komen daar op korte termijn op terug.

Bij onze collega’s in Limburg was het de afgelopen tijd ook een kwestie van overleven in verband met de watersnood. Hoeveel pech kun je hebben wanneer water zowel horizontaal als verticaal een aanval inzet op je bedrijf. Ik heb een aantal zwaar getroffen bedrijven bezocht en je kunt je nauwelijks voorstellen hoe snel het water op kan komen en wat een enorme schade dit kan veroorzaken. Hartverwarmend was het om te zien dat vele vrijwilligers ter plekke hebben geholpen om paarden te evacueren, water weg te pompen en de puinhoop op te ruimen.

Het aanbod van collega’s in het hele land om paarden “om niet” op te vangen en van ruwvoerleveranciers om gratis hooi en stro ter beschikking te stellen, geeft wel aan dat men erg solidair is met de getroffen ondernemers. Onze inspanningen zijn er nu nog op gericht om verzekeraars zover te krijgen dat ze de geleden schade gaan vergoeden.

Ik hoop dat daarmee het gezegde “na regen komt zonneschijn” ook op onze collega’s in Zuid Limburg van toepassing zal zijn.